Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Έργα και ημέρες της ΕΛΜΕ Πιερίας και ένα «κατά λάθος» μπάχαλο

Έργα και ημέρες της ΕΛΜΕ Πιερίας και ένα «κατά λάθος» μπάχαλο
Ήταν Ιανουάριος του 2015. Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις το νέο τότε Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καταφέρνει να συσταθεί σε σώμα. 

Ακολούθησαν τους επόμενους μήνες παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. μέχρι να σταθεροποιηθεί η σύνθεσή του. 

Έτσι μετά την τελευταία ανασύσταση η σύνθεση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας έχει ως εξής:


Πρόεδρος: Βαρδακώστας Γιώργος (Κ.Ε.Ε.)
Αντιπρόεδρος: Γάτας Δημήτρης (Α.Α.Κ.)
Γενικός Γραμματέας: Αντωνίου Χρήστος (Δ.Α.Κ.Ε.)
Ταμίας: Καψάλης Θάνος (Α.Α.Κ.)
Οργανωτικός Γραμματέας: Ριαλάς Γιώργος (ΠΑΜΕ)
Μέλος: Κολόμβας Γιάννης (Κ.Ε.Ε.)
Μέλος: Χαραλάμπους Άννα (Δ.Α.Κ.Ε.)

Αυτό όμως που παραμένει αμετάβλητο εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις προτάσεις της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, είναι το καταστατικό της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας και καλό θα είναι όλοι οι συνάδελφοι να αφιερώσουν 10 λεπτά για να το διαβάσουν. Για όσους δεν το κάνουν παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα:


Άρθρο 19

1. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι ισότιμα. Ο Πρόεδρος, πρώτος ανάμεσα σε ίσους είναι μαζί με το Γεν. Γραμματέα το κύριο εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει την Ε.Λ.Μ.Ε. σε όλες τις σχέσεις της με τρίτους (δικαστικές, διοικητικές και όλες γενικά τις αρχές και επιστημονικές, εκπαιδευτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις) αυτοπροσώπως.

2. Εκπροσωπεί με το Γεν. Γραμματέα την Ε.Λ.Μ.Ε. στις παραστάσεις και επαφές με πολιτικούς, πνευματικούς, δημοσιογραφικούς και συνδικαλιστικούς παράγοντες.

3. Συνυπογράφει με το Γεν. Γραμματέα όλα τα έγγραφα και τα εντάλματα πληρωμής.

4. Συγκαλεί το Δ.Σ. σε συνεδριάσεις, τακτικές και έκτακτες, καθορίζει την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 1 και 2 και διευθύνει τη συζήτηση.

5. Ασκεί γενική εποπτεία σε όλες τις υπηρεσίες και τα όργανα της Ε.Λ.Μ.Ε. και ασκεί έλεγχο σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. στην άσκηση των καθηκόντων τους.


Άρθρο 14

3. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, εάν παραβρίσκονται τουλάχιστο 4 από τα μέλη του και οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει, άποψη με την οποία τάχθηκε ο Πρόεδρος.

Όπως μπορείς να καταλάβεις συνάδελφε, για να παρθεί μία απόφαση από το Δ.Σ., όταν είναι σε πλήρη σύνθεση, θα πρέπει να την υποστηρίξουν τουλάχιστον 4 από τα 7 μέλη του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο Πρόεδρος από μόνος του ή η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών με τους 2 ψήφους, που διαθέτει, να καθορίσει μία απόφαση του Δ.Σ.

Ωστόσο η απόφαση του Δ.Σ. υπογράφεται υποχρεωτικά από τον Πρόεδρο, ακόμα κι αυτός την καταψήφισε, κάτι που έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Στα δύο χρόνια της θητείας μου, έχω υπογράψει όλα τα κείμενα της Ε.Λ.Μ.Ε., γιατί αυτό επιβάλλει το καταστατικό της, παρά το ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κείμενα αυτά διέφεραν πολύ από τις δικές μου απόψεις και ιδέες.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κείμενα της Ε.Λ.Μ.Ε. αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και δεν συντάσσονται από αυτόν που τα υπογράφει, δηλαδή τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι η εξής:

Ένα μέλος του Δ.Σ. μπορεί να προτείνει κάποιο κείμενο ή να του ανατεθεί από το Δ.Σ. να κάνει μία εισήγηση. Το κείμενο παρουσιάζεται στα υπόλοιπα μέλη και προτείνονται αλλαγές και διορθώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το τελικό κείμενο διαφέρει εντελώς από το αρχικό.

Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όπου οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα (7-0), όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη απόφαση να συνταχθεί ένα κείμενο για να στηριχθεί το ΚΕ.ΣΥ.Π. Το τελικό κείμενο υπερψηφίστηκε από τα 6 μέλη του Δ.Σ. με το ΠΑΜΕ κατά την προσφιλή του συνήθεια (Πόντιος Πιλάτος) να μην το καταψηφίζει, αλλά να ψηφίζει λευκό.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. συζητήθηκε το θέμα των επερχόμενων εκλογών και της συνδρομής, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι συνάδελφοι. Προκειμένου να διευκολυνθεί η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας στην είσπραξη των συνδρομών των συναδέλφων που επιθυμούν να είναι μέλη της, αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα (με το ΠΑΜΕ να εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις) να ζητηθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή εντάσσονται όλους τους συναδέλφους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να γίνεται η παρακράτηση της συνδρομής τους από τη μισθοδοσία, δηλαδή 1,66 €/μήνα.

Εννοείται ότι όποιος δεν επιθυμεί να ενταχθεί σ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να εξαιρεθεί συμπληρώνοντας μία απλή υπεύθυνη δήλωση.

Την Τρίτη 15/11 επισκέφτηκα τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να του μεταφέρω την απόφαση του Δ.Σ. Αν και δεν ήταν αρνητικός, μου ζήτησε να υποβληθεί σχετικό γραπτό αίτημα από την Ε.Λ.Μ.Ε. Έτσι κι έγινε. Το βράδυ της Τετάρτης 16/11 στάλθηκαν από την Ε.Λ.Μ.Ε. προς τη ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας δύο email.

Με το πρώτο ζητήθηκε συνδικαλιστική άδεια για όλους τους συναδέλφους προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών στις 20/12.

Το δεύτερο email περιείχε 3 συνημμένα αρχεία. Το πρώτο ήταν το αίτημα της Ε.Λ.Μ.Ε. με υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου της, δηλαδή του Προέδρου. Το δεύτερο ήταν ένα προτεινόμενο κείμενο, που θα μπορούσε να αποσταλεί στα σχολεία, εφόσον το αίτημα της Ε.Λ.Μ.Ε. θα γινόταν αποδεκτό. Το τρίτο ήταν ένα υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης, που θα συμπλήρωναν όσοι συνάδελφοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Πουθενά σε κανένα από τα τρία κείμενα δεν αναφερόταν ότι θα πρέπει αυτό το email να προωθηθεί στα σχολεία, ειδικά χωρίς να έχει γίνει δεκτό το αίτημα της Ε.Λ.Μ.Ε.

Το πρωί της Πέμπτης 17/11 προωθείται από τη ΔΙ.Δ.Ε. προς τις σχολικές μονάδες μόνο το δεύτερο email, με αποτέλεσμα να προκληθεί απίστευτη αναστάτωση στους συναδέλφους. Έτσι το μεσημέρι της Παρασκευής 18/11 το προεδρείο της Ε.Λ.Μ.Ε. (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας) επισκέφτηκε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, ο οποίος προφορικά απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Ε.Λ.Μ.Ε.

Στην ερώτησή μας γιατί προωθήθηκε το αίτημα της Ε.Λ.Μ.Ε. στα σχολεία, δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Δηλαδή προφανώς από τη ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας προωθούνται προς τα σχολεία επιλεκτικά κάποια από τα email, που αποστέλλει η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας και μάλιστα εν αγνοία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας!

