Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Οι Αλβανοί άρχισαν να παίζουν (στο Ιόνιο) με τουρκική τακτική. Έτσι είναι δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά πια, ούτε οι Αλβανοί...


Ερώτηση κατέθεσε στην βουλή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στην οποία αναφέρεται σε "¨επεισόδιο" ανάμεσα σε Αλβανούς ψαράδες και σε Ελληνικό σκάφος της Ακτοφυλακής.

Δείτε την ερώτηση:






ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέμα: «Οι Αλβανοί άρχισαν να παίζουν (στο Ιόνιο) με τουρκική τακτική».
“H «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ της τράτας» (ή μαούνας) είναι γνωστή στις χώρες με συμφέροντα στη θάλασσα. Ειδικά στην περιοχή μας, όπου η γεωμορφολογία, οι γεωπολιτικές επιλογές και τα «κενά» στις διμερείς διευθετήσεις ευνοούν αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων.
Αυτά ακούει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και επιχειρεί να τα εφαρμόσει στο Ιόνιο, με τις οδηγίες των εξ Ανατολών φίλων του. Τα Τίρανα «ξύπνησαν» και δοκιμάζουν τις αντοχές της Αθήνας με «τακτικές Άγκυρας».
Μισό χρόνο μετά την επίσημη αμφισβήτηση των ελληνοαλβανικών θαλάσσιων συνόρων από τον ίδιο τον Ράμα (Μάιος 2015), περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα με αλβανικό αλιευτικό «στο νότιο άκρο των αλβανικών χωρικών υδάτων», δείχνουν το σκηνικό που στήνει η γειτονική χώρα.
Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου (σε ημέρα αργίας!) Αλβανοί «ψαράδες» ειδοποίησαν νωρίς το πρωί τις αλβανικές λιμενικές Αρχές ότι παρενοχλούνται από ελληνικό σκάφος Ακτοφυλακής ανοιχτά της Κέρκυρας. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, ότι στο Λιμεναρχείο των Αγίων Σαράντα έφθασε σήμα για «βοήθεια» από ένα μικρό αλιευτικό, όταν παρενοχλήθηκε από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού «μέσα στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας».
Τα δύο μέλη του πληρώματος του αλιευτικού, όταν επέστρεψαν στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, κατήγγειλαν ότι το ελληνικό σκάφος τους ζήτησε την αποχώρησή τους και όταν εκείνοι επέμειναν, δέχτηκαν βρισιές και απειλές από το ελληνικό πλήρωμα.
Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε έλεγε ότι «το αλβανικό αλιευτικό βρισκόταν στο νότιο άκρο των αλβανικών θαλάσσιων συνόρων και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων» και ότι το ελληνικό σκάφος «δεν πέρασε σε αλβανικά ύδατα». Οι Αλβανοί «ψαράδες» ονομάζονταν Αντρί Μάνε και Αουρέλ Σίλε.
Είναι προφανές ότι οι Αλβανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις αμφισβήτησης στο Ιόνιο. Και όλα αυτά μετά την απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για την ΑΟΖ! Προφανώς ψάχνουν τρόπο για να κάνουν δικές τους έρευνες για υδρογονάνθρακες ή να μπλοκάρουν τις ελληνικές. (όπως κάνει η Τουρκία)”.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω που δημοσιεύτηκαν στην Κυριακάτικη Δημοκρατία στις 24/01/2016 και υπογράφονται από τον κ.Νίκο Σταυρουλάκη, καλείται ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών να απαντήσουν ξεκάθαρα:
Πώς απαντούν σ’ αυτή την νέα τακτική αμφισβήτησης στο Ιόνιο εκ μέρους των «γειτόνων» Αλβανών;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος