Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

Το Σάββατο 11 Ιουλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τέλεσε τα Θυρανοίξια και προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού κατά τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου στην Ενορία Τριών Ιεραρχών Νέας Εφέσου Πιερίας.

Η πανήγυρη άρχισε με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον ενοριακό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών.

Κατά τη Λιτή σχηματίστηκε πομπή με την εικόνα του Αγίου προς τον νεόδμητο νέο Ιερό Ναό, στα προπύλαια του οποίου τελέστηκε ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων. Ακολούθησε η αρτοκλασία και τα λοιπά του Εσπερινού εντός του νέου Ιερού Ναού.

Μετά το αναστάσιμο απολυτίκιο, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ενώπιον της Εικόνας του Αγίου στο τέμπλο την ευχή «εις ιστορηθείσαν καινήν εικόνα» και ακολούθησε από τον χορό το απολυτίκιο του εορταζομένου Αγίου.
















Πριν την απόλυση του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες δύο ευλαβείς νέους, τους αδελφούς Αθανάσιο και Θωμά Παραθεοχάρη, απόφοιτους λυκείου και διακονητές της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, επισήμανε ότι η ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παϊσίου, όπως και η προηγηθείσα αγιοκατάταξή του τον Ιανουάριο, είναι μεγάλο γεγονός για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Άγιος Παΐσιος αναγνωρίζεται ως Άγιος όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Άλλωστε, ένας Άγιος ανήκει σε ολόκληρη την Εκκλησία. Οι μνήμες των Αγίων υπερβαίνουν τον τόπο και τον χρόνο.


Ιδιαίτερα για την Πιερία, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη και επιφανής και για τον λόγο ότι αποδίδεται στη θ. λατρεία ένας νέος Ιερός Ναός και μάλιστα αφιερωμένος στον νεοφανή και θαυματουργό Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.