Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ζήσης Ζάννας: Αυτή την στιγμή επείγει η κυβέρνηση να αλλάξει προσανατολισμό. Επείγει να απεμπλακεί από τα μνημόνια, να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό.

Σε μια περίοδο που μοναδικό θέμα πλέον είναι η συζήτηση για το 3ο μνημόνιο και τα νέα σκληρά μέτρα που τρέχουν για την Ελληνική κοινωνία και αναμένεται να ισοπεδώσουν ότι έμεινε από την εφαρμογή των προηγουμένων δυο μνημονίων, καταλληλότερος για να μας μιλήσει δεν ήταν άλλος από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τον κ. Ζήση Ζάννα.
Ο μόνος Βουλευτής του νομού μας που όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στα σχέδια των δανειστών για υποδούλωση της χώρας μας και μετατροπής της σε μια αποικία χρέους, ενός προτεκτοράτου χωρίς εθνική κυριαρχία ήταν και είναι ο Ζήσης Ζάννας και μόνο για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η συνέντευξη που μας παραχώρησε σήμερα.
Το ραντεβού είχε κλειστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, και παρότι σε λίγες ώρες ο κ. Ζάννας θα ταξίδευε για την Αθήνα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας με πάθος που μας θύμισε την περίφημη ομιλία του στην μεγάλη συγκέντρωση του όχι, στην κεντρική πλατεία Κατερίνης την Παρασκευή 3 Ιουλίου όπου με ιδιαίτερο πάθος και θέρμη συγκίνησε όσους ήταν εκείνο το βράδυ εκεί δίνοντας τους ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Τον ρωτήσαμε φυσικά για το όχι που ψήφισε, για την κ. Κωνσταντοπούλου, τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική και τους χειρισμούς Κοτζιά και Καμμένου.

Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα ενότητας τόσο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία.

Πιστός στις θέσεις του, πιστός σε αυτά που υποσχέθηκε στον κόσμο και με μια σιγουριά και συνέπεια να απορρέει από τα λεγόμενα του, η συνέντευξη με τον Ζήση Ζάννα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρων.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:



Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ψηφίσετε όχι στο 3ο μνημόνιο:

Ζήσης Ζάννας: Όταν εκλέχτηκε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ήταν ότι θα πρωτοτυπήσουμε σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας.
Νομίζω ότι δεν ήμουν αναντίστοιχος αυτών των δηλώσεων της κυβέρνησης.
Δεν είναι θέμα ούτε ηθικού πλεονεκτήματος ούτε ευσυνειδησίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους βουλευτές αλλά θεωρώ ότι το όχι είναι η συνέπεια στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είναι η συνέπεια απέναντι στο βροντερό όχι που είπε ο Ελληνικός λαός, ο οποίος μόλις μια εβδομάδα πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων, με την ψήφο του με ένα ποσοστό 62% απέρριψε μια μνημονιακή συμφωνία.
Γρήγορα όμως το όχι μετατράπηκε σε ναι και οδηγηθήκαμε στην υπογραφή μιας ακόμα χειρότερης συμφωνίας.
Θεώρησα καθήκον μου αυτό το όχι να το μεταφέρω στο κοινοβούλιο.
Ήταν το όχι του Ελληνικού λαού που παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχτηκε, δεν λύγισε και διέψευσε όλους αυτούς που αναφερόταν σε κοινωνικές ταραχές  και αντιδράσεις.
Ο Ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα κατά τις λιτότητας και των μνημονίων το οποίο δεν έγινε σεβαστό από τους δανειστές.
Το δικό μου όχι επίσης είναι ένα όχι απέναντι στην προοπτική που φέρνει το 3ο μνημόνιο το οποίο είναι ιδιαίτερα επώδυνο και δεν δίνει καμία απάντηση και λύση στην ρημαγμένη κοινωνία και οικονομία.
Αντιθέτως οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση και εξαθλίωση για το Ελληνικό λαό.
Άρα το όχι ήταν διπλό, ήταν η μεταφορά της λαϊκής εντολής που είχε η κυβέρνηση ενάντια στην συμφωνία και επίσης ένα όχι που αποτυπώνει τον βαθύ προβληματισμό για το κατά πόσο η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα πορεία, αφού αντιθέτως οδηγεί την χώρα σε μια νέα καταστροφική υποδούλωση.

Η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα του δημοψηφίσματος;

Ζήσης Ζάννας: Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πέντε μήνες σκληρά και το αναγνωρίζω, όμως οι δανειστές και η Ευρώπη πραξικοματικά πέταξαν στον κάδο των αχρήστων την δημοκρατική έκφραση του Ελληνικού λαού και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιανουάριο, αλλά και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Δυστυχώς υπό το βάρος των εκβιασμών των Ευρωπαίων και μην έχοντας άλλη εναλλακτική η κυβέρνηση οδηγήθηκε αναγκαστικά στην υιοθέτηση ενός νέου μνημονίου.

Τα πολιτικά κόμματα που κατηγορούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καταστρέψαν την χώρα, είναι αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση τώρα, πως νιώθετε για αυτό;

Ζήσης Ζάννας: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος και στεναχωρημένος διότι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που είχε μια συνεπή αντιμνημονιακή στάση όλα τα προηγούμενα χρόνια, και με κόστος και αγώνες, που δημιούργησε προϋποθέσεις έτσι ώστε να επανέλθει η εθνική κυριαρχία και η ελπίδα τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αναγκάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει μια μεγάλη αναδίπλωση και να βρεθεί στον αντίποδα όλων αυτών που έλεγε και διεκδικούσε, και δυστυχώς κατάφερε να βάλει στο τραπέζι εκείνους που μας οδήγησαν ως εδώ, τα κόμματα που ο κόσμος στο δημοψήφισμα με το βροντερό του όχι, τους γύρισε την πλάτη.
Και δυστυχώς η κυβέρνηση σήμερα δέχεται βοήθεια από τα κόμματα που εξαθλίωσαν τον Ελληνικό λαό, βοήθεια για να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Αν ο Πρωθυπουργός σας ζητούσε να παραδώσετε την βουλευτική σας έδρα τι θα κάνατε;

Ζήσης Ζάννας: Καταρχήν αυτό δεν προβλέπεται καταστατικά. Είμαστε σε ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει καταστατικό και δημοκρατικές διαδικασίες.
Από εκεί και πέρα δεν νιώθω την ανάγκη αν μου ζητηθεί να παραδώσω την έδρα διότι θεωρώ ότι έχω μείνει συνεπής στους λόγους για τους οποίους εκλέχτηκα.
Έχω μείνει συνεπής στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά που πέντε χρόνια αγωνίστηκα μαζί με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα και θεωρώ ότι αυτή η έδρα ανήκει στο κόμμα που εκλέχτηκε με συγκεκριμένο πρόγραμμα, και για να μην πέσω σε εκτιμήσεις που είναι άνευ πολιτικού αντικειμένου, δεν υπάρχει καμία αγωνία για εμάς να παραμείνουμε στις βουλευτικές καρέκλες, αντιθέτως με αυτή την στάση μας θα προσφέρουμε την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ώστε να απεμπλακεί από αυτήν την μνημονιακή υποταγή  και όσο υπάρχει χρόνος θα δώσουμε μάχη μέσα στο κόμμα, που δεν έχει πάρει ακόμα θέση, παρότι μεγάλος αριθμός νομαρχιακών επιτροπών και στελεχών του κόμματος έχουν βρεθεί απέναντι στην συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για να ανατραπεί αυτή η μνημονιακή πορεία.

Αν επαληθευτούν τα σενάρια για εκλογές το Φθινόπωρο τι θα κάνετε;

Ζήσης Ζάννας: Οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος και αυτή θα αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι την παρουσία μας στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Έχω όμως μεγάλες ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να ακολουθηθεί αυτός ο οδικός χάρτης που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τον δρόμο της μετάλλαξης σε ένα μνημονιακό κόμμα, εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να βρεθώ μέσα σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο.
Αλλά ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η συμφωνία γιατί οι «εταίροι» μας επιδιώκουν να ματώσει αυτή η κυβέρνηση με οδυνηρά μέτρα που δεν υπήρξαν στα προηγούμενα μνημόνια όπως 30% κατάργηση συντάξεων, εργασιακών κεκτημένων και άλλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια μέτρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό προσανατολισμό διεκδικώντας καλύτερο μέλλον για τους νέους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια μέτρα. Οφείλει να απορρίψει αυτά τα απεχθή μέτρα και να ορίσει μια εναλλακτική πορεία για την χώρα μας.
Είναι μετρημένες οι μέρες του ΣΥΡΙΖΑ αν αποφασίσει να ακολουθήσει τις επιλογές της τρόικας και τα μνημόνια.
Η επιλογή μνημόνιο ή χάος δικαιώνει τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά που πορευτήκαν όλα αυτά τα χρόνια με αυτή την λογική.
Δεν είναι δυνατόν να παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές, γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκουν, να μην έχουμε εθνική κυριαρχία και να γίνουμε μια αποικία χρέους των Ευρωπαίων, ένα προτεκτοράτο στο οποίο η δημοκρατία καταργείται και το κοινοβούλιο θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα.
Θα αποφασίζουν οι ξένοι για εμάς.
Ούτε καν νομοθετήσεις δεν θα μπορούν να γίνονται από το κοινοβούλιο.

