Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Μια φωτογραφική έκθεση που συγκλονίζει και κινητοποιεί Άνοιγμα στα 2α Κινηματογραφικά Αφιερώματα με τα εγκαίνια της έκθεσης «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

Μια φωτογραφική έκθεση που συγκλονίζει και κινητοποιεί  Άνοιγμα στα 2α Κινηματογραφικά Αφιερώματα με τα εγκαίνια της έκθεσης «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
Εικόνες από την σύγχρονη ιστορία μας εκτίθενται από το βράδυ της Παρασκευής 3 Μαρτίου, όταν και εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», στην Γκαλέρι Μάτι, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Κατερίνης να δει μέσα από τα μάτια των μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης το περιπετειώδες πέρασμα των προσφύγων στο νησί και ανοίγοντας την αυλαία των παράλληλων εκδηλώσεων των 2ων Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιηθήκαν από τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, παρουσία του προέδρου της ΦΕΜ Στρατή Τσουλέλλη. Το πρόγραμμα της βραδιάς, εκτός από το άνοιγμα της έκθεσης (που θα διαρκέσει μέχρι της 18 Μαρτίου) στο κοινό, περιείχε και την προβολή αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο “The Passage to the Dream”. Μια έκθεση που έχει ταξιδέψει ήδη σε αρκετές πόλεις και όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης Γιάννης Ευθυμιάδης εντάσσεται απόλυτα στο φετινό θέμα Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση και είναι καλοδεχούμενη στην πόλη μας, μια πόλη με έντονο προσφυγικό στοιχείο.

Ο κ. Χιονίδης, καλωσόρισε την έκθεση αλλά και την ΦΕΜ μέσω του προέδρου της κ. Τσουλέλλη, ο οποίος με την σειρά του ξενάγησε τον δήμαρχο στην έκθεση, διηγούμενος πως τραβήχτηκε η κάθε μία από τις φωτογραφίες.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της Κατερίνης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σ’ αυτές τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν στο χαρτί όλο τον πόνο, τη δυστυχία και την απόγνωση αυτών των ανθρώπων. Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης απέδωσε με τον καλύτερο και πιο εκφραστικό τρόπο όλη τη δυστυχία που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού μαζί με τους δημότες που έζησαν μπροστά στα μάτια τους όλη τη φρίκη είναι ανήμποροι. Παλεύουν να βοηθήσουν όλους αυτούς που κατέκλυσαν το νησί. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι της Πολιτείας γιατί η δημοτική αρχή δίνει μονάχη της τον αγώνα χωρίς οικονομικά μέσα να περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κυριάκος Προβατίδης, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Μάτι» όπου φιλοξενείται η έκθεση και συνδιοργανωτής στα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης. Καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που φιλοξενεί μια τέτοια έκθεση στο χώρο του, τονίζοντας ότι πρέπει να την επισκεφτούν όλοι οι δημότες υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα σημασία της.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στρατής Τσουλέλλης, ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας, ο οποίος έβαλε τους επισκέπτες της έκθεσης στο κλίμα των καταστάσεων που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και ειδικότερα οι φωτογράφοι-μέλη της ΦΕΜ. «Ο κυριότερος λόγος που αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε το προσφυγικό κύμα, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, ήταν γιατί κρίναμε ότι αυτά έπρεπε να καταγραφούν και να κοινοποιηθούν στην παγκόσμια κοινότητα, όχι με σκοπό να εκτεθεί η δυστυχία αυτών των ανθρώπων στην περιέργεια, αλλά για να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί ευαισθητοποίησης και βοήθειας.

Μπορώ πλέον να πω ότι πρώτες οι δικές μας εικόνες, των μελών μας, κοινοποίησαν το θέμα για να έλθουν μετά από όλο τον κόσμο κανάλια, φωτογράφοι πρώτου μεγέθους, δημοσιογράφοι κλπ. Οι σκηνές που καταγράψαμε μας άλλαξαν και μας τους ίδιους σαν ανθρώπους. Μας ξεπέρασε το γεγονός. Ανακαλύψαμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τα όρια μας, τις αντοχές μας.

Τις περισσότερες φορές αντί για φωτογράφιση, αγκαλιάζαμε ένα μωρό για να το βγάλουμε από τη βάρκα ή να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο μας γρήγορα-γρήγορα στο αυτοσχέδιο σταθμό πρώτης βοήθειας που είχε στηθεί, να το συνεφέρουν από την υποθερμία. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “εξαντλούν” το καθήκον τους και τα συναισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που πηγάζουν από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνοντας χρήματα, με την προϋπόθεση να μην δέχονται πρόσφυγες στα εδάφη τους».

Στην προβολή βίντεο που έγινε, οι εικόνες ήταν το ίδιο και ακόμα περισσότερο συγκλονιστικές και αυτό εκφράστηκε στον κ. Τσουλέλλη στην συζήτηση που ακολούθησε. Πολλά ειπώθηκαν και επιπλέον περιγράφηκε γλαφυρά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το νησί. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να έρθουν πιο κοντά στο να συλλάβουν την πλήρη πραγματικότητα της Μυτιλήνης, πέρασμα τόσων και τόσων χιλιάδων ψυχών και τόπος όπου ακόμα βρίσκονται, πολλοί περισσότεροι από όσους μπορούν να φιλοξενηθούν, πρόσφυγες για τους οποίους το ταξίδι τους έχει σταματήσει εκεί.

Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία δεν στερείται καλλιτεχνικής αξίας αλλά το βασικό της συστατικό είναι ότι δημιουργήθηκε για να κινητοποιήσει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη όσων την επισκεφθούν. Οι φωτογραφίες της έκθεσης πωλούνται στη συμβολική τιμή των 20 ευρώ για ενίσχυση των προσφύγων της Μυτιλήνης και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Ώρες Λειτουργίας:
Δευ - Παρ, 09:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00 / Σάβ, 09:00 - 14:00

Διεύθυνση:
Γκαλερί «Μάτι», Αβέρωφ 4, Κατερίνη, Τηλ: 2351031275

Επιμέλεια:
Στρατής Τσουλέλλης

Διοργάνωση:
Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017