Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μουσικοχορευτική εκδήλωση της Ε.Π.Μ. Κατερίνης-ΚΑΡΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Μουσικοχορευτική εκδήλωση της Ε.Π.Μ. Κατερίνης-ΚΑΡΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

  Η λεβεντιά των Κλεφτών και Αρματολών του Ολύμπου και των Πιερίων, αλλά κα η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εκφράστηκαν μουσικοχορευτικά στην εκδήλωση-αφιέρωμα που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των «Εαρινών Ημερών Μουσών 2016» οι εφορείες χορευτικού και χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
  Το αφιέρωμα με τίτλο «Καρτερώντας τη Λευτεριά» φιλοξενήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαρτίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 5ου Λυκείου Κατερίνης και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κατερίνης και του Ο.Π.Π.Α.Π.


  Ποικιλία χορευτικών ομάδων της εφορείας χορευτικού της Εστίας σε καλλιτεχνική επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Ιωάννη Μοσχίδη, απέδωσαν πληθώρα παραδοσιακών χορών από περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων αλλά και από όλη την Ελλάδα, με ρεπερτόριο και θεματολόγιο την κλεφτουριά, τους κλεφταρματολούς των δύο ιστορικών βουνών της περιοχής μας και όχι μόνο, καθώς και δημοτικά τραγούδια με αναφορά στον αξιοζήλευτο αγώνα των γυναικών στην εθνική παλιγγενεσία.

  Τους χορευτές συνόδευαν οι μουσικοί, Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο), Γεώργιος Στοφορίδης (λαούτο), Νεκτάριος Κοσμίδης (βιολί και τραγούδι), Ευάγγελος Πασχαλίδης (σαντούρι), Αναστασία Κοσμίδου (κρουστά). Πληθώρα δημοτικών τραγουδιών απόλαυσε το κοινό από τη φωνή του Κωνσταντίνου Λαφατζή.

  Την εκδήλωση επένδυσε χορωδιακά το αντίστοιχο τμήμα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή των «Εαρινών Ημερών Μουσών 2016» και μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη, αποδίδοντας ακούσματα που συνάδουν με τον εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Την χορωδία συνόδευε στο πιάνο η Φανή Παπαντωνίου, ενώ ο Ηλίας Παπάζογλου τραγούδησε παραδοσιακά κομμάτια.

  Η βραδιά διανθίστηκε με ιστορικά κείμενα τα οποία παρουσίασε εκφραστικά ο Μέλιος Πίτσιας. Τα κείμενα επιμελήθηκαν ο ιστορικός-εθνολόγος και λαογράφος Θεόδωρος Ζαπουνίδης και οι Γιώργος Μοσχίδης και Μαρία Γκορίδου.

  Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο έφορος χορευτικού της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Παναγιώτης Σάββας, που ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το τέλος του αφιερώματος, δήλωσε: «Απόψε τιμήσαμε τον αγώνα των προγόνων της περιοχής μας που έδωσαν το αίμα τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας αλλά και μετέπειτα. Ως ελάχιστο φόρο τιμής. Αντήχησε η λεβεντιά της κλεφτουριάς. Θεωρώ ότι οι συντελεστές μας αποζημίωσαν με τον καλύτερο τρόπο.  Τους ευχαριστώ όλους καθώς και τους συντοπίτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.»
  Ανάλογα συγχαρητήρια και ευχαριστίες εξέφρασε από μέρους της διοίκησης της Ε.Π.Μ. Κατερίνης ο πρόεδρος Γρηγόριος Μιτσοκάπας.