Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για τον ΕΝΦΙΑ

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για τις δηλώσεις Φίλη και τη Γενοκτονία των Ποντίων

Να σεβαστεί την ιστορία ζητά από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα, με ψήφισμα που εξέδωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. "Εκτιμούμε ότι το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει επίκαιρο, στην κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος του οποίου μάρτυρας γίνεται και η πατρίδα μας, καθώς στέλνει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση τον αλληλοσεβασμό σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου" σημειώνεται χαρακτηριστικά.  


Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:  
"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα εκφράζει την αποδοκιμασία του για τις απόψεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και για την εξαίρεση από τη διδακτέα ύλη Ιστορίας της Γ' Λυκείου του σχετικού κεφαλαίου για τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία.
Θεωρούμε απαράδεκτο ο Υπουργός ως θεσμικό όργανο να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, η οποία με ομόφωνη απόφαση προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκτιμούμε ότι το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει επίκαιρο, στην κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος του οποίου μάρτυρας γίνεται και η πατρίδα μας, καθώς στέλνει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση τον αλληλοσεβασμό σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.  
Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να παραχαράσσεται η ιστορία του Έθνους μας από τα χείλη της επίσημης πολιτείας, γεγονός που έχει άμεση αρνητική επίπτωση στις διεθνείς μας σχέσεις.
Καλούμε τον κ. Φίλη να σεβαστεί την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου".


Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

          Την κατάργηση "του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους Δήμους καθώς και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους Δήμους" ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα, με απόφασή του κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
          Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
           
"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα έλαβε απόφαση για τη δημιουργία Κωδικού Αριθμού πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του Δήμου μας, ενεργώντας σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου.
          Ωστόσο, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση να επιβάλλει Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ως μόνιμη φορολογική υποχρέωση σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους πρωτοβάθμιους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένας φόρος οριζόντιος και δυσβάστακτος, επομένως άδικος, ο οποίος επιβλήθηκε εξαρχής με την υπόσχεση ότι θα είναι προσωρινός (για ένα χρόνο) ενώ η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά την κατάργησή του.
          Πολύ δε περισσότερο που η ίδια η πολιτεία έχει μειώσει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση μετά τη θέσπιση του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από το υστέρημα, σε βάρος άλλων δομών, όπως κοινωνικών ή εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά, στο Δήμο μας από το 2011 η συνολική κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%.
          Με αυτό το σκεπτικό, ζητούμε την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους Δήμους καθώς και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους Δήμους".