Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Χαβίτς, ένα νόστιμο ποντιακό φαγητό


Του Θόδωρου Δημητριάδη.

Χαβίτς, ένα νόστιμο χειμωνιάτικο ποντιακό φαγητό με φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι (στα τουρκικά: μαμίς)

Υλικά :


• 1 φλιτζάνι φούρνικο αλεύρι

• 4 φλιτζάνια νερό

• 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό

• Λίγο αλάτι.

Φούρνικο αλεύρι πουλάνε και τα σουπερμάρκετ.

Η λέξη “φούρνικον”, προέρχεται απ’ το ποντιακό ουσιαστικό Φουρνίν, που σημαίνει φούρνος. Φούρνικο: δηλαδή ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.

Εάν χρησιμοποιήσετε απλό καλαμποκάλευρο, πρώτα να το καβουρδίσετε ελαφρά, σκέτο χωρίς λάδι ή βούτυρο.




Εκτέλεση

• Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, έως ότου ξανθαίνει. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

• Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει) ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.

• Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει ακόμα 1-2 λεπτά.

• Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό.

• Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο γιαούρτι στραγγιστό ή μικρούς κύβους κασέρι.





Θόδωρος Δημητριάδης