Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα: Ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του Δήμου Κατερίνης;


Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΔΩΣΕΣ   
Γ. Σεφέρης
«Το κράτος  δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η αυτοδιοίκηση έχει», υποστήριξε ο δήμαρχος Κατερίνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.
          Αναρωτιόμαστε όλοι, μέρες τώρα, ποιο είναι πραγματικά αυτό το σχέδιο της δικής μας δημοτικής αρχής;
         Γιατί δεν εφαρμόστηκε όταν η κυβέρνηση ζητούσε, μήνες πριν, από τους δημάρχους να υποδείξουν χώρους για τη δημιουργία hot spots;


         Γιατί δεν εφαρμόστηκε όταν τα λεωφορεία των απελπισμένων στάθμευαν για μέρες στη Σκοτίνα καθ' οδόν προς την Ειδομένη;

         Γιατί δεν παρουσιάστηκε όταν οι ομάδες των αλληλέγγυων πολιτών της περιοχής, -που βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στην εθνική οδό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες με ένα μπουκάλι νερό, λίγο φαγητό, ή είδη πρώτης ανάγκης- ζητούσαν επίμονα να πάρει η Τ.Α την πρωτοβουλία για συντονισμό της δράσης των φορέων των οργανωμένων ομάδων αλληλεγγύης και των απλών πολιτών;

         Γιατί δεν είδαμε τίποτε από όλα αυτά τα θεωρητικά και τα «επιστημονικά» που με κάθε λεπτομέρεια αράδιασε ο δήμαρχος στη συνέντευξη τύπου;

         Κι άντε να παραδεχθούμε πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα το βρούμε μπροστά μας σε πολύ μεγαλύτερες, εκρηκτικές διαστάσεις, όταν, όπως είπε ο δήμαρχος, θα μπουκάρουν στην Ευρώπη, λόγω κλιματικής αλλαγής, 100 και πλέον εκατομμύρια Αφρικανών

         Τώρα, όμως; Τώρα που δεν είναι θέμα εκατομμυρίων, αλλά μερικών χιλιάδων, γιατί δεν εφάρμοσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Κι ας μην ήταν τόσο επιστημονικό, δε χάθηκε ο κόσμος.

         Ας αφήσει λοιπόν ο δήμαρχος, τα περί «δεξαμενών σκέψης» και περί «γεωπολιτικών αναλύσεων». Την ώρα που καίγεται το σπίτι σου, δεν ψάχνεις να βρεις τι το προκάλεσε, πιάνεις τον κουβά με το νερό για να σβήσεις τη φωτιά.

         Κι αν έχει κατά νου να συμμετάσχει στα πολιτικά παιχνίδια που ανέλαβε να παίξει η ΚΕΔΕ, ας αναλογιστεί ότι το προσφυγικό δράμα, η τραγωδία των προσφύγων,  δε μπορεί να συνιστά ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και επικίνδυνο.

           Η προσφυγική κρίση μας αφορά όλους.  Οι ευθύνες αντιμετώπισής της δεν πέφτουν στις πλάτες μόνο των αλληλέγγυων πολιτών, η συνεισφορά των οποίων μας κάνει όλους περήφανους. Οι ευθύνες είναι πρωτίστως  του κράτους, αλλά είναι και της Τ.Α και όλων μας. Όλοι μαζί, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να περιμένουμε πρόσκληση, θα πρέπει να προστρέξουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, απομονώνοντας όλες τις ακραίες ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές στης Ευρώπη και στον τόπο μας.

Η ανθρωπιστική λύση του προβλήματος είναι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει.

         Δεν είναι θέμα επιβίωσης μόνο των συνανθρώπων μας, που ο πόλεμος και η φτώχεια ξεριζώνει από τις πατρίδες τους, είναι θέμα επιβίωσης και της δικής μας κοινωνίας. Είναι θέμα παρακαταθήκης μας στο μέλλον, στις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, του πολιτισμού.

 Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος με τον «ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ»