Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αστέριος Καστόρης: Ούτε βήμα πίσω!



Αστέριος Καστόρης
Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νομού Πιερίας

 Οι συγκεντρώσεις της Κυριακής σε 44 πόλεις της Ελλάδας και 55 του εξωτερικού απέδειξαν ότι η πάλη για μια άλλη Ευρώπη ξεκίνησε και τα κέρδη δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι πάνω από τους ανθρώπους. Η μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα, η Ελλάδα να γίνει ο κινητήριος μοχλός αυτής της Αλλαγής...
Βρισκόμαστε σε μια πολύ σύνθετη όσο και ενδιαφέρουσα περίοδο για την χώρα μας λίγες μόνο ημέρες μετά την ιστορική νίκη της αριστεράς σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Το στοιχείο που συνέβαλε καταλυτικά στην διαμόρφωση του νέου αυτού πολιτικού σκηνικού είναι οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια, τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας και την διάλυση των κοινωνικών υποδομών. Το...

αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου αποτελεί μια ιστορική τομή καθώς η νίκη της αριστεράς και η ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων δεν είναι αποτέλεσμα συνηθισμένης δικομματικής εναλλαγής και διαχείρισης αλλά αποτέλεσμα των αγώνων του λαού μας τα τελευταία 5 χρόνια. Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των απολύσεων, η διαγραφή του άδικου χρέους, η παύση της λιτότητας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας αποτελούσαν πάγια αιτήματα των κινημάτων και των εργατικών συνδικάτων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Το κεφάλαιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευρωπαϊκή συντηρητική ελίτ, με την σύμφωνη γνώμη του ελληνικού κατεστημένου όπως απέδειξε και η στάση του Αντώνη Σαμαρά στην σύνοδο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, επιχειρεί με κάθε τρόπο να φράξει τον δρόμο για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Η εκ νέου κινητοποίηση όμως του λαϊκού παράγοντα είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να γίνει πράξη η ανατροπή. Η προώθηση των αποφάσεων της κυβέρνησης όπως :
  • Η άρση της επιστράτευσης των απεργών
  • Το σταμάτημα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου
  • Η δέσμευση για επαναπρόσληψη των άδικα και παράνομα απολυμένων
  • Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαπραγματεύσεων
  • Η σταδιακή επαναφορά των 751 ευρώ ως βασικό μισθό
  • Η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Το τέλος των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Τροφοδοτούν τις ελπίδες του κόσμου και την συνέχιση της πάλης για την πλήρη ανατροπή της κατάστασης που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε καθεστώς. Το εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα θα αγωνιστεί για να προωθηθούν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κόσμου της εργασίας, του λαού και της χώρας μας. Θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του κινήματος μας.
Επομένως εκτός από την απαραίτητη πολιτική βούληση, αναγκαία είναι και η ανάπτυξη νέων ελπιδοφόρων ταξικών-μαζικών και λαϊκών αγώνων με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Είναι χρήσιμο τώρα πιο πολύ από ποτέ, εμείς οι εργαζόμενοι να πιστέψουμε στην δύναμη που έχει η φωνή και η συμμετοχή μας και να αναζωογονήσουμε το εργατικό κίνημα δίνοντας του τον ρόλο που του αξίζει στην διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται μπροστά μας.
Κινητοποιήσεις όπως αυτές στις πλατείες όλες τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι ο κόσμος πιστεύει στην νίκη. Η ανάσα αξιοπρέπειας που παίρνουμε γεμίζει τους πνεύμονες των λαών όλης της Ευρώπης και φέρνει ούριο άνεμο στα πανιά της Ελληνικής πλευράς για πραγματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Στην Ελλάδα, την πατρίδα του Μανώλη Γλέζου, ανοίγουμε για ακόμη μια φορά τον δρόμο για να τον ακολουθήσουν και άλλοι λαοί προς την δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία. Το έκανε ο λαός μας το 40’ με το ΟΧΙ στον φασισμό και τον ναζισμό, το έκανε το 73’ με το πολυτεχνείο όπου άνοιξε ο δρόμος για το γκρέμισμα δικτατοριών εδώ αλλά και παγκόσμια, το κάνουμε και σήμερα. Τελικά, εμείς θα νικήσουμε!

Αστέριος Καστόρης

Πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νομού Πιερίας