Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η Εκδρομή του Σωματείου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Πιερίας στην Λίμνη Πλαστήρα και την μονή Κορώνης.





Την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 τα μέλη και φίλοι του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. βρεθήκαμε σε μια όμορφη ημερήσια εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα και την μονή Κορώνης. 

          Η Διοίκηση του Σωματείου ο Πρόεδρος κ. Κουτσής Δημήτριος, ο κ. Τσαλός Αθανάσιος και ο κ. Αναγνωστόπουλος Νίκος συνόδευσαν τα 3 πούλμαν με πρώτο προορισμό την μονή Κορώνης σε υψόμετρο 800 μ. πάνω στο Μορφοβούνι της οροσειράς Αγράφων. Μια ιστορική μονή από το 1130 η οποία υπέστη καταστροφές τόσο από την εποχή της Τουρκοκρατίας όσο και κατά την περίοδο της Κατοχής. Τα τελευταία 50 χρόνια έχει ανακαινισθεί, έχει επανδρωθεί και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς τα θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
          Στη συνέχεια κατηφορίσαμε στα 750 μ. υψόμετρο στην αρχή του Ταυρωπού ποταμού όπου από το 1959 σχηματίστηκε η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Το όνομά της το οφείλει στο πολιτικό και στρατιωτικό Πλαστήρα ο οποίος είχε την ιδέα από το 1925. Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που κατέβαλε η Ιταλία στην Ελλάδα ως πολεμικές επανορθώσεις. Το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα διαχειρίζεται η ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγή ισχύος 129,9MW στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο χωριό Μητρόπολη. Βεβαίως από τα νερά της λίμνης αρδεύονται οι γύρω περιοχές. Η λίμνη περιέχει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έχει μήκος 12 km, πλάτος 9 km, η συνολική επιφάνειά της είναι 24 km και το βάθος της γύρω στα 60 m.
          Η λίμνη εκτός των άλλων έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά. Εστιατόρια και ξενώνες στην γύρω περιοχή δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν το υπέροχο φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει την τεχνητή γη. Σ’ ένα εστιατόριο λοιπόν καταλήξαμε για φαγητό τα πάνω από 150 άτομα της εκδρομής όπου με την συμμετοχή του κ. Ζήση Παπαζήση και του κλαρίνου του, η παρέα χόρεψε και διασκέδασε κάτω από τον ζεστό ήλιο και το καταπράσινο τοπίο, πλάι στα γαλήνια νερά της λίμνης Πλαστήρας.
Επιστροφή, ένας καφές στην πλατεία της Καρδίτσας και άφιξη στις 8 μ.μ. στην Κατερίνη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλα τα μέλη στην Διοίκηση του Σωματείου και στο πρακτορείο Βελώνης για την ενδιαφέρουσα, φιλική και προσιτή συνεργασία.
Καλή συνέχεια
Ραπτοπούλου Παναγιώτα