Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου Κατερίνης

Η αξιοποίηση 49 στρεμμάτων παραλιακής έκτασης του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), στη Δημοτική Κοινότητα Καλλιθέας και η συνάντησή του για το ζήτημα αυτό με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ  Στέργιο Πιτσιόρλα στην Αθήνα, παρουσία των Βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μπέττυς Σκούφα, Χάρη Τζαμακλή και Στέργιου Καστόρη), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.


Σάββας Χιονίδης: «Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης. Είμαστε όμως θετικοί σε ουσιαστικές επενδύσεις, που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση»

Όπως διευκρίνισε αρχικά: «Κλήθηκα σε αυτή την συνάντηση ώστε να διατυπώσω την άποψη της δημοτικής αρχής, για το ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της έκτασης αυτής - η οποία επρόκειτο να εκποιηθεί, μέσω δημόσιου διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη - προς όφελος του ελληνικού δημοσίου».
Ναι στην αξιοποίηση, υπό προϋποθέσεις
«Το κομμάτι αυτό είναι του ελληνικού δημοσίου, του ελληνικού λαού. Όπως τόνισα στον κο Πιτσιόρλα είμαστε θετικοί σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη στην περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή αν πρόκειται να επενδυθούν εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας π.χ. να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα και να απασχοληθούν 100 εργαζόμενοι, λέμε ναι να αξιοποιηθεί» σημείωσε ο Δήμαρχος διευκρινίζοντας: «Εξήγησα όμως, εάν σύμφωνα με το ΦΕΚ του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι να γίνουν ναυταθλητικές, καθώς και ισόγειες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας π.χ. ένα περίπτερο, αναψυκτήριο ή χώρος πρασίνου, αυτό δεν συνιστά επένδυση και είναι προτιμότερο να παραμείνει ανοικτός, δημόσιος ο χώρος, προκειμένου να μην μπλοκάρει και την ανάπτυξη των εκτάσεων πίσω από το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης».
Στο σημείο αυτό, ο κος Χιονίδης αναφερόμενος σε πληροφορία που του μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ότι«[…]γνωστός επιχειρηματίας της πόλης μας τον επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο και ενδιαφέρθηκαν ώστε να γίνουν γήπεδα» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν είναι να γίνουν γήπεδα καλύτερα ας παραμείνει ανοικτό στον κόσμο…».
Ερωτηθείς για το αν υπήρχε πρόταση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, για συμμετοχή του Δήμου στο δημόσιο διαγωνισμό, για την αγορά της έκτασης, ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς είμαστε ευθύς εξαρχής ξεκάθαροι. Όταν αρχικά οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ μου είπαν να κάνουμε ως Δήμος αντίστοιχη πρόταση και να μπούμε στο διαγωνισμό, η απάντηση ήταν όχι. Ο Δήμος δεν μπαίνει σε διαγωνισμό, γιατί είναι νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έχουμε την  οικονομική δυνατότητα, αλλά για λόγους αρχής δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση. Θα συζητούσαμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής της έκτασης, αλλά δεν το επιτρέπει το καθεστώς του ΤΑΙΠΕΔ».
Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος υπενθύμισε: […]Όταν χρειάστηκε στην περίπτωση που επρόκειτο να πωληθεί το πρώην Ψ.Ν.Π.Ο. με όλη την έκταση, η καταλυτική πρόταση που έγινε και σταμάτησε αυτό και το πήρε πίσω το υπουργείο από το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν διότι τους είπαμε έναντι της έκτασης αυτής, σας δίνουμε παραλιακές εκτάσεις να τις πουλήσετε και πιο εύκολα, θεωρώντας ότι το Ψ.Ν.Π.Ο. έχει τεράστια αξία ιστορική και αναπτυξιακή για την περιοχή. Αυτή η πρόταση έφτασε στο Μαξίμου και τότε σταμάτησε το θέμα εκεί. Όταν είχαμε συγκεκριμένες θέσεις είχαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Αν λοιπόν προκύψουν τέτοια ζητήματα εδώ είμαστε να το δούμε».
Συνοψίζοντας, ο κος Χιονίδης και απαντώντας σε διευκρινιστικά ερωτήματα των εκπροσώπων του τύπου υπογράμμισε: «Εν ολίγοις, δεν διαφωνούμε να καταστεί αυτή η έκταση δημόσιος χώρος, εκτός κι αν το ΤΑΙΠΕΔ, που διαθέτει ισχυρή ιδρυτική πράξη τροποποιήσει τους όρους δόμησης και προκύψει επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συγχρόνως προκύψουν και θέσεις εργασίας, που είναι κρίσιμο μέγεθος σήμερα».
Το θέμα αναμένεται να τεθεί υπόψη και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Δήμος Κατερίνης θα στείλει και εγγράφως στο ΤΑΙΠΕΔ διατυπωμένη την άποψη της δημοτικής αρχής, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εν λόγω παραλιακής έκτασης.