Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Φράπα, στις παρυφές του Πηλίου. (Φωτογραφίες)

Φράπα, στις παρυφές του Πηλίου. (Φωτογραφίες)
Άγνωστο φρούτο για τους πιο πολλούς, η φράπα είναι ένα εντυπωσιακό φρούτο κυρίως για το πολύ μεγάλο μέγεθος του.

Από μακριά νομίζεις ότι βλέπεις μια λεμονιά ή πορτοκαλιά με τεράστιους καρπούς, αλλά πλησιάζοντας καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για κανένα από τα δυο φρούτα.
Την φράπα την εντοπίσαμε στις παρυφές του Πηλίου σε ένα παραθαλάσσιο χωριό.

Δείτε τις φωτογραφίες της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" καθώς και πληροφορίες για την φράπα:

Πληροφορίες για την φράπα από την βικιπαίδεια: Η φράπα (Citrus grandis ή Citrus Maxima) είναι κοινή ονομασία αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, τού γένους Κίτρος, που ανήκει στα εσπεριδοειδή (ρουτίδες). Η προέλευση της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ-φρουτ προέρχεται από μετάλλαξη της φράπας. Η φράπα είναι δέντρο ζωηρό, ορθόκλαδο με μαλακό ξύλο και ευαίσθητο στο ψύχος. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και λεία επιφάνεια. Οι καρποί της φράπας είναι υπερμεγέθεις, χρώματος κίτρινου με πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική για τη δημιουργία γλυκών.

Καλλιεργείται για τους εντυπωσιακά ογκώδεις καρπούς της, που διαθέτουν παχύ, σπογγώδη φλοιό και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Δεν τρώγεται ωμή αλλά χρησιμοποιείται για να παρασκευασθεί γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Το ξύσμα του φλοιού της φράπας επίσης χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.