Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ο πολιτισμός και η μουσική παράδοση Ελλάδας και Κύπρου έσμιξαν στην Παραλία Κατερίνης

Ελληνικούς και κυπριακούς χορούς και τραγούδια, των οποίων η προέλευση αποτελεί γέννημα - θρέμμα του ίδιου του λαού, καθώς και ένα ζωντανό μουσικό ρεπερτόριο, που βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις κοινωνικές και εορταστικές εκφάνσεις της Ελληνοκυπριακής υπαίθρου παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης 06 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία της Παραλίας Κατερίνης.
Την Ελληνοκυπριακή βραδιά,  την οποία παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής διοργάνωσε η Εφορεία Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης της Εστίας Πιερίδων Μουσών,  υπό  την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας και τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Παραλίας.

Όχημα σε αυτή την περιήγηση σε αυθεντικά τραγούδια και δεξιοτεχνικούς  χορούς κάθε γωνιάς του Ελληνισμού  ήταν: 
Το Μουσικό - Χορευτικό συγκρότημα «ΚΙΜΩΝ» Ξυλοτύμβου Κύπρου,  οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» (Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας & περιχώρων), τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας, καθώς και Μουσικό - Χορευτικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Αναστάσιος Πολυχρονίδης, ο οποίος, καλωσόρισε τα σχήματα που συμμετείχαν στη βραδιά, αναφέρθηκε στην διαχρονική φιλία και συνεργασία με τον σύλλογο «Κίμων» Ξυλοτύμβου Κύπρου, ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη τον Δήμο Κατερίνης, τον Ο.Π.Π.Α.Π., τον τοπικό σύλλογο,  φορείς και επαγγελματίες της περιοχής.
Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Θεόδωρος Παυλίδης σημείωσε: «Ο Δήμος μας στηρίζει τις  δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Εστία, καθώς αυτές θέτουν στο επίκεντρο τον πολιτισμό, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κοινωνία. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που καταθέτουν χρόνο και κυρίως ψυχή για την πόλη και τους ανθρώπους της».
Την έναρξη της εκδήλωσης, που περιελάμβανε ένα δρώμενο παρουσίασης των σχημάτων κήρυξε ο έφορος Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης της Εστίας Πιερίδων Μουσών Ευάγγελος Γκούτζας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Και φέτος πραγματοποιούμε τη θεσμοθετημένη χορευτική συνάντηση του διεθνούς φεστιβάλ παράδοσης Πιερίδων Μουσών. Λόγω των γνωστών οικονομικών, κοινωνικών συγκυριών, το Φεστιβάλ δεν κατέστη δυνατόν να διοργανωθεί σε όλο του το πρόγραμμα. Η οργανωτική ομάδα όμως, που επωμίστηκε το βάρος της υλοποίησης ξεκίνησε ήδη τον σχεδιασμό, που θα φέρει το πλήρες πρόγραμμα το 2016. Ελπίζουμε στην ενεργό υποστήριξη και συμπαράστασή σας, για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Μια μικρή γεύση είναι η αποψινή. Ευχαριστώ τους συνδιοργανωτές, τους εθελοντές και τα συγκροτήματα, καθώς και τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες της περιοχής μας για την ενεργό συμπαράσταση και υποστήριξη».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η Ελληνοκυπριακή χορευτική συνάντηση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της 45ης επετείου των ζωντανών παραδόσεων του CIOFF (διεθνές συμβούλιο των οργανώσεων φεστιβάλ λαογραφίας και λαϊκής τέχνης) και στο πλαίσιο υποστήριξης της 70ης επετείου των εορτών της UNESCO.