Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Πλήθος μελών και φίλων στην ετήσια γιορτή των «Σταυραετών»: Ο πλούτος και η εκφραστικότητα της αυθεντικής κρητικής παράδοσης πρωταγωνίστησαν στο 5ο Αντάμωμα Κρητών & Φίλων


Aπό άτομα όλων των ηλικιών, που τίμησαν με την παρουσία τους το «5ο Αντάμωμα Κρητών και Φίλων» πλημμύρισε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Ανδρομάχης. Όπως είναι γνωστό, η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση να αναβληθεί για την επόμενη ημέρα.

Παρά την αλλαγή της ημέρας πλήθος μελών και φίλων, καθώς & δεκάδες εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» τοποθετώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα λιθαράκι, προκειμένου να καταστεί το « Αντάμωμα Κρητών και Φίλων» ένας αυθεντικός πολιτιστικός θεσμός στην καρδιά της Πιερίας, με σημείο αναφοράς την Κρήτη.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς πρωταγωνίστησαν δεξιοτέχνες της αυθεντικής κρητικής μουσικής και ειδικότερα το μουσικό σχήμα των Ανδρέα Νικητάκη, Δημήτρη Μακρή, Λευτέρη Στεργιανόπουλου, σε ένα ταξίδι στην αγαπημένη Κρήτη γεμάτο τραγούδια, χορό και μαντινάδες.

Μοναδικό στιγμιότυπο και φέτος, «η γέφυρα Κρήτη και Πόντος», που μπόλιασε αρμονικά τις μουσικές Κρητών και Ποντίων μέσω της συνύπαρξης επί σκηνής του χορευτικού του αδελφοποιημένου ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά και του αντίστοιχου των “Σταυραετών”.

Μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών το πρόγραμμα συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες με διαρκείς εναλλαγές από ριζίτικα τραγούδια, έντονους κρητικούς ρυθμούς και γνωστές κρητικές μελωδίες.

«Με το «5ο Αντάμωμα» - θεσμό πλέον για την Πιερία οι «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» παρά την αιφνίδια λόγω καιρού, αναβολή για μία ημέρα της εκδήλωσης αποδείξαμε ότι μπορούμε να διοργανώνουμε την ξεχωριστή αυτή γιορτή, με μεγάλη επιτυχία και όπως πάντα αυθεντικά. Η εκδήλωση και φέτος αγκαλιάστηκε με θέρμη τόσο από τα μέλη, όσο και από τους πολυάριθμους φίλους του συλλόγου μας». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κων/νος Μανιουδάκης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και δημόσια τις θερμότερες ευχαριστίες του προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την προβολή της εκδήλωσης, στους χορηγούς, σε όλους τους εθελοντές και σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους το 5ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ.