Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη εκδήλωση του Πιερικού Μέτωπου Κοινωνικής Αντίστασης (ΜΕ.Κ.ΑΝ.) με θέμα τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Σε μια αίθουσα κατάμεστη από πολίτες της Κατερίνης στο "Στέκι των Πολιτών" πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με πρωτοβουλία του Πιερικού Μετώπου Κοινωνικής Αντίστασης (ΜΕ.Κ.ΑΝ.) εκδήλωση με θέμα: Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας.
Ομιλητές οι Αναστάσιος Κώνστας (μέλος της επιτροπής νομικής αλληλεγγύης του ΕΠΑΜ), Παπαδόπουλος Λεωνίδας (ιδρυτικό μέλος του κινήματος Δεν Πληρώνω) και η κ. Τόνια Αικατερίνη (μέλος του κινήματος Πλειστηριασμοί ΣΤΟΠ).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ζαχαρίας Παντελίδης μέλος του Μετώπου Κοινωνικής Αντίστασης.

Πολύς ο κόσμος, μέχρι και σε σκαλοπάτια καθόταν, όπως και έξω από την αίθουσα για να ακούσουν τα όσα σημαντικά και κρίσιμα είχαν να πουν οι ομιλητές.
Πολλά τα μέλη από κινήματα πολιτών αλλά και απλοί συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν στην συζήτηση.

Κοινό συμπέρασμα και στόχος της εκδήλωσης η ανάγκη για αγώνες, αλληλεγγύη και σύμπραξη των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε κράτος, τράπεζες και ξένους και όλους αυτούς που έχουν βάλλει στο μάτι την περιουσία του Ελληνικού λαού. Ο αγώνας πρέπει να είναι τόσο κινηματικός αλλά και πολιτικός. Κανένας πολίτης μόνος του, κανένας πολίτης ανυπεράσπιστος είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει στην Ελληνική κοινωνία. 



Διαβάστε μερικά από τα πολύ σημαντικά που είπαν οι ομιλητές:


Αναστάσιος Κώνστας

"Οι αλλαγές για τους πλειστηριασμούς.

1. Θα επιτρέπονται πλέον οι διαδικασίες των πλειστηριασμών και τον Αύγουστο κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.
Δηλαδή τον Αύγουστο που συνήθως επιλέγουν οι λογιστές, δικηγόροι κ.α. να πάνε διακοπές, η τράπεζα μπορεί να επιλέξει να σου στείλει κατασχετήριο ή διαταγή πληρωμής…

2. Η διαδικασία των πλειστηριασμών είναι πια πολύ γρηγορότερες.
Επιτρέπεται να γίνουν πολλαπλές κατασχέσεις, ακόμα και ένα δάνειο να εξοφλήσεις αυτόματα μπορεί να σου έρθει μια δεύτερη ειδοποίηση κατάσχεσης.

3. Μπορούν πλέον οι δίκες για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κτλπ να γίνονται όλες σε μια δικάσιμο, και θα έχεις απέναντι σου εκείνη τη στιγμή όλους όσους διεκδικούν οφειλές απέναντι στον δανειολήπτη. Φανταστείτε το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στον δικαστή για τον οφειλέτη, αφού ο δικαστής θα έχει απέναντι του έναν «κατηγορούμενο» με πολλές οφειλές να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ένας απέναντι σε 10 πχ που θα λένε αυτός μας χρωστάει..

4. Όποιος έχει απαίτηση για πλειστηριασμούς μπορεί να το ανακοινώνει 5 μέρες πριν και όχι  15 ημέρες που ήταν με το παλιό σύστημα, και έτσι δεν το παίρνεις χαμπάρι… Θα πρέπει ο δικηγόρος σου να είναι ενήμερος δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή για τις αναγγελίες αναγκαστικών κατασχέσεων μην τυχών και του… ξεφύγει κάποιος πλειστηριασμός!

5. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική. Συνολικά η αντικειμενική αξία των ακινήτων έχει πέσει πανελλαδικά τουλάχιστον 30%...

6. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από 30 Απριλίου και μετά θα γίνονται ηλεκτρονικά! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η άμυνα πλέον του δανειολήπτη θα είναι να μην ξεσπιτωθεί αυτός και η οικογένεια του από το σπίτι του…

7. Προσέξτε την ειρωνεία αυτού του εχθρικού κράτους προς του πολίτες του. Ενώ μπορεί να δώσει μια μείωση της τάξης του 20%-30% στους πολίτες του, επιλέγει να «πουλήσει» τα δάνεια μειώμενα κατά 15%-20% σε ξένες τράπεζες-ομίλους ώστε τελικά να διεκδικήσουν οι ξένοι από τον Έλληνα πολίτη τις οφειλές του."


Τόνια Αικατερίνη.

"Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο οριζόντιας προστασίας.
Ο άνεργος, αυτός που έχει μηδενικό εισόδημα, που είναι πάμφτωχος και το μόνο που του έχει απομείνει είναι ένα σπίτι αξίας πχ 50.000 ευρώ δεν προστατεύεται!
Θα πρέπει συνέχεια και με δικαιολογητικά να αποδεικνύει την κατάσταση του στα δικαστήρια με όλα αυτά τα δύσκολα που θα έχει απέναντι του, να αποδεικνύει ότι είναι «συνεργάσιμος», να αποδεχτεί τις εναλλακτικές που του προτείνουν και αυτό για ένα διάστημα τριών ετών που ισχύει τυπικά η «προστασία» που έχει, γιατί όλα αυτά δεν θα ισχύουν μετά το 2018…
Και στην περίπτωση που δεν θα μπορέσει ο δανειολήπτης να ανταποκριθεί σε όλα όσα του ορίσει ο δικαστής, θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να χάσει ακόμα και την πρώτη κατοικία του, αφού προηγουμένως θα έχει ήδη χάσει ότι περιουσιακό στοιχείο του είχε απομείνει."

Παπαδόπουλος Λεωνίδας.

"Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το χρέος, δημόσιο ή ιδιωτικό αποτελεί ένα μοχλό σύγχρονης κατοχής τόσο του ντόπιου αλλά και του ξένου κεφαλαίου επί της περιουσίας του Έλληνα πολίτη.
Συνεπώς με μοχλό και άξονα το δημόσιο χρέος μας έχουν περάσει μνημόνια κ.α με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού.

Αυτή την στιγμή έχουμε 1,5 εκατομμύρια κόκκινα δάνεια!
Το κράτος δίνει θεσμικό ρόλο στις ιδιωτικές τράπεζες να αποφασίζουν αυτές ποιος δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και ποιος όχι…


Οφείλουμε να αποτελέσουμε μια ασπίδα προστασίας στους συμπολίτες μας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στην ουσία είναι ένα ξεπούλημα του τραπεζικού μας συστήματος.

Θα πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και εμείς θα είμαστε από αυτούς που θα το κάνουν!

Ο κόσμος νιώθει και είναι προδομένος. Ψήφισε τον… αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ για να τον βοηθήσει και να λύσει τα προβλήματα του, προδόθηκε και δεν ξέρει που να ακουμπήσει πλέον.

Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να γίνουν φορείς της λύσης, από εκεί που ήταν φορείς του προβλήματος.
Μην περιμένετε να μας σώσει κάποιος άλλος, μόνοι μας θα σωθούμε.

Εμπορικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές ομάδες, δημοτικά συμβούλια και περιφέρειες να βγάλουν ψηφίσματα έστω και τυπικά αλλά έχουν μεγάλη σημασία ενάντια στους πλειστηριασμούς και να συσταθούν επιτροπές αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε κάθε περιοχή.

Αντιλαμβανόμαστε πόσο ψέματα λένε όλοι εκείνοι που μας προπαγανδίζουν μέσα από τα «δικά τους» ΜΜΕ ότι δεν γίνεται κανένας πλειστηριασμός και ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Πλειστηριασμοί γίνονται και θα γίνονται.

Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να οργανωθούν και να βρίσκονται παντού και στα ειρηνοδικεία και στα τραπεζικά υποκαταστήματα και να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που την χρειάζονται. Ακόμα και σε ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε Δήμους.

Η Ελλάδα ξεπουλιέται αυτή τη στιγμή, και δεν ξεπουλιέται η Ελλάδα των πλούσιων, αλλά η Ελλάδα των φτωχών. Πρέπει να οργανωθούμε και να οδηγήσουμε τα σχέδια τους πολλά χρόνια πίσω."