Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αν. Ολύμπου η ημερίδα με θέμα : " Η καστανοπαραγωγή στην Νότια Πιερία και προοπτικές ανάπτυξης - προβλήματα φυτοπροστασίας – Ενημέρωση για δασικούς χάρτες ".


Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αν. Ολύμπου (Κ.Π.Ε Αν. Ολύμπου) και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παλαιού Παντελεήμονα (Κοιν.Σ.Επ) με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου - Ολύμπου.



Τη δράση παρακολούθησαν 75 περίπου συμμετέχοντες (παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων του αγροτικού κόσμου, γεωπόνοι και άλλοι) από την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας οι οποίοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της αγοράς. Τα θέματα των εισηγήσεων ήταν: τα προβλήματα και οι απειλές στις εκμεταλλεύσεις των καστανεώνων, οι μέχρι σήμερα ενέργειες και δράσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, οι τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών και ειδικότερα της σφήκας της καστανιάς, οι τάσεις στην αγορά του κάστανου, οι τρόποι διάθεσης και οι προοπτικές ανάπτυξής τους μέσα από την ανάπτυξη νέων πιο εμπορικών ποικιλιών καστανιάς και σε συνεργασία πάντα με την επιστημονική κοινότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση που αφορούσε στη διαδικασία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, στα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με αυτούς, στους τρόπους αντιμετώπισης γενικών προβλημάτων και στον τρόπο κατάθεσης αντιρρήσεων με την απευθείας επικοινωνία των ενδιαφερομένων με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες και τους ειδικούς δασολόγους.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους εισηγητές της ημερίδας: την κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου - Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον κο Δημήτρη Ρουκά - Επιστημονικό Συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον κο Δημήτρη Αβτζή - Ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», τον κο Δημήτρη Ζάγκα - Msc Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο, τον κο Ευθύμη Καζαντζή - παραγωγό κάστανου και τον κ. Domenico Cioffi - Βιομηχ. Επιχειρηματία και εκπρόσωπο της εταιρείας Vito Cioffi Srl, επίτιμο καλεσμένο της ημερίδας- για τις άκρως ενδιαφέρουσες και στοχευμένες εισηγήσεις τους.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι βουλευτές της Πιερίας Αστ. Καστόρης, Θεοχ. Τζακμαλής, ο εκπρόσωπος της βουλευτή Πιερίας Μπέτυς Σκούφα κος Νίκος Ορνιθόπουλος, η εκπρόσωπος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ κα Αρίση Ρούλα, ο Γραμματέας της ΝΕ ΔΗΣΥ κ. Χρήστος Τζιουβάρας , ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πόρων κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης κος Παπαργυρίου Αλέκος. Εκ μέρους της πολιτείας ο κος Καστόρης αναφέρθηκε στις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτείας για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκληρωμένης διαχείρισης του προβλήματος της σφήκας της καστανιάς και την εξασφάλιση πιστώσεων για την καταπολέμησή του.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.