Σάββατο 20 Μαΐου 2017

«ΘΕΟΛΟΓΕΙΑ 2017» στις δύο πλευρές του Αιγαίου από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».

«ΘΕΟΛΟΓΕΙΑ 2017» στις δύο πλευρές του Αιγαίου από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».
Για μιαν ακόμη φορά, ο πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», υποδέχτηκε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον Κιρκιντζέ και στην Έφεσο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε Μεγάλο Εσπερινό στον Ιερό Ναό Ιωάννου Προδρόμου Κιρκιντζέ, την παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Πατριαρχική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Βασιλικής, πάνω από τον τάφο του Αγίου.


Στον Εσπερινό της παραμονής, ο σύλλογος τέλεσε αρτοκλασία στη μνήμη των προγόνων, πρόσφερε λουκούμια στο εκκλησίασμα και ο κ. Ιωάννης Δημητριάδης προσφώνησε τον Παναγιότατο.

Τον σύλλογο εκπροσώπησαν οι κύριοι: Ιωάννης Γιαπιτζής, Ιωάννης Δημητριάδης, Βασίλειος Κυριάκης, Γεώργιος Μαντζάρης.

Ο πρώην Δήμαρχος Σέλτζουκ Χουσεΐν Βεφά Ουλκούρ πρόσφερε άριστη φιλοξενία.

Στο ιερό προσκύνημα συμμετείχαν πολλοί πατέρες της εκκλησίας και πιστοί από τη Σμύρνη, την Αθήνα, τις Σέρρες, τη Ρόδο και άλλα μέρη.

Στη Νέα Έφεσο Πιερίας ο σύλλογος τέλεσε Αρτοκλασία στον Εσπερινό της παραμονής και μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πρόσφερε καφέ με παραδοσιακά εδέσματα στο εκκλησίασμα.

Την Κυριακή 14 Μαΐου πραγματοποίησε εκδήλωση, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Νέας Εφέσου, με θέμα « Ο Κιρκιντζές στη λογοτεχνία». Από τα πολλά βιβλία με αναφορές στον Κιρκιντζέ επιλέχτηκαν ως αντιπροσωπευτικά κατά χρονολογική σειρά:

1) Οι «Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως», του Γεωργίου Λαμπάκη, το οποίο παρουσίασε η φιλόλογος κ. Παναγιώτα Τρύπου

2) Η «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου», του Στρατή Δούκα, ένα αφήγημα-ντοκουμέντο, το οποίο παρουσίασε η φιλόλογος κ. Νεκταρία Χάρη και

3) Τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου, ένα μνημειώδες έργο, το οποίο παρουσίασε η φιλόλογος κ. Δέσποινα Καλαϊτζή.

Ανάμεσα στις παρουσιάσεις προβλήθηκαν στιγμιότυπα από πολιτιστικά δρώμενα του συλλόγου που σχετίζονται με τις αφηγήσεις του Στρατή Δούκα και της Διδούς Σωτηρίου.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι «ΜΕΛΩΔΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», με μικρασιάτικα τραγούδια.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι κ.κ. Δημήτριος Καραμούζας και Γεώργιος Κωστόπουλος, για την προσφορά τους στην ανάδειξη και διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης και στη δημιουργική πορεία του συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τη μεγάλη τιμή της συμπροσευχής στις εκκλησίες των προγόνων, όλους τους εκκλησιαστικούς πατέρες και τους πιστούς που συμμετείχαν στο ιερό προσκύνημα, τις φιλολόγους που παρουσίασαν τα βιβλία, τους «Μελωδούς της παράδοσης», τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο.

Την εκδήλωση της 14ης Μαΐου μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν στο YouTube

Από το Δ. Σ.