Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Διάχυτη άνοια με σωμάτια του Lewy - LBD ή DLB - Άνοια της νόσου του Πάρκινσον - PDD. Του Ιατρού Νευρολόγου Κωνσταντινίδη Ηλία.



*Του Ιατρού Νευρολόγου Κωνσταντινίδη Ηλία.

Είναι δύο τύποι άνοιας οι οποίες έχουν σαν κύρια διαταραχή τα παρκινσονικά συμπτώματα. Δηλαδή τις κινητικές διαταραχές που παρουσιάζονται στην νόσο Πάρκινσον. Η κυρίαρχη διαφορά τους είναι ότι στην μεν πρώτη οι γνωστικές διαταραχές παρουσιάζονται πριν ή και μαζί με τις κινητικές ενώ στην δεύτερη μετά από τα κινητικά συμπτώματα ενός συνδρόμου Πάρκινσον. Πρακτικά αυτό έχει αξία ως προς την θεραπεία των συμπτωμάτων.

Γιατί για τα μεν κινητικά συμπτώματα χρησιμοποιούμε αντιπαρκινσονικά φάρμακα ενώ για τις γνωστικές διαταραχές, αντιανοϊκά φάρμακα. Και επειδή τα φάρμακα για τις κινητικές διαταραχές ενός παρκινσονικού συνδρόμου επιβαρύνουν τις γνωστικές λειτουργίες και άρα την πρόοδο ενός ανοϊκού συνδρόμου έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πρόγνωση της πάθησης του κάθε ασθενούς να μην τα χρησιμοποιούνται παρά μόνο όταν είναι απαραίτητα και σε όσο δυνατόν μικρότερη ποσότητα. Αυτό πρέπει να συμβαίνει και γιατί τα αντιαπαρκινσονικά φάρμακα έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή. Έτσι όσο πιο γρήγορα τα χρησιμοποιήσει κάποιος τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν να τον βοηθούν. Και κυρίως σε ασθενείς με μικρή ηλικία έναρξης της νόσου, θα βρεθεί πολύ γρήγορα χωρίς ικανή θεραπευτική βοήθεια. Για αυτό και οι ευρωπαϊκές οδηγίες αναφέρουν ότι χρήσιμο είναι πριν ή και μαζί με τα αντιανοϊκά φάρμακα να κάνουμε μια προσπάθεια μείωσης των αντιπαρκινσονικών φαρμάκων.

Κριτήρια άνοιας με σωμάτια Lewy
Βασικά χαρακτηριστικά
1.Διακυμάνσεις γνωσιακής κατάστασης - Αυξομειώσεις της νοητικής λειτουργίας και της εγρήγορσης (60-80%)- δυσδιάκριτα επεισόδια-> δραματικά  (την μια ημέρα μπορεί να έχει διαταραχές μνήμης και την άλλη όχι)
2.Υποτροπιάζουσες οπτικές ψευδαισθήσεις - Επίμονες καλά συγκροτημένες οπτικές παραισθήσεις - (2/3 των ασθενών- σπάνιες στην AD)- συχνά υποαναφερόμενες - 80% - μεγάλες – φαντάσματα, UFO, ζώα, πολλούς ανθρώπους που φοράνε ρούχα με γκρίζα απόχρωση ή πιο αφηρημένες, τρομακτικές ή και διασκεδαστικές. Χαρακτηριστικά, «βλέπει» ανθρώπους με μαύρα ρούχα και κασκέτο.
3.Παρκινσονισμός - Ο παρκινσονισμός είναι πιο ήπιος από της PDD και πολλές φορές κυμαινόμενος (70-90%). Αυτόνομες κινητικές εκδηλώσεις παρκινσονισμού (70-90%)- συμμετρικές & ηπιότερες της PD

Η άνοια στην ν. Πάρκινσον θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον 1 έτος μετά την έναρξη των εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων. Παρουσιάζεται περίπου στο 31-40% σε ασθενείς με Πάρκινσον.
Βασικά χαρακτηριστικά - Έκπτωση ανωτέρων φλοιωδών λειτουργιών, οπτικές ψευδαισθήσεις, παρκινσονισμός, δυσαυτονομία (ορθοστατική υπόταση, ακράτεια ούρων, δυσκοιλιότητα, ανικανότητα), διαταραχές ύπνου(επεισόδια υπνηλίας με μειωμένη αντίδραση στα ερεθίσματα και σύγχυση), ευαισθησία στα νευροληπτικά.




*Ο κ. Κωνσταντινίδης Ηλίας είναι ιατρός νευρολόγος στο νομό Πιερίας από τις 10/10/2012 και διατηρεί το ιατρείο του επί της οδού Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 30 (ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ "ΤΑΚΗΣ")

ΤΗΛ. 2351076040  ΚΙΝ.6978772746
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΠΡΩΪ 9:00 - 1:30
ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6:00 - 8:30