Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η συνέντευξη της Μπέττυς Σκούφα στην "ΑΛΗΘΕΙΑ"

Μια ιδιαίτερη και σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» η πρώην και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κ. Μπέττυ Σκούφα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Μας υποδέχτηκε στη βεράντα του γραφείου της και με χαμόγελο και καλή διάθεση, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τις κάναμε και δεν προσπάθησε να μας κρύψει λόγια...

Με το ιδιαίτερο της στυλ, έδωσε χρώμα στην συνέντευξη και δυστυχώς οι δυο ώρες που είχαμε στην διάθεση μας αποδείχτηκαν λίγες ώστε να ρωτήσουμε περισσότερα πράγματα.

Ορίστε τι μας είπε η Μπέττυ Σκούφα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, είναι το ίδιο κόμμα που ψήφισε ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές;

Μπέττυ Σκούφα: Ναι είναι το ίδιο κόμμα, και είναι η μόνη αριστερή δύναμη αυτή την στιγμή στη χώρα, και ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στην Ελλάδα. Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακριά.

Ο κόσμος αγωνιά για τους μισθούς και τις συντάξεις του, τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Μπέττυ Σκούφα: Για τους μισθούς θα πρέπει να περιμένετε τι θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μας με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους δανειστές. Δεν είναι στις προθέσεις μας να μειώσουμε τους μισθούς.
Όσο για τις συντάξεις, δεν υπάρχει στη ουσία μείωση, απλά αυξάνεται η συμμετοχή του συνταξιούχου υπέρ του ταμείου του και υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του.
Άρα γυρνάνε στον ίδιο.
Το να μειωθεί η σύνταξη των 600 ευρώ πχ γύρω στα 25 ευρώ είναι μια ανεπαίσθητη μείωση.

Μια μείωση της τάξης των 25 ευρώ σε έναν συνταξιούχο που λαμβάνει μια σύνταξη των 600 ευρώ, δεν είναι ανεπαίσθητη, είναι πολύ σημαντική, ιδίως με την παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες…

Μπέττυ Σκούφα: Εξαρτάται πως θα το δει κανείς. Προκειμένου να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει όλοι, αναλόγως τις δυνάμεις τους να συνεισφέρουν.
Μια μικρή συμβολή θα είναι και από τους ίδιους τους συνταξιούχους είτε το θέλουμε, είτε όχι.
Και κάποτε σε αυτή την χώρα θα πρέπει να μάθουμε να στριμωχτούμε για να είμαστε ορθολογικοί διαχειριστές.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια…
Εμείς καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία.
Εμείς θα δώσουμε σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους.
Και θα δώσουμε ένα τέλος στην διαφθορά που υπάρχει στα νοσοκομεία, και στα οικονομικά πάρτι..
Δεν μπορείς να έχει σε ένα νοσοκομείο 500 κλίνες και να λειτουργούν μόνο οι 20-25.
Όπως θα πρέπει να δούμε και εδώ στην Κατερίνη πως θα μπορέσουμε να κάνουμε το νοσοκομείο μας να λειτουργήσει καλύτερα.

Είστε της άποψης όσες κλίνες είναι κενές στα νοσοκομεία να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών;

Μπέττυ Σκούφα: Θα πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε να εκμεταλλευόμαστε στο καλύτερο την λειτουργία των νοσοκομείων μέσα από μια ορθολογική διαχείριση. Όταν θα υπάρχουν συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτέλεσμα για το κράτος.

Ο ιδιώτης που θα «αγοράσει» νοσοκομειακές κλίνες ή πτέρυγες θα το κάνει για να έχει το μεγαλύτερο κέρδος..

Μπέττυ Σκούφα: Υπάρχουν διαβαθμίσεις και μπορούμε να πετύχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.

Και στα ΜΜΕ, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχετε κάνει τίποτα…

Μπέττυ Σκούφα: Ο μόνος λόγος που δεν προχώρησε το νομοσχέδιο είναι ότι δεν παραιτήθηκαν τα τέσσερα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Η μη παραίτηση τεσσάρων μελών μπορεί να σταματήσει μια ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση να καταπολεμήσει την διαφθορά;


Μπέττυ Σκούφα: Αυτός είναι ο σκοπός τους..

Θα γίνουν εξεταστικές για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, για τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, για το θέμα των υποβρυχίων και τον κύριο Βενιζέλο. Όλα αυτά ήταν στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα…


Μπέττυ Σκούφα: Ήταν και είναι δεσμεύσεις μας και εργαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο.

Συμφωνείτε με το πόρισμα της επιτροπής για το δημόσιο χρέος;

Μπέττυ Σκούφα: Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω διαβάσει σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά συμφωνώ στο κύριο πόρισμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως και όλη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει κάτι που σας κάνει να διαφωνείτε σε σχέση με το πόρισμα;

Μπέττυ Σκούφα: Διαφωνώ με μεγάλο πόνο ψυχής, στην τοποθέτηση της κατά τα άλλα αξιολογότατης κυρίας Κωνσταντοπούλου, ότι όταν τέθηκε το ζήτημα στον Αλέξη Τσίπρα: άτακτη χρεοκοπία ή μνημόνιο, θα έπρεπε να καταφύγουμε στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια.
Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε 17 ώρες απίστευτης πίεσης και βασανισμού από τους δανειστές!

Εντάξει δεν τον μαστίγωσαν κιόλας…

Μπέττυ Σκούφα: Όμως η εικονικές συνθήκες οικονομικού πνιγμού της χώρας είναι χειρότερες. Ελάτε στην θέση του και σκεφτείτε αν δεν θα είχε υπογράψει μνημόνιο, τι θα μπορούσε να γίνει στην χώρα;

Αυτό το δίλημμα και εκβιασμό όμως δεν μας τον παρουσίαζαν συνέχεια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;

Μπέττυ Σκούφα: Θα συμφωνήσω ότι υπήρξαμε ίσως μη ρεαλιστές στην κριτική μας. Είναι άλλο πράγμα όμως να ματώνεις στην διαπραγμάτευση και να μας εγκαλούν τα άλλα κόμματα ότι δεν υπογράψαμε ακόμη, ότι και αν ήταν αυτά. Δηλαδή μας κατηγορούσαν ότι δεν υπογράψαμε από την πρώτη στιγμή.

Δηλαδή το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διαπραγματεύτηκε περισσότερο από τους άλλους;

Μπέττυ Σκούφα: Όχι απλά περισσότερο, αλλά εμείς το φτάσαμε στα όρια, μας επιβλήθηκαν capital controls, στερέψανε όλες οι πηγές εσόδων. Δεν ήταν απλά μια διαπραγμάτευση αλλά δώσαμε μια μάχη μέχρι εσχάτων!
Εσείς τι θα κάνετε;

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι τα έσοδα μας έφταναν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα κ.α. Τι άλλαξε στην πορεία;

Μπέττυ Σκούφα: Δυστυχώς η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα της Ευρώπης. Όποιος έχει αντίθετη άποψη τον καλώ να την καταθέσει με χαρτί και μολύβι και όχι με λόγια του αέρα.

Τα χρήματα που δανειζόμαστε δεν καταλήγουν αποκλειστικά για την πληρωμή του χρέους; Καταλήγει τίποτα στην πραγματική οικονομία της χώρας;

Μπέττυ Σκούφα: Βλακωδώς πιστεύαμε δυστυχώς σαν ΣΥΡΙΖΑ, και είχαμε λάθος εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρούσαν υπό τον εκβιασμό μας ότι θα βγούμε από την Ευρώπη. Δυστυχώς ο καπιταλισμός έχει την δυνατότητα να αναγεννιέται και να μην έχει κανένα πρόβλημα από την αντίδραση μιας χώρας απομονωμένης όπως η Ελλάδα.
Αυτό δοκιμάσαμε και ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πικρή αλήθεια, ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός μας έχει γραμμένους στα παπούτσια του.

Βάση των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μεγάλο μέρος του ποσοστού  που είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Που πιστεύετε οφείλετε αυτή η μεγάλη πτώση των ποσοστών του;

Μπέττυ Σκούφα: Καταρχήν δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Και και το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κόσμος.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα επιδιώξετε συνεργασίες;

Μπέττυ Σκούφα: Δεν πρόκειται να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο, πολιτικές και πολιτικά πρόσωπα που έχει καταδικάσει ο Ελληνικός λαός. Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μας στηρίξει γιατί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί αυτή την στιγμή να εγγυηθεί την σταθερότητα και την ελπίδα.

Είχατε κάνει μια πρόταση μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τι έγινε τελικά;

Μπέττυ Σκούφα: Δυστυχώς δεν προλάβανε να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Άρα ο ΕΝΦΙΑ που θα έρθει τέλος του Σεπτέμβρη στον κόσμο, δεν θα έχει καμία αλλαγή, οι επιβαρύνσεις θα μείνουν όπως είχαν;

Μπέττυ Σκούφα: Υπάρχει η πρόθεση ο ΕΝΦΙΑ να επανεξεταστεί  και να επανασχεδιαστεί, ώστε να ελαφρυνθούν οι μη έχοντες και να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ισχυροί. Θα ξαναδούμε και τις αντικειμενικές αξίες. Δυστυχώς αυτό θα γίνει αργότερα.

Στους εφτά μήνες κυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το νομοσχέδιο που ψήφισε η Μπέττυ Σκούφα και είναι περήφανη για αυτό;

Μπέττυ Σκούφα: Χωρίς αμφιβολία είναι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για αυτό, και πρέπει ο νόμος αυτός να επεκταθεί και για περισσότερες οικογένειες.

Τι θα γίνει με τις διάφορες συνδικαλιστικές ενώσεις/ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, στην Παιδεία και οπουδήποτε αλλού, τώρα που υπάρχει πλέον και η Λαϊκή Ενότητα, θα υπάρξει συνύπαρξη ή διαχωρισμός;

Μπέττυ Σκούφα: Προφανές στο ΜΕΤΑ συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το συνδικαλιστικό σχήμα παραμένει όπως έχει. Φυσικά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Φάκελος Λαϊκή Ενότητα. Πως νιώθει η Μπέττυ Σκούφα για τους συντρόφους που δεν είναι πλέον μαζί της, τι μήνυμα τους δίνετε;

Μπέττυ Σκούφα: Είναι πολύ όμορφο να ζούμε σε έναν κόσμο όμορφων παραμυθιών. Το θέμα είναι να διακρίνουμε ποιο είναι το πραγματικό…

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, υπάρχει θέμα μεταξύ σας;

Μπέττυ Σκούφα: Η εφαρμοζόμενη πρακτική στο εγγύς μέλλον όσον αφορά τις δομές αλληλεγγύης και το χωρίς μεσάζοντες που θα εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή θα τολμούσα να πω, η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταδείξει σε όλους μας το ποια πολιτική τελικά απαντά σε κοινωνικές ανάγκες.

Διόδια, δεν έχει γίνει τίποτα και ειδικότερα για την Πιερία. Το θέμα των διοδίων ήταν από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα;

Μπέττυ Σκούφα: Μετά τις εκλογές πιστεύω να προχωρήσουν οι ελαφρύνσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται. Μιλώντας με τον κύριο Σπίρτζη του ανέφερα το θέμα της Πιερίας και μου είπε ότι οι ελαφρύνσεις θα ισχύουν και για την Πιερία. Δυστυχώς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι χειρότερες και από τα μνημόνια. Προσπαθούμε να τις επανεξετάσουμε. Επίσης να τονίσω ότι μέχρι να κατατεθεί σχετική τροπολογία, οι εταιρίες διοδίων δεν θα παραβρίσκονται ως πολιτική αγωγή σε οποιαδήποτε δίκη με θέμα διαμαρτυριών του κόσμου και των εθελοντικών οργανώσεων στα διόδια.

Η γνώμη σας για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία;

Μπέττυ Σκούφα: Είμαι απολύτως ικανοποιημένη. Και ήταν και η πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπροσωπείται και η Βόρεια και η Νότια Πιερία, επίσης για αυτό που είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη είναι ότι πρόκειται για ένα αριστερό και πολύ μαχητικό ψηφοδέλτιο.

Ποιο είναι το μήνυμα της Μπέττυς Σκούφα για τις εκλογές;

Μπέττυ Σκούφα: Να επικρατήσει και να αρχίσει να αποκτά ρίζες επιτέλους σε αυτή τη χώρα με τις προσπάθειες και τους αγώνες όλων το πνεύμα του διαφωτισμού και του μαχητικού ορθού λόγου.