Χαβίτς, ένα νόστιμο χειμωνιάτικο ποντιακό φαγητό με φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι (στα τουρκικά: μαμίς)
Υλικά :
• 1 φλιτζάνι φούρνικο αλεύρι
• 4 φλιτζάνια νερό
• 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
• Λίγο αλάτι.
Φούρνικο αλεύρι πουλάνε και τα σουπερμάρκετ.
Η λέξη “φούρνικον”, προέρχεται απ’ το ποντιακό ουσιαστικό Φουρνίν, που σημαίνει φούρνος. Φούρνικο: δηλαδή ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.
Εάν χρησιμοποιήσετε απλό καλαμποκάλευρο, πρώτα να το καβουρδίσετε ελαφρά, σκέτο χωρίς λάδι ή βούτυρο.
Εκτέλεση
• Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, έως ότου ξανθαίνει. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
• Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει) ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.
• Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει ακόμα 1-2 λεπτά.
• Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό.
• Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο γιαούρτι στραγγιστό ή μικρούς κύβους κασέρι.
Θόδωρος Δημητριάδης