Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Εκδήλωση στην Ένωση Διαβητικών για παροχή «πρώτων βοηθειών»

 Εκδήλωση στην Ένωση Διαβητικών για παροχή «πρώτων βοηθειών»

Αλήθειες και μύθοι στην παροχή «πρώτων βοηθειών» και στην αντιμετώπιση καρδιοπνευμονικών καταστάσεων
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΩΣΤΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Πολλές αλήθειες αλλά και κάμποσοι μύθοι για την παροχή πρώτων βοηθειών, κατά τη διάρκεια ενός ξαφνικού περιστατικού, αναδείχθηκαν μέσα από ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Διαβητικών Πιερίας.


Πρόκειται είτε για «απλά» περιστατικά που χρειάζεται να επέμβουν συνάνθρωποι και να προσφέρουν βοήθεια στο άτομο που θα αντιμετωπίσει ένα ξαφνικό πρόβλημα, είτε για πιο δύσκολα περιστατικά ή περίπλοκα περιστατικά όπου επειγόντως χρειάζεται, συνήθως, η παροχή μιας πρώτης βοήθειας από κάποιον συνάνθρωπο μέχρι να γίνει η διακομιδή σε νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως και περιστατικά όπου δεν είναι δυνατή η πρώτη βοήθεια από συνάνθρωπο αλλά θα πρέπει να κληθεί αμέσως το ΕΚΑΒ.

Γι αυτούς τους λόγους αλλά και στο πλαίσιο ορθής και επαρκούς πρακτικής ενημέρωσης ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και ανθρώπων που διαβιούν με άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, η Ένωση Διαβητικών Ν.Πιερίας οργάνωσε αυτή την εκδήλωση εκπαίδευσης μελών της με σκοπό να μάθουν πώς γίνεται η παροχή «πρώτων βοηθειών» και η αντιμετώπιση καρδιοπνευμονικών καταστάσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Πιερίας, τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στα Γραφεία της Ένωσης, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 27 (πίσω από την κλινική Βελίκη), στον 1ο όροφο.
Η ενημερωτική εκδήλωση
Η Πρόεδρος της Ένωσης Διαβητικών Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, στο καλωσόρισμά της αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα αυτής της ενημέρωσης, λέγοντας: «Επειδή είμαστε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι καλό να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών ώστε να συνδράμουμε τον συνάνθρωπό μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε παιδάκι με σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε σε κάποια θέματα υγείας».
Η ενημέρωση έγινε από τον Διασώστη του ΕΚΑΒ Πιερίας, Γιώργο Θεοδωράκη, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό κάποια από τα ξαφνικά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να συμβούν σ’ έναν συνάνθρωπο, ιδιαίτερα όμως σε ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνει κάποιος ή κάποια σε περιστατικά τραυματισμών και καταγμάτων, εσωτερικών ή εξωτερικών αιμορραγιών, λιποθυμιών ή αναισθησίας (από διάφορες αιτίες), προβλημάτων αναπνοής και γενικά αντιμετώπισης καρδιοπνευμονικών καταστάσεων, εγκαυμάτων από διάφορες αιτίες, ηλεκτροπληξίας από κεραυνό ή από ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμη και μετά από πτώση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης λόγω προκληθείσας καταστροφής συστημάτων της ΔΕΗ σε δημόσιο χώρο κλπ.
Κάλεσμα στο 166 ή στον πανευρωπαϊκό αριθμό βοήθειας 112
Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά όλα αυτά αλλά και να εμπεδωθούν καλύτερα οι τρόποι παροχής βοήθειας και διάσωσης, ο κ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε, παράλληλα με τον λόγο του, πρόγραμμα παρουσίασης με κάρτες σε οθόνη τοίχου (με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) αλλά και πραγματοποιώντας επιτόπου κάποιες πρακτικές μεθόδους διάσωσης με εθελοντική συμμετοχή ατόμων που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν την εκδήλωση.
Επίσης, υπενθύμισε ότι για κλήση βοήθειας από το ΕΚΑΒ θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καλούν στο 166 ή αν βρεθούν οπουδήποτε στην Ευρώπη μπορούν να καλούν στο 112 (πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης). Τόνισε δε ότι όταν κάποιος ή κάποια επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ θα πρέπει με ψυχραιμία να δώσει όλα τα αναγκαία στοιχεία που αφορούν τον ίδιο/την ίδια καθώς και το περιστατικό, όπως επίσης και το πού ακριβώς έχει συμβεί το συμβάν, διότι μόνο τότε η βοήθεια από το ΕΚΑΒ μπορεί να είναι έγκαιρη, ακριβής και αποτελεσματική.
Κάποιοι μύθοι περί «πρώτων βοηθειών» μπορούν να …σκοτώσουν!
Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από το κοινό να του υποβάλει ερωτήσεις ώστε η ενημέρωση να είναι πλήρης και να μην υπάρχουν κενά ή απορίες. Ο Διασώστης του ΕΚΑΒ Πιερίας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις και παρείχε εξηγήσεις και διευκρινίσεις γύρω από θέματα που σχετίζονται με την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών.
Μέσα από τη συζήτηση αυτή με το κοινό, ο κ. Θεοδωράκης απέδειξε ότι πολλά απ’ αυτά που έχουν διαδοθεί στην ελληνική κοινωνία για παροχή πρώτων βοηθειών και αντιμετώπιση καρδιοπνευμονικών καταστάσεων είναι, εν πολλοίς, λανθασμένα. Πρόκειται για σύγχρονους μύθους οι οποίοι, ορισμένες φορές, είναι δυνατόν να αποβούν σε βάρος της υγείας ασθενούντων, δηλαδή να επιδεινώσουν το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουν, ή ακόμη και να οδηγήσουν στον θάνατο.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σε λιποθυμικό περιστατικό απαγορεύεται να σηκωθούν πολύ ψηλά τα πόδια του ασθενούντος, διότι τότε κινδυνεύει η ζωή του, αλλά χρειάζεται να σηκωθούν μόνο 20 ή 30 εκατοστά πιο πάνω από το υπόλοιπο σώμα. Επίσης, το κεφάλι του ασθενούντος δεν πρέπει να είναι σηκωμένο (απαγορεύεται να μπει κάτω από το κεφάλι π.χ. κάποιο μαξιλάρι ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο), διότι και πάλι υπάρχει κίνδυνος (πρόκληση δύσπνοιας). Κι ακόμη, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί δάχτυλο ή κουτάλι για να βγει προς τα έξω η (γυρισμένη προς τα μέσα) γλώσσα του ασθενούς, αλλά απλώς θα πρέπει να μετακινηθεί το σώμα από ανάσκελα σε πλάγια θέση δεξιά.
Ευχαριστίες
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Ένωσης Διαβητικών Ν. Πιερίας κ. Ουσταμπασίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της και την ικανοποίηση των συμμετεχόντων για την ενημέρωση που έγινε, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωράκη και όλους όσοι και όσες συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Υπενθύμισε δε ότι η Ένωση Διαβητικών είναι πάντα δίπλα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη προσφέροντας ενημέρωση και διοργανώνοντας εκδηλώσεις, ημερίδες, workshops και εκπαιδευτικές εκδρομές με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.