Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & Α.Ε.:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιριών, της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με επίγνωση των ιδιαιτέρα δύσκολων οικονομικών συνθηκών και με αίσθημα καθήκοντος θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού ιδιαίτερα την εορταστική αυτή περίοδο όπου οι καταναλωτές είναι περισσότερο ευάλωτοι καλεί...

τους εμπόρους στην τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αγοράς τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισµού.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται ως προς:

• Την ενημέρωση των καταναλωτών (ανάρτηση πινακίδων) σχετικά µε την αποδοχή καρτών και µέσων πληρωµής του συστήµατος καρτών πληρωµής, σύµφωνα µε την παράγραφο 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α΄240)

• Την ανάρτηση πινακίδων µε τις προβλεπόµενες ενδείξεις.

• Την επισήµανση των τροφίµων (προσυσκευασµένων και µη ) –ενδείξεις ιδίως δε σε περιπτώσεις ανακριβών –παραπλανητικών ενδείξεων.

• Την είσπραξη αντιτίµου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιµοκαταλόγων.

• Την έκδοση νοµίµων παραστατικών στοιχείων σε όλα τα στάδια διακίνησης.

• Την ελλιπή στάθµιση.

• Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στο Νόµο 4177/2013, στη µε αριθµ. πρωτ. Α2- 718/31-07-2014 απόφαση.

Επιβάλλεται όμως και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους στην προμήθεια και κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ή που δεν είναι αποδεκτά ποιοτικά. Οι διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, πολλές φορές και μη τυποποιημένων προϊόντων..

Ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες που όλοι έχουμε πιο χαλαρή διάθεση οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές.

Στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται και στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717».

Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιριών, της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για ενημέρωση και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας :

Σφραγίδες – επισήμανση

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρόκυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, προσέξτε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί. Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.


Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν :

- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου

- την κατηγορία ποιότητας και βάρους

- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών :

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών :


Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΣΥΝΕΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ  ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