Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 Με τον προσήκοντα σεβασμό στην ιερότητα του χώρου και με τη δέουσα κατανυκτικότατα που αρμόζει στην προ του Πάσχα περίοδο, το φωνητικό σύνολο «de profundis» της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, παρουσίασε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (κάτωθεν του Καθεδρικού Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως) συναυλία με δύο θρησκευτικού περιεχομένου έργα, τον «Ακάθιστο Ύμνο» σε ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού και μουσική Χρήστου Λεοντή καθώς και το «Requiem» του John Rutter.




Το φωνητικό σύνολο συνόδευσαν στο βιολί ο Διονύσιος Κουτουζίδης, στο πιάνο η Φανή Παπαντωνίου, στο όργανο και πιάνο η Δέσποινα Τσιότσιου.

Σολίστ στο πρώτο μέρος ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος και στο δεύτερο η σοπράνο Κέλυ Καλαϊτζίδου.

Μουσική διδασκαλία και διεύθυνση από τον μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη.

Προλογίζοντας τη συναυλία ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Γρηγόριος Μιτσοκάπας, επισήμανε: «Την ωραιότητα της Ορθοδοξίας συνοδευμένη με το ειδυλλιακό Πιερικό τοπίο, μέσα όμως από το πρίσμα της τέχνης, είχαν ως κεντρικό θέμα οι φετινές «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2016» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Στην προ ημερών έκθεση φωτογραφίας του αντίστοιχου τμήματος «Ίριδα» της Εστίας μας, θαυμάσαμε εικόνες από τον πιο ψηλό Προφήτη Ηλία των Βαλκανίων που βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών σε 2300 μέτρα, από το μυστηριακό τοπίο της Αγίας Κόρης, αλλά και από πλήθος παλαιών Ναών και Εξωκλησιών της Πιερικής ενδοχώρας. Εικόνες που δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο, είτε είσαι απλός επισκέπτης και περιηγητής, είτε ευσεβής προσκυνητής.

Η εφορεία χορωδίας θα μας ταξιδέψει τούτη τη βραδιά στον τόπο και στο χρόνο, από την ανατολή στη δύση και από το Βυζάντιο και μέσα από την Αγιά Σοφία στη Ευρωπαικό σήμερα.

Πλοηγός ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης. Πλήρωμα του το πιο επίλεκτο χορωδιακό σχήμα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης «de profundis». Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο μας και την Ιερή Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα για τη φιλοξενία.»

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα Γεώργιος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την καθόλα πετυχημένη συναυλία.

Τη συναυλία παρακολούθησε και σημαντικός αριθμός μελών του Συλλόγου Γυναικών Χαλάστρας « Χαλαίστρη», με επικεφαλής την πρόεδρο Μακεδονία Μπαιμάκη. Ο Σύλλογος της Χαλάστρας είναι αδελφοποιημένος με την Ε.Π.Μ. Μετά τη συναυλία η διοίκηση της Εστίας παραχώρησε προς τιμή των επισκεπτών της γειτονικής Χαλάστρας δεξίωση με τον Αθανάσιο Μπατάλα να διανθίζει τη βραδιά με ποικιλία Ελληνικής μουσικής.