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση, ή καλύτερα μπορούσε να κάνει;

Ζήσης Ζάννας: Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν είχε εναλλακτική λύση. Υπήρχαν και υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες αλλά και παγκοσμίου εμβέλειας οικονομολόγοι και ειδικοί όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς, ο Πολ Κρούγκμαν και άλλοι οι οποίοι μας λένε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει.
Υπάρχει το λόμπι του ευρώ που έχει κερδοσκοπήσει στις πλάτες των Ελλήνων, και που πριν μια εβδομάδα ήταν απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας, και συκοφαντεί χυδαία οποιονδήποτε τολμήσει να διατυπώσει μια εναλλακτική λύση ή μια διαφορετική άποψη, και μια δημοσιογραφία χωρίς καμία δεοντολογία εκφοβίζουν την κοινωνία και θεωρώ ότι η κυβέρνηση πέντε μήνες τώρα έπρεπε να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία και να αποδομήσει την τρομοκρατία των ΜΜΕ και του λόμπι του ευρώ και να δώσει μια άλλη εναλλακτική και προοπτική στον Ελληνικό λαό.
Ο στόχος των Ευρωπαίων ήταν και είναι να πουν στο κόσμο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
Ότι ακόμα και ο Τσίπρας, ο ριζοσπάστης και φλογερός ηγέτης της Αριστεράς με μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο δεν έχει λύσεις και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα παραπάνω από το να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο.
Εκπέμπουν μηνύματα τρόμου απέναντι σε οποιονδήποτε σηκώνει το ανάστημα του, και θέλουν να σβήσουν την ελπίδα που γεννήθηκε στις 25 Γενάρη με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν να υπάρχει ούτε μια χαραμάδα φωτός μέσα σε αυτό το σκοτάδι που μας έχουν βυθίσει.

Ενημέρωνε ο Πρωθυπουργός την κοινοβουλευτική ομάδα για τις διαπραγματεύσεις, τι ζητάνε οι δανειστές, τι σκεφτόταν να πράξει ο ίδιος;

Ζήσης Ζάννας: Η αλήθεια είναι ότι σαν βουλευτές του κόμματος δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση.
Αυτό που μας είπε ο Πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος.
Υπήρχε ένα οικονομικό επιτελείο που διαχειρίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος την διαπραγμάτευση, υπήρχαν τεχνικά κλιμάκια που ασχολούνταν με την διαπραγμάτευση αλλά δεν ήταν εν γνώση των βουλευτών ποιοι είναι και τι ακριβώς κάνουν…
Θεωρώ ότι έγιναν πολύ κρίσιμα λάθη και από ανθρώπους στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, λάθη που αναπόφευκτα οδηγήσανε στην υιοθέτηση αυτού του σκληρού μνημονίου.
Δυστυχώς τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και η ηγεσία του κόμματος παρακολουθούσαμε από απόσταση τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

Οι συνάδελφοι σας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, η κυρία Μπέττυ Σκούφα και ο κύριος Χάρης Τζαμακλής ψήφισαν ναι στο 3ο μνημόνιο. Αισθάνεστε ότι σας χωρίζει κάτι με αυτούς τώρα;

Ζήσης Ζάννας: Δεν είναι θέμα ευσυνειδησίας ή ηθικής του κάθε βουλευτή όπως σας είπα στην αρχή. Εγώ επέλεξα να βρεθώ απέναντι σε όλα αυτά που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα μας, και πιστεύω μου ήταν ότι δεν θα προσφέρει τίποτα το μνημόνιο στην χώρα.
Ο κάθε βουλευτής σύμφωνα με τις αρχές και τα πιστεύω του ελεύθερα πράττει όπως ο ίδιος πιστεύει.

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει θέμα ενότητας στην Πιερία για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζήσης Ζάννας: Κανείς δεν διεκδικεί καμία διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαστε όλοι άνθρωποι που ανήκουμε στην Αριστερά και αγωνιστήκαμε για αυτή και αυτό που μας ενώνει όλους είναι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του και όχι η μετάλλαξη του σε μνημονιακό κόμμα. Μια μετάλλαξη που θα βάλει σε αγωνία και αναζήτηση όλους αυτούς που περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την ελπίδα στην χώρα.

Πως σχολιάζεται την «ανταλλαγή» ανακοινώσεων ανάμεσα στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπέττυ Σκούφα;

Ζήσης Ζάννας: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ως προς το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, απλά όλοι μας κρινόμαστε από αυτά που λέμε και από αυτά που πράττουμε.
Η Εθελοντική ομάδα έχει μια συνέπεια και είναι σταθερή σε όλα αυτά τα χρόνια στις θέσεις της, βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα μνημόνια και αυτό κάνει και τώρα.
Είναι άνθρωποι που στην Πιερία τουλάχιστον από την πλευρά της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού έδωσαν ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας σε όλους αυτούς που βοήθησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο και δεν είναι λίγοι.
Η Εθελοντική ομάδα στα δύσκολα αυτά χρόνια άνοιξε πρωτόγνωρους δρόμους με τις δράσεις τις που ήρθαν να καλύψουν την αδυναμία του κράτους να βοηθήσει εξαιτίας των πολιτικών που άσκησε.
Από εκεί και πέρα δεν θα ήθελα να παρεμβώ, είναι ένα θέμα ανάμεσα στην κυρία Σκούφα και την Εθελοντική ομάδα.

Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας «πόλεμος» από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση προς το πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Ποια η άποψη σας;

Ζήσης Ζάννας: Η κ. Κωνσταντοπούλου εκτελεί με άριστο τρόπο τα καθήκοντα της ως Πρόεδρος της Βουλής παρότι καθημερινά συκοφαντείται από τα ΜΜΕ.
Είναι αυτή που έχει πάρει πρωτοβουλίες για το δημόσιο χρέος και το πώς φτάσαμε σήμερα ως εδώ, και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους χρειάζεται.
Για αυτό ακριβώς τα ΜΜΕ, η διαπλοκή την έχουν στοχοποιήσει.
Και επειδή η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε το θάρρος να βρεθεί απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και την νέα μνημονιακή υποδούλωση, βρέθηκε στο στόχαστρο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και όχι μόνο. Απέναντι της έχει και τα κόμματα που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν τα μνημόνια, και γίνεται καθημερινά αποδέκτης υβριστικών σχολίων, συκοφαντιών και συμπεριφορών από συναδέλφους αυτών των κομμάτων που δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Τον ίδιο «πόλεμο» δέχεται και ο κ. Βαρουφάκης…

Ζήσης Ζάννας: Ναι, ο κύριος Βαρουφάκης αυτό που έκανε ήταν να εκφράσει την θέση της κυβέρνησης, δεν έκανε κάτι το διαφορετικό από όσα του καταλογίζουν και παρόλα αυτά ο Γιάννης ο Βαρουφάκης έμεινε σταθερός στις θέσεις του, και του κόμματος.
Και αυτή την στιγμή δέχεται μια αδικαιολόγητη επίθεση.
Γιατί;
Γιατί εφάρμοσε ακριβώς το σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στα μνημόνια…


Ο Πρωθυπουργός στηρίζει την κ. Κωνσταντοπούλου;

Ζήσης Ζάννας: Ο Πρωθυπουργός οφείλει να στηρίξει την κ. Κωνσταντοπούλου. Οφείλει να βρεθεί απέναντι σε αυτή την τρομοκρατική και συκοφαντική επίθεση που δέχονται στελέχη του κόμματος του, που κάνουν το αυτονόητο, να εφαρμόζουν την πολιτική του κόμματος…
Μια επίθεση λάσπης που έζησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες…
Ο Πρωθυπουργός πρέπει δημόσια να πάρει θέση και να βρεθεί δίπλα στα στελέχη που αδίκως συκοφαντούνται από διάφορα ακραία κέντρα εντός και εκτός χώρας.

Είστε μέλος της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Τουρκία ξεκίνησε μια εισβολή εναντίον ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους, της Συρίας. Με πρόσχημα την τρομοκρατία βομβαρδίζει τον Κουρδικό πληθυσμό, με την ανοχή φυσικά των ΗΠΑ. Αύριο μετά από αίτημα της Τουρκίας γίνεται έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με σκοπό την ενεργοποίηση του άρθρου 4 περί συνδρομής με παροχή συμβουλών-πληροφοριών από τα μέλη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία. Η Ελληνική κυβέρνηση τι πρόκειται να πράξει. Θα εγκρίνει την Τουρκική εισβολή  και θα προσφέρει την βοήθεια της στην Τουρκία;

Ζήσης Ζάννας: Η Τουρκία με πρόφαση την ισλαμική τρομοκρατία σήμερα διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις απέναντι στη Συρία και απέναντι στους Κούρδους. Η οποία επίθεση προκαλεί δυστυχώς μεγάλη αστάθεια στην περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται.
Η Τουρκία με αφορμή το ISIS επιθυμεί να καθαρίσει το εσωτερικό της μέτωπο και τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ και της Συρίας.
Όποτε έχει εσωτερικά προβλήματα η Τουρκία, διεξάγει επιθετικές κινήσεις και κυρίως κατά των Κούρδων που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να κερδίσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.
Παρόλα αυτά ελπίζω η Ελλάδα να μην συναινέσει σε αυτού του είδους τις πρακτικές.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να διαφυλάξει τον ειρηνικό προσανατολισμό της και τα συμφέροντα της στην περιοχή.
Οφείλω όμως να πω ότι δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ίσως και κάτω από εκβιαστικά διλήμματα απομακρύνεται από την αρχική της θέση και στάση ως μια πολιτική που θα υπηρετεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.
Δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης…

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς στο ταξίδι του στο Κόσοβο αναφέρθηκε σε αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα και μίλησε για ίδρυση γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, την διευκόλυνση ένταξης του σε διεθνείς οργανισμούς, όπως την Unesco και Interpol, την δημιουργία δεσμών με την ΕΕ, ενώ δεν ήταν αρνητικός και ως προς την αναγνώριση του συγκεκριμένου ψευδοκράτους.
Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων του κ. Κοτζιά ήταν η δυσαρέσκεια της φίλης χώρας της Σερβίας, και η νομιμοποίηση μονομερών αλλαγών συνόρων στα Βαλκάνια.
Δεν δημιουργείται έτσι κακό προηγούμενο για κάτι αντίστοιχο στο μέλλον στην Κύπρο, αλλά και στην Θράκη;

Ζήσης Ζάννας: Δυστυχώς υπάρχουν σημάδια στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν είναι ενθαρρυντικά και δεν ανταποκρίνονται στις αξίες μιας αριστερής κυβέρνησης όπως είναι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπόλαιη η κίνηση του κ. Κοτζιά να μεταβεί στο Κόσοβο και να αναβαθμίσει την διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσόβου στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά ετοιμάζει το έδαφος για μια αναγνώριση του Κοσόβου, δηλαδή των τετελεσμένων της επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία και Σερβία.
Θεωρώ ότι ήταν μια βαθύτατα λανθασμένη κίνηση του κ. Κοτζιά, η οποία στην ουσία αναιρεί την διπλωματική θέση της Ελλάδος για το Κόσοβο, πέρα ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με φίλες χώρες και παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Σερβία με την οποία μας ενώνουν πάρα πολλά τόσο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο.
Ο κ. Κοτζιάς δημιούργησε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στη Σερβία, όταν η Ελληνική εξωτερική πολιτική μέσω του κ. Κοτζιά θέτει εν αμφιβόλω και δικά μας θέματα, όπως είναι το Κυπριακό αλλά και η Θράκη.
Την ώρα δηλαδή που 41 χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη λύση, η επιβολή τετελεσμένων γεγονότων θα ήταν οδυνηρή για τον Ελληνισμό.
Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι επίσης η πρόσφατη αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο, νομιμοποιώντας μια παράνομη κατοχή στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς.
Άτυχες επιλογές από την Ελληνική κυβέρνηση που εγκυμονούν ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους για την χώρα μας.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τώρα;

Ζήσης Ζάννας: Αυτή την στιγμή επείγει η κυβέρνηση να αλλάξει προσανατολισμό.
Επείγει να απεμπλακεί από τα μνημόνια, να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό.
Γιατί ο βίος της κυβέρνησης αυτής θα εξαρτάται πλήρως από τι πολιτική θα εφαρμόσει, και αν σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού που στηρίζει την κυβέρνηση, είναι επειδή η κυβέρνηση αντιστάθηκε επί πέντε μήνες στα σχέδια των δανειστών, αλλά η επιβολή των νέων μέτρων που προβλέπονται, μέτρων εξόντωσης της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η υποστήριξη αυτή πολύ γρήγορα δεν θα υπάρχει ποια…
Αλλά θα χαθεί και η κάθε αξιοπιστία στην Αριστερά, μια αξιοπιστία που χτίστηκε με αγώνες και με την αρχή της συνέπειας και των δεσμεύσεων που είχαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Αν χαθεί αυτή η αξιοπιστία, και αν σήμερα η Αριστερά κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και κυρίως αυτών που θα έπρεπε να εκπροσωπεί, τους ανθρώπους που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια, αυτό θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για όλους μας.