Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Δελτίου Τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρ. Στυλιανίδη στην Κατερίνη

Δελτίου Τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρ. Στυλιανίδη στην Κατερίνη
Υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος. Το βιβλίο του «Θράκη, το επόμενο βήμα» παρουσιάζει στην Κατερίνη ο Ευρ. Στυλιανίδης.
Την Παρασκευή 12/5/2017 και ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Κατερίνης


Το βιβλίο του «Θράκη, το επόμενο βήμα» θα παρουσιάσει και στη Κατερίνη ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12/5/2017 και ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, διοργανώνεται από το «Δίκτυο Προβληματισμού & Δράσης για την Πιερίας μας» και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, σε συνδιοργάνωση με Θρακικούς Συλλόγους της Πιερίