Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την Τράπεζα Πειραιώς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «εξέλιξη», είναι μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και έχει ως βασικό πυλώνα δράσης την υποστήριξη της βιώσιμης αγροτικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η «εξέλιξη» έχει δομήσει μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
Υλοποιώντας αυτή τη φιλοσοφία το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «εξέλιξη» πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στην Κατερίνη  εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Επιχειρηματικός Σχεδιασμός για αγροτικές επιχειρήσεις» με εισηγήτρια την Κυριακή Μιλάνου, Learning Consultant-Σύμβουλος μάθησης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η θεματολογία του σεμιναρίου το οποίο παρακολούθησαν αγρότες από όλη την Πιερία,  περιελάβανε τη συγκέντρωση και την οργάνωση της πληροφορίας, προκειμένου ο επιχειρηματίας αγρότης να συντάξει το επιχειρηματικό του σχέδιο, τη στρατηγική marketing που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς και τη δομή του Επιχειρηματικού Σχεδίου που απαιτείται για την προβολή της αποστολής και του οράματος μιας σύγχρονης  αγροτικής επιχείρησης. Εφόδια που θα συνδράμουν, έτσι ώστε ο αγρότης να παρουσιάσει την επιχείρησή του στους πελάτες και τους προμηθευτές του, αλλά και τα επενδυτικά του σχέδια σε πιθανό χρηματοδότη. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με διαδραστικό τρόπο και με ασκήσεις προσαρμοσμένες στις καλλιέργειες και στη δραστηριότητα όσων συμμετείχαν.
Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε πολύ θετικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, που επικεντρώθηκαν στο ενδιαφέρον του θέματος και στη δυνατότητα που είχαν να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και να ξεκινήσουν συντάσσοντας το Επιχειρηματικό Σχέδιο για τη δική τους εκμετάλλευση, φυτικής ή ζωικής παραγωγής, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και τις δυσκολίες (οικονομικές, νομικές και άλλες ) που εμφανίζει στο χώρο όπου δραστηριοποιείται ο καθένας.
Χαρακτηριστικά μερικά από τα σχόλια όσων συμμετείχαν:
-«Ήταν από τις πιο αξιόπιστες εκπαιδεύσεις που έχω παρακολουθήσει»
-«Οι γνώσεις που απέκτησα ήταν πρακτικά αξιοποιήσιμες»
-«Όταν κάτι ξεπερνά τις προσδοκίες δεν υπάρχουν σχόλια».
Το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «εξέλιξη» προγραμματίζει τη διεξαγωγή αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αγρότες και σε άλλα θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως πιστοποιήσεις και επιχειρηματικά οφέλη, branding, εμπόριο και κανάλια διανομής αγροτικών προϊόντων, διαπραγματεύσεις για αγρότες. Στόχος της «εξέλιξης» είναι να συνεισφέρει στην παραγωγή και στη σωστή προώθηση ποιοτικών προϊόντων στην αγορά καθώς και στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς η Ευγενία Ανδρουκάκη, Learning Consultant-Σύμβουλος μάθησης και ο Συνεργάτης Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του καταστήματος Κατερίνης -1229- Αθανάσιος Θεοδώρου που οργάνωσε και επιμελήθηκε την άρτια από κάθε πλευρά πραγματοποίηση του σεμιναρίου.