Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»


Τα προβλήματα των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής καιΓιάννης Δελής προς τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό.
«Τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) αρχικά εφάρμοζαν προγράμματα αγωγής υγείας για τις εξαρτήσεις, ενώ αργότερα προχώρησαν στην εποπτεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων στην εκπαίδευση και στη διοργάνωση επιμορφωτικών ομάδων γονέων και των άλλων ενδιάμεσων σημαντικών ενηλίκων για τη διαπαιδαγώγηση. Αντίστοιχη δραστηριότητα ανέπτυξε και το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας "ΑΤΡΑΚΤΟΣ", που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια.

Σήμερα, στο ΚΠ εργάζονται 5 εργαζόμενοι και οι δράσεις του συνοψίζονται σε προγράμματα αγωγής υγείας, σεμινάρια για το τσιγάρο και το αλκοόλ, σε εκπαιδευτικούς, γονείς, εφήβους, υποδοχή χρηστών και των οικογενειών τους που αιτούνται βοήθειας, συμβουλευτική σε γονείς που συμμετέχουν στις ομάδες γονέων, επίσης κάθε χρόνο υλοποιείται πρόγραμμα για το αλκοόλ και το τσιγάρο που αφορά περίπου 1.600 μαθητές», επισημαίνεται στην Ερώτηση.
Και συνεχίζεται: «Παρά το εύρος των δραστηριοτήτων του, το ΚΠ, όπως και όλα τα ΚΠ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του, αλλά και από τη δυσλειτουργία στη θεσμική του συγκρότηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 5 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τη βενζίνη για τη μετακίνησή τους σε χωριά της περιοχής, καθώς δεν καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. Αναγκαία, όμως, κρίνεται και η επανεκπαίδευση του προσωπικού του Κέντρου, καθώς και η στήριξή του, κάτι που έχει σταματήσει ήδη από το 2008. Επιπλέον προβλήματα εντοπίζονται στη θέρμανση και συντήρηση του κτιρίου που στεγάζεται το Κέντρο».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την αποπληρωμή στο σύνολό τους των δεδουλευμένων των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» και την τακτική πλέον πληρωμή τους.
Την επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Κέντρου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Τη λύση του θεσμικού προβλήματος που ταλανίζει τη λειτουργία του.

Για το ίδιο θέμα, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Πιερίας, αφού οι γιορτές τούς βρήκαν με απλήρωτους μισθούς μηνών. Σημειώνουν ότι δουλεύουν «σ' ένα Κέντρο Πρόληψης που, χωρίς διοίκηση, κοντεύει να κλείσει (...). Σ' ένα Κέντρο Πρόληψης που θα 'χε κιόλας σβήσει, αν οι συνάδελφοι δε συνέχιζαν τη δουλειά στην κοινότητα, τα μέλη της οποίας το κρατούν ανοιχτό όχι με λεφτά, μα με την καλή κουβέντα που έχουν να πουν για το έργο τους εδώ και 19 χρόνια». Το Σωματείο απαιτεί από τα αρμόδια υπουργεία «την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης συνολικά, που γίνεται - και θα εξακολουθήσει να γίνεται - αιτία να οδηγούνται δομές σε διάλυση, ακόμα κι όταν επιχορηγούνται από την Πολιτεία».