Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ερώτηση 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών και της Πιερίας Σ. Καστόρη και Χ. Τζαμακλή- για τη συνταξιοδότηση των ατόμων με αναπηρία

Ερώτηση 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών και της Πιερίας Σ. Καστόρη και Χ. Τζαμακλή- για τη συνταξιοδότηση των ατόμων με αναπηρία
Μέριμνα για ειδική προστασία των ΑμεΑ  κατά τη συνταξιοδοτική διαδικασία

Προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία, καθώς και απονομή προσωρινής σύνταξης κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση του αιτήματός τους μέχρι την οριστική διεκπεραίωση του, ζητούν 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Πιερίας Στέργιος Καστόρης και Χάρης Τζαμακλής.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαϊας Ανδρέα Ριζούλη και απευθύνεται στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, αναφέρεται:

«Η απονομή του δικαιώματος οριστικής σύνταξης σε άτομα με αναπηρίες ακολουθεί μια διαδικασία με εξέταση πολλών δικαιολογητικών που προσθέτει καθυστέρηση στην αναγνώριση του δικαιώματος. Η χρονική διαδικασία υπερβαίνει τον ένα χρόνο.

Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες όμως δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο και αναγκαστικά εξαρτώνται από μέλη της οικογένειας τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι οικογένειες δεν μπορούν να συντηρούν τα αδύνατα μέλη τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βιοποριστούν και να καλύψουν τα βασικά έξοδα που απαιτούνται λόγω και των προβλημάτων υγείας που τους ταλαιπωρούν.

Δεδομένης και της Συνταγματικής προστασίας των ατόμων με αναπηρίες στο άρθρο 21 του Συντάγματος που επιβάλλει στο κράτος να μεριμνά με ειδική φροντίδα γι αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας, καθώς και να λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός.

- Υπάρχει η δυνατότητα για όσους καταθέτουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναπηρίας να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη αναπηρίας, κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την οριστική διεκπεραίωση του;

- Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την ειδική προστασία των ατόμων με αναπηρία κατά την συνταξιοδοτική διαδικασία, ώστε να εξετάζονται οι αιτήσεις τους με κάποια προτεραιότητα για να προστατεύονται αποτελεσματικά;».