Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τσατσιμπέλι στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης! (Φωτογραφίες-βίντεο)


Η ποντιακή παράδοση συνεχίστηκε και σήμερα το βράδυ στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, και αυτή τη φορά την τιμητική του είχε η «σούπερ» καυτερή σάλτσα Τσατσιμπέλι!

Αρκετές οικογένειες έδωσαν το παρόν τους για να μάθουν πως γίνεται η ποντιακή σάλτσα αλλά και για να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα-βράδυ στον Καπνικό Σταθμό.

Εκτός από τις γνώσεις πάνω στην ποντιακή παράδοση και κουλτούρα που περιλαμβάνεται μέσα στις δράσεις του Θερινού 12λόγου, η συμμετοχή των οικογενειών αλλά και όσων παρευρίσκονται στο Καπνικό Σταθμό, σου δίνει και κάτι άλλο, ανεκτίμητο…



Την δυνατότητα να γίνεις ένα με τους ανθρώπους εκεί. Να αποτελέσεις και εσύ το μέλος μιας παρέας.
Κάτι που σπανίζει στα χρόνια μας, και που μας θυμίζει τις όμορφες στιγμές που όλοι ζήσαμε στο παρελθόν.
Κουβεντιάζεις, αστειεύεσαι, επικοινωνείς και ακούς…
Γνωρίζεις νέους ανθρώπους, μαθαίνεις νέα πράγματα και μεταδίδεις τις γνώσεις και τα βιώματα σου.

Ας δούμε όμως πως φτιάχνεται το Τσατσιμπέλι:



1ο βήμα: Πρώτα πλένουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τα σάπια κομμάτια. (Τα ντοματάκια δεν χρειάζεται να τα κόψουμε καθόλου, τα ρίχνουμε στο νερό ολόκληρα.) Στη συνέχεια τις ζεματάμε σε νερό που βράζει και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Το μηχάνημα μάλιστα που χειρίζεται ο Μπάμπης Αμβροσιάδης στον Καπνικό Σταθμό ξεχωρίζει τις φλούδες και δίνει μόνο τον καθαρό χυμό και τη σάρκα της ντομάτας που χρειαζόμαστε.

2ο βήμα: Αυτόν τον χυμό τον βάζουμε σε τσουβάλι που το κρεμάμε ψηλά για να στραγγίσουν τα υγρά και αυτό που μένει το βράζουμε καλά σε καζάνι σε χαμηλή φωτιά, μπορεί και για δύο ώρες. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

3ο βήμα προαιρετικό: Αν θέλουμε προσθέτουμε και κόκκινες πιπεριές φλωρίνης στο μίγμα, ακολουθώντας την προηγούμενη πορεία: Δηλαδή ζεματάμε τις πιπεριές, τις λιώνουμε και μετά τις προσθέτουμε στη σάλτσα που βράζει ήδη.]

4ο βήμα: Τώρα στο καζάνι η κ. Δώρα Ιμιρτζίδου προσθέτει το λιωμένο σκόρδο, απαραίτητο συστατικό του τσατσιμπέλ, τα μπαχαρικά και το αλάτι ανακατεύοντας διαρκώς και δοκιμάζοντας συχνά: «Πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά και κάθε φορά που προσθέτουμε τα υλικά μας στη σάλτσα, για να έχει το τέλειο αποτέλεσμα, δηλαδή να είναι πικάντικο, να τσιμπάει ελαφρώς προς το καυτερό», μας λέει η γευσιγνώστρια κ. Δώρα.
Απαραίτητα πικάντικα συστατικά είναι το τσιμένι (με προσοχή, το πολύ ένα κουτάλι σε ένα καζάνι), το κόνζι (το γνωστό κόλιαντρο) και το κάρυ (καυτερό μπόκοβο ή καυτερή πιπεριά). Άλλοι βάζουν ελαιόλαδο ή και μαϊντανό. «Εξαρτάται από τα γευστικά γούστα. Τη γεύση τη ρυθμίζει ο καθένας σύμφωνα με αυτό που του αρέσει», εξηγεί ο Μπάμπης Αμβροσιάδης.

5ο βήμα: Το τελευταίο βήμα είναι ίδιο πάντα στην κονσερβοποίηση. Όσο είναι καυτό το μίγμα μας, πρέπει να μπει αμέσως στα βάζα, που τα έχουμε πλύνει πολύ καλά πριν. Καλό είναι να τα έχουμε απολυμάνει μέσα στην κατσαρόλα με βρασμένο νερό. Τα γεμίζουμε μέχρι πάνω (αφήνουμε ούτε ένα εκατοστό αέρα), τα σφίγγουμε καλά με καινούρια καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα. Αντέχουν και χρόνια.

(Η συνταγή από τον τοίχο στο facebook της Σοφίας Ελευθεριάδου.)

Δείτε την διαδικασία στα βίντεο και τις φωτογραφίες: