Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Προβολή ταινίας για την Ειδική Αγωγή

Προβολή ταινίας για την Ειδική Αγωγή
Στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου Αναπληρωτών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, ΣΑΤΕΑ, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν την Ειδική Αγωγή και την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, θα προβληθεί στην πόλη της Κατερίνης, η ταινία Σαν αστέρια στη γη, η οποία πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας και των μαθησιακών δυσκολιών.


Το 2007 κυκλοφόρησε η ινδική ταινία με τίτλο «Σαν Αστέρια στη Γη» (Taare Zameen Par). Ο Ishaan, ένα δυσλεκτικό αγόρι 8-9 ετών έχει ήδη μείνει στάσιμο στην Γ’ τάξη και αντιμετωπίζεται από την οικογένεια και το σχολείο ως τεμπέλης, πεισματάρης και αντιδραστικός. Οι γονείς του Ishaan αποφασίζουν να τον στείλουν εσωτερικό σε άλλο σχολείο για να «στρώσει» αλλά εκεί ο Ishaan βιώνει καθημερινά την αποτυχία και την τιμωρία, που τον ωθούν στην εσωστρέφεια, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και πέφτει σε βαριά κατάθλιψη εγκαταλείποντας το μοναδικό πράγμα που αγαπούσε και τον ενέπνεε, τη ζωγραφική. Τελικά ένας δάσκαλος, ο Νικούμπ, ο οποίος σαν μαθητής είχε την ίδια ιδιαιτερότητα, ήταν δυσλεκτικός, ενημερώνει στους γονείς του Ishaan για τη δυσλεξία και τον βοηθάει.

Η ταινία είναι ινδικής παραγωγής (Bollywood), ασχολείται με το θέμα της δυσλεξίας και αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά δεν επέλεξε να την αγοράσει για προβολή ούτε στους κινηματογράφους, ούτε στην τηλεόραση, ούτε να την κυκλοφορήσει σε DVD!