Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Εισαγωγή στην επιστήμη της λογοθεραπείας. Της Ξένια Ουσάκοβα.

Η επιστήμη της λογοθεραπείας
       Η ομιλία είναι η έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου να εξωτερικεύει με λέξεις τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις σκέψεις του, ώστε να επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του στα πλαίσια μιας γλωσσικής κοινότητας. Μολονότι η κατάκτηση της ομιλίας συντελείται χωρίς στοχευόμενη διδασκαλία, πλέον συχνά παρατηρούμε πως τα παιδιά έχουν δυσκολίες στην κατάκτησή της. Ωστόσο ακόμα και η κατεκτημένη ικανότητα της ομιλίας μπορεί να χαθεί από διάφορες αιτίες κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
       Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση αλλά και την αποκατάσταση των διαταραχών επικοινωνίας, λόγου (γραπτού και προφορικού), ομιλίας, φωνής, μάσησης και κατάποσης σε παιδιά αλλά και ενήλικες όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών (είτε δηλαδή τα αίτια είναι νευρολογικά, εξελικτικά ή λειτουργικά).
       Η λογοθεραπεία αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου και την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής. Η λογοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποκλίσεις σε αυτούς του τομείς από τη βρεφική έως τη γεροντική ηλικία.
       Παρόλο που κάθε άτομο έχει τους δικούς του ρυθμούς εξέλιξης (είτε πρόκειται για ανάπτυξη είτε για αποκατάσταση του λόγου) αν η ομιλία και ο λόγος του ατόμου υστερούν σημαντικά από το επίπεδο της ομιλίας και του λόγου των συνομηλίκων, συνίσταται να ζητήσουν τη γνώμη ενός λογοθεραπευτή.
                                                                Ουσάκοβα Ξένια, Λογοθεραπεύτρια

 « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης. »

Το βιογραφικό της Ξένια Ουσάκοβα:



Ονομάζομαι Ουσάκοβα Ξένια και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Λογοθεραπείας στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) της Ηπείρου (Ιωάννινα), κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). Ασχολούμαι με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες (πχ. διαταραχές άρθρωσης, φωνολογικές διαταραχές, καθυστέρηση γλωσσικής ανάπτυξης, εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές στη ροή της ομιλίας- τραυλισμός, προβλήματα ακοής- βαρηκοΐα/ κώφωση, νοητική στέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και με ασθενείς ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, αφασικά σύνδρομα, εκφυλιστικές ασθένειες- άνοια).
        Καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου πορείας, παρακολουθώ εκπαιδευτικά σεμινάρια, εμβαθύνοντας και αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας.