Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης για την «Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας»



Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας» το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης πραγματοποίησε εκδήλωση με καλεσμένο τον οδοντίατρο κ. Παπαχρήστο Κωνσταντίνο που ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές για θέματα πρόληψης, φροντίδας και υγιεινής του στόματος και των δοντιών.
Την εκδήλωση επιμεληθήκαν οι δασκάλες της Α1 και Α2 τάξης, οι κυρίες Ζωή Νταμπώση και Ουζούνη Φανή οι οποίες δήλωσαν στην «ΑΛΗΘΕΙΑ»:
« Είναι μια εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος ευέλικτης ζώνης που έχουμε αναλάβει για αυτή την σχολική χρονιά. Έχουμε ήδη μιλήσει στα παιδιά για θέματα υγιεινής διατροφής και σήμερα με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας» τα ενημερώσαμε για το πώς να φροντίζουν τα δόντια τους, τι τροφές να αποφεύγουν, πώς να χρησιμοποιούν την οδοντόβουρτσα τους και γενικά πώς να φροντίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια της ημέρας.
Είναι πληροφορίες χρήσιμες για τα παιδιά, κυρίως γιατί προέρχονται από ένα ειδικό και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον οδοντίατρο κύριο Παπαχρήστο Κωνσταντίνο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας να ενημερώσει τα παιδιά.
Έγινε μια όμορφη παρουσίαση στον προτζέκτορα της αίθουσας εκδηλώσεων και μοιραστήκανε στα παιδιά φυλλάδια με οδηγίες στοματικής υγείας.
Τα παιδιά έμαθαν πράγματα που θα τους μείνουν αποτυπωμένα στο μυαλό και θα τα μεταφέρουν και στα σπίτια τους.» 








 ''Μια ζωή χαμόγελο'' Αυτό είναι το σύνθημα της σημερινής ημέρας που είναι αφιερωμένη διεθνώς στην στοματική υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ''το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία''.


Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Α. Κατσίκης ''στις άσχημες αυτές καταστάσεις έρχεται να προστεθεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, οπότε η πραγματικότητα γίνεται δυσμενέστερη.

Και συνεχίζει: ''Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, ίσως η μοναδική, τονίζουν οι οδοντίατροι που δεν έχουμε ουσιαστική οδοντιατρική κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα''.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου ''οι δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη είναι μηδαμινές. Η προσέλευση του κόσμου για οδοντιατρική θεραπεία στα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχώς μειώνεται''.

Πάντως η  Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία  και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης, προκειμένου να αναδείξουν  και τον φετινό τίτλο της παγκόσμιας ημέρας.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, η οποία συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί , με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.

Νέα απειλή

Οι  χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται εκεί με διπλή συχνότητα  σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται  η κατανάλωση καπνού και  αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Ένοχο το κάπνισμα

Οι μισοί από τους μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν από κάποιο νόσημα που σχετίζεται  με το κάπνισμα. Στις πιο συχνές συγγενείς παθήσεις περιλαμβάνονται η υπερωϊοσχιστία και η χειλεοσχιστία. Με πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, η φυσιολογική ανάπτυξη και η λειτουργικότητα μπορούν να αποκατασταθούν.

Χαμένες ώρες

Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία  και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο  μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008. Έτσι, τα στοματικά νοσήματα αποτελούν πρωταρχική αιτία για απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα άτομα και τις χώρες.

Όλα τα στοματικά νοσήματα  συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση,  ενώ παράλληλα,  έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη  περίθαλψη.


Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται  ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς  παράγοντες κινδύνους με  εκείνους  πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες,  από τις οποίες οι πιο σημαντικές  είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης  και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα  περιορίσουν την επιβάρυνση  μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο.

Θεραπεία

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό  και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα  είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη  της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων.  Άλλα απλά μέτρα  συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος  βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.