Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Δελτιο τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας


Στο προσφυγικό μέτωπο πολεμάμε όλοι μαζί

Με αφορμή τις καταγγελίες περί «απίστευτης επιπολαιότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» που προκλήθηκε εξαιτίας της κλήσης (λόγω αδυναμίας των γιατρών του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου) των γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου να συνδράμουν στους ασθενείς πρόσφυγες που φιλοξενεί η Ύπατη Αρμοστεία σε ξενοδοχείο της νότιας Πιερίας, θα πρέπει, προς ενημέρωση του κόσμου, να αναφέρουμε πως:


Είναι γνωστό ότι οι το δημόσιο σύστημα υγείας (που λεηλατήθηκε συστηματικά τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια των ακραία νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών), αδυνατεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όχι μόνο των τεράστιων προσφυγικών ροών, αλλά και του ίδιου του ντόπιου πληθυσμού (εξ ου και οι επείγουσες διαδικασίες για προσλήψεις προσωπικού), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών γιατρών του και του νοσηλευτικού του προσωπικού, που υπερβαίνουν και το ανθρωπίνως δυνατόν για να συνδράμουν όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Έτσι, σε πολλά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων δραστηριοποιούνται εθελοντικά οι Γιατροί του Κόσμου, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και άλλα κοινωνικά ιατρεία, αλλά και διεθνείς οργανισμοί.
Σε άλλα έχει αναλάβει ο στρατός την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων επί 24ωρου βάση, αλλού υπάρχουν κινητές Μονάδες του δημόσιου τομέα υγείας.

Σε ό,τι αφορά στη Β. Ελλάδα, μετά από επιτόπια καταγραφή των αναγκών από κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ που πραγματοποιήθηκε στις 9/3/16,  διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Ειδομένη
Στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από χθες δραστηριοποιούνται 2 Κινητές Μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων.
Επίσης σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.
 Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα)
Η Ν. Καβάλα είναι οργανωμένο Κέντρο κάτω από την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο.
Χέρσο Κιλκίς (Στρ. Μαζαράκη)
Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές ιατροί από το Κιλκίς, όπως επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες , παιδιατρικής κάλυψης.
Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου)
Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό και το Υπουργείο  Εσωτερικών, καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και ιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ούτε η κυβέρνηση η ίδια, ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που εισρέουν στη χώρα μας και παραμένουν εγκλωβισμένοι (όχι με ευθύνη της χώρας μας), είναι ιδανικές.
Προσπαθούμε ωστόσο, όλοι μαζί, να κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες και οι στοιχειώδεις έννοιες του ανθρωπισμού, μακριά από άσκοπες κινήσεις εντυπωσιασμού η αντιπολιτευτικής διάθεσης.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

(γραφείο τύπου)