Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ



Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας.
Τα φιλοζωικά σωματεία «ΑΡΓΟΣ», «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», «ZEUS» ανέφεραν με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που υπάρχουν εστιάζοντας κυρίως στα αδέσποτα, το κυνοκομείο Κατερίνης και τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην δυσκολία που έχουν τα σωματεία να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Κατερίνης για θέματα που αφορούν τα ζώα...

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κύριος Ζήσσης Ζάννας, όπως και ο εκπρόσωπος της βουλευτή Μπέττυ Σκούφα, άκουσαν με προσοχή όλα όσα του είπαν οι εκπρόσωποι των σωματείων.
Ο κύριος Ζάννας δήλωσε την στήριξη του για μια ακόμη φορά στην προσπάθεια των φιλόζωων, ζήτησε να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους εγγράφως και με ντοκουμέντα και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στο αρμόδιο τμήμα της βουλής κάτι το οποίο ικανοποίησε τους εκπροσώπους των σωματείων.
Από την πλευρά της η κυρία Ελευθεριάδου Σοφία σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης με τον «ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ» τόνισε και αυτή την ευαισθησία που έχει ο "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ" για τα αδέσποτα, δήλωσε ότι θα βρίσκεται αυτή και ο συνδυασμός που μετέχει πάντα δίπλα στα φιλοζωικά σωματεία και παρουσίασε την πρόταση του συνδυασμού για τα αδέσποτα και το κυνοκομείο Κατερίνης.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



         Στην πόλη της Κατερίνης, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, ειδικά των σκυλιών, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των κατοίκων, τόσο για την ίδια την αισθητική της πόλης, όσο και για την υγιεινή και την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και των ίδιων των ζώων.

           Ακαθαρσίες και δυσωδία στους δρόμους (που προέρχονται όμως και από ιδιόκτητα ζώα με ανεύθυνους και απαίδευτους κηδεμόνες), αγέλες αδέσποτων σκύλων, επιθέσεις σε περαστικούς διαβάτες και σε οικόσιτα και κατοικίδια ζώα, έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.

           Μπροστά, λοιπόν, σε ένα πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς, έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι μας στην επίλυσή του. Το κυνοκομείο που έγινε πρόσφατα και κόστισε το ποσό των 482.000 ευρώ (ποσό υπερβολικό σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά αξίζει) υπολειτουργεί και μάλιστα χωρίς άδεια, αλλά και χωρίς να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

           Μέσα σε αυτό στεγάζεται αριθμός ζώων πολύ μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε, και μάλιστα ζώα που ενώ έπρεπε να μείνουν από 10 έως 30 μέρες μέσα στο κυνοκομείο, αυτά παραμένουν έγκλειστα εκεί για χρόνια με αποτέλεσμα την ασυλοποίησή τους.

           Ένα κυνοκομείο παράνομο και αλλοπρόσαλλο, με πάρα πολλές ελλείψεις και περίεργες τακτικές, όπου όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, παίρνει όποιο ζώο θέλει ή αφήνει όποιο ζώο δεν θέλει. Διάφορα μη αρμόδια άτομα έχουν κλειδιά του χώρου για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο κυνοκομείο. Και όλα αυτά με την ανοχή και τη συμφωνία (τυπική ή άτυπη) των υπευθύνων.

           Εμείς, οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης του «Άλλου δρόμου», δεν μπορούμε να αδιαφορούμε μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και θεωρούμε χρέος μας να προβούμε στις παρακάτω προτάσεις:

1)  Τον ορισμό στον δήμο Κατερίνης ενός (ενημερωμένου και ευαισθητοποιημένου) διοικητικού υπεύθυνου για τα αδέσποτα ζώα και το κυνοκομείο.

2)  Τον διορισμό τριών κτηνιάτρων από τον δήμο Κατερίνης και την άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού για την 24ωρη λειτουργία του κτηνιατρείου μέσα στο κυνοκομείο.

3)  Τον διορισμό ενός εκπαιδευτή σκύλων και ενός υπαλλήλου για την περισυλλογή των ζώων.

4)  Τον διορισμό δύο υπαλλήλων για τη φύλαξη, τη φροντίδα και την καθαριότητα του χώρου και των ζώων.

5)  Την οργάνωση και την πλήρη ευθύνη του δήμου για τη λίστα υιοθεσιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τη συνεχή ενημέρωση μέσω διαδικτύου και την προώθηση μιας καμπάνιας για τις υιοθεσίες ζώων, αλλά και τη στήριξη των δημοτών στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου, παρέχοντας π.χ. ο Δήμος δωρεάν τροφή για 1 ή 2 χρόνια, ή δωρεάν αρχική βασική εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου που υιοθετείται. Μπορούμε να παρέχουμε ακόμη και έκπτωση έως 50% στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, κίνητρο που θα έκανε πιο δελεαστική μια υιοθεσία. Η έκπτωση στον λογαριασμό προτάθηκε πρόσφατα προς το δημοτικό συμβούλιο από το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας.

6) Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία των όλων των αδέσποτων, αλλά και των ιδιόκτητων  ζώων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14,για να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητά τους. Η σωστή λειτουργεία της καταγραφής και η εφαρμογή του νόμου θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εγκαταλείψεις των ζώων.

7)  Την πλήρη συμμόρφωση του κυνοκομείου και των εγκαταστάσεών του ως προς τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληροί, ώστε να λειτουργεί νόμιμα, αποτελεσματικά, ουσιαστικά και κατόπιν αδείας.

8) Αυτοκίνητο του δήμου για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων.

9) Περισυλλογή όλων των αδέσποτων ζώων του δήμου, τη στείρωση, αντιλυσσικά, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, αλλά και τη σήμανση των σκύλων με χρωματιστά κολάρα εντοπισμού και τσιπ, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί αλλά και όλοι οι πολίτες ποια είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα και ποια όχι από τα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Να αφήνονται ελεύθερα μετά από ορισμένο χρόνο παραμονής τους στο κυνοκομείο (10 έως 30 ημέρες το μέγιστο, όπως ορίζεται από τον νόμο, ώστε να αποφεύγεται η ασυλοποίησή τους).

10) Το φτιάξιμο ειδικών σκυλόσπιτων με ταΐστρες σε διάφορα σημεία (10-15) της πόλης, ώστε να βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τα αδέσποτα ζώα, που αφήνονται ελεύθερα από τους κτηνιάτρους του κυνοκομείου μετά τη φροντίδα και τον εμβολιασμό τους. Η σίτιση των ζώων θα αποτελεί ευθύνη του δήμου αλλά και εθελοντών δημοτών.

11)Τη συνεχή έντυπη, ραδιοφωνική και διαδικτυακή ενημέρωση των πολιτών από τον δήμο σχετικά με τα αδέσποτα, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους  με θέματα όπως τη μη δηλητηρίαση, τη μη εγκατάλειψη, τη σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων, το πώς να συμπεριφέρονται και πώς να αντιδράσουν  όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα επιθετικό σκυλί, τι να κάνουν όταν δουν ένα τραυματισμένο ζώο, πού να απευθύνονται όταν εντοπίσουν ένα μη εμβολιασμένο ζώο και άλλα τέτοιου είδους θέματα. Τη διαθεσιμότητα ενός τηλεφωνικού αριθμού που να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα, με παράλληλη ενημέρωση στην ιστοσελίδα του δήμου.

12) Συνεργασία του Δήμου με τις φιλοζωικές ομάδες και άτομα.

13) Συνεργασία με την αστυνομία – έκκληση για εφαρμογή του νόμου και την επιβολή προστίμων.

14) Δημιουργία ειδικού ταμείου με εισροή από την είσπραξη των προστίμων (σύμφωνα με τον Καλλικρατικό νόμο, ο δήμος έχει δικαίωμα θέσπισης ειδικών διαταγμάτων). Είσπραξη τέλους υπέρ της μείωσης των αδέσποτων μέσω ΔΕΥΑΚ, έχει γίνει και από άλλους δήμους και το ποσό μπορεί να είναι ελάχιστο, π.χ. 10 λεπτά.

15)Διαρκής και τακτική λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής με τα θέματα που απασχολούν αλλά και των ορισμό αρμοδιοτήτων στην επιτροπή, όπως τον προκαταρτικό έλεγχο των καταγγελιών, κάρτες εισόδου στο κυνοκομείο μόνο για αρμόδιους και όσους έχουν εργασία, την ενημέρωση των πολιτών με στόχο την προαγωγή της φιλοζωίας, συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες.

16) Παραχώρηση ειδικού χώρου στις φιλοζωικές στην πλατεία για το στήσιμο περιπτέρου για αναρτήσεις φωτογραφιών, υιοθεσιών και ενημερωτικών φυλλαδίων, την ενημέρωση του κόσμου με κυτία για καταγγελίες, ενημέρωση για στειρώσεις κλπ. Την προαγωγή της υπεύθυνης φιλοζωίας στα σχολεία.

17) Την ανεύρεση ενός ή και παραπάνω  χώρων  από τον Δήμο για τη δημιουργία πάρκων ζώων, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους να παίξουν και να τρέξουν, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες  αλλά και δήμους της Ελλάδας.

18) Τέλος, σημαντικό είναι το θέμα της υγειονομικής ταφής είτε καύσης των νεκρών ζώων και όχι το πέταμά τους στα σκουπίδια.



Τα σκυλιά είναι κατοικίδια ζώα. Άρα το να είναι αδέσποτα σημαίνει πως είναι άστεγα. Και όπως δεν πρέπει να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι στην κοινωνία, έτσι δεν πρέπει να υπάρχουν και άστεγα κατοικίδια ζώα. Η ταυτόχρονη στείρωση όλων των παρόντων αδέσποτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση και σταδιακή μηδένιση του αριθμού τους. Μήπως όμως κάποιοι για κάποιους λόγους προτιμούν να διαιωνίζεται αυτή η άσχημη κατάσταση;



Οι τοπικοί σύμβουλοι «Άλλος Δρόμος» για τη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης



Τάσος Γιαμούζης

Σοφία Ελευθεριάδου



Κώστας Ζάννας