Υπόψη ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. ουδέποτε ζήτησε από τη ΔΙ.Δ.Ε. να προωθήσει κάποιο email ή κάποιο κείμενο στις σχολικές μονάδες, γιατί κάτι τέτοιο το κάνει πάντα από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιος μεσάζοντας.

Δυστυχώς η επίσκεψη στη ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας δεν τελείωσε εκεί. Μετά από λίγο και ενώ μαζί με τον Αντιπρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα βρισκόμασταν στη Μισθοδοσία με παρόντες άλλους δύο συναδέλφους, ο Διευθυντής επανήλθε θυμωμένος. «Μας εξαπάτησε ο Πρόεδρος» είπε και για τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του μας επέδειξε το προτεινόμενο κείμενο, που περιλαμβανόταν στο δεύτερο email με υπογραμμισμένη την τελευταία σειρά «Να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι εκπαιδευτικοί»!

Συνάδελφε πάρε μια ανάσα.

«Το φίδι με εξαπάτησε, είπε η Εύα», όπου φίδι βλέπε ο Πρόεδρος, δηλαδή εγώ. Ας προσπαθήσουμε όμως να το δούμε λογικά.

Ο Πρόεδρος μεθόδευσε από μόνος του, να βάλει με το έτσι θέλω όλους τους συναδέλφους στην Ενιαία Αρχή πληρωμών. Μάλιστα κατάφερε και ξεγέλασε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να τον εξουσιοδοτήσουν να διατυπώσει το αίτημα προς τη Διεύθυνση.

Στη συνέχεια διατύπωσε το αίτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπλανήσει τη Διεύθυνση. Έβαλε ως όνομα σε ένα έγγραφο «Ενδεικτικό κείμενο προς σχολικές μονάδες» και «ανάγκασε» τη Διεύθυνση εν αγνοία του Διευθυντή να το προωθήσει στα σχολεία.

Και τι κέρδισε ο Πρόεδρος από όλη αυτή τη συνωμοσία;

Πήγε ένα email στα σχολεία και από εκεί προωθήθηκε σε όλους τους συναδέλφους, όπου φαίνεται ο ίδιος να υπογράφει ένα αίτημα, που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, όλοι να βρίζουν ποιον άλλο; Τον Πρόεδρο.

Δεν τον λες και πολύ έξυπνο το δολοπλόκο Πρόεδρο.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις προηγούμενες εκλογές ή τις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

Στο τελευταίο συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. εν μέσω capital controls και λίγο πριν το δημοψήφισμα, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η συνδρομή των εκπαιδευτικών για την Ο.Λ.Μ.Ε. στα 10 €/έτος, παρά το ότι οι ΣΥΝΕΚ, δηλαδή η συνδικαλιστική παράταξη, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αυξηθεί η συνδρομή στα 15 €/έτος.

Αν σ’ αυτό το ποσό προσθέσει κανείς και τη συνδρομή για την Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας η οποία με απόφαση Γενικής Συνέλευσης πριν τις εκλογές του 2012 είχε καθοριστεί στα 10 €/έτος, προκύπτει ότι κάθε συνάδελφος, που επιθυμεί να είναι μέλος της Ε.Λ.Μ.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. θα πρέπει, για να είναι οικονομικά τακτοποιημένος, να καταβάλει κάθε χρόνο το ποσό των 20 € (10 € για την Ε.Λ.Μ.Ε. και 10 € για την Ο.Λ.Μ.Ε.).

Επειδή οι εκλογές γίνονται κάθε 2 χρόνια, κάθε συνάδελφος θα πρέπει να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 40 €. Μέχρι εδώ λογικά το καταλαβαίνουν όλοι.

Όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές, η άποψη της Α.Α.Κ. και της ΔΑΚΕ ήταν ότι για να μπορέσει να ψηφίσει ένας συνάδελφος στις εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε. θα πρέπει να προκαταβάλλει τις συνδρομές 2 ετών, δηλαδή 40 €.

Ζητείται δηλαδή από τους συναδέλφους να προπληρώσουν και τη συνδρομή της επόμενης χρονιάς για την Ε.Λ.Μ.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν κάποιος συνάδελφος πάρει μετάθεση ή συνταξιοδοτηθεί ή αν απλά δεν θέλει να είναι μέλος του σωματείου μετά από ένα χρόνο.

Ακόμα και στην πρόταση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, να μοιραστεί το ποσό στα δύο (20 € +20 €), αφού τη άνοιξη έχουμε και τις εκλογές για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε., η απάντηση ήταν από όλες τις υπόλοιπες κομματικές παρατάξεις αρνητική.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνουν οι εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε. εκλογές για τους λίγους φίλους των κομματικών παρατάξεων αποδεχτήκαμε την πρόταση, να γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι, για να εξασφαλιστεί η μαζικότερη συμμετοχή στις εκλογές, αφού το ανώδυνο 1,66 €/μήνα διαφέρει πολύ από το 40 € την ημέρα των εκλογών. Μάλιστα η αρχική πρόταση, που προφανώς λόγω των εξελίξεων θα τροποποιηθεί, έλεγε ότι στην ανακοίνωση της Ε.Λ.Μ.Ε. για τις εκλογές που θα σταλεί στα σχολεία, να μην αναφερόταν καθόλου ως επιλογή η εφάπαξ καταβολή των 40 €, αλλά αν κάποιος την ημέρα των εκλογών ήθελε να καταβάλλει ολόκληρη τη συνδρομή, προφανώς θα είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εγώ όσο και η παράταξη μας, η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, έχουμε κατηγορηθεί και κατασυκοφαντηθεί όσο κανένας άλλος. Ωστόσο ποτέ δεν είπαμε ψέματα, ποτέ δεν προσπαθήσαμε να εξαπατήσουμε ή να ξεγελάσουμε κανέναν. Είπαμε πάντα την αλήθεια στους συναδέλφους και πληρώσαμε γι’ αυτό το ανάλογο τίμημα.

Τέλος, επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν για ποιο λόγο δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει τη συνδρομή του σε 2 ή 3 ή 4 δόσεις, θα πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής:

Το 2014 στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε την ημέρα των εκλογών, ακριβώς την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τελειώσει και ενώ ήταν 10 άτομα παρόντα, το ΠΑΜΕ πρότεινε, κατά την προσφιλή του λαϊκίστικη τακτική να σπάσει στα 3 η συνδρομή και όσοι συνάδελφοι επιθυμούν, να πληρώσουν την τότε συνδρομή ως εξής: 10 € την ημέρα των εκλογών, 10 € στις εκλογές για το συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. και 10 € το Σεπτέμβριο του 2015.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους 10 παρόντες και έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 συνάδελφοι, που έχουν πληρώσει μόνο την πρώτη ή μόνο τις δύο πρώτες δόσεις. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να το έχουν ξεχάσει ή να μην ξέρουν πώς να αποπληρώσουν το υπόλοιπο και κάποιοι λίγοι, πιθανώς να το κάνουν κι εσκεμμένα.

Ενόψει εκλογών όμως κανείς από το Δ.Σ. δεν τολμά να ζητήσει τα οφειλόμενα και ο κύριος υπαίτιος, δηλαδή το ΠΑΜΕ, βγάζει την ουρά του απέξω.

Όπως καταλαβαίνει κανείς τέτοιου είδους «ρυθμίσεις» είναι πρακτικά ανεφάρμοστες, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αδικίες. Κάποιος θα πληρώσει 40 € και κάποιος άλλος μόνο 10 €. Ο μόνος ανώδυνος τρόπος για να τακτοποιηθεί κανείς οικονομικά είναι η ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.


Με εκτίμηση

Γιώργος Βαρδακώστας
Προς το παρόν Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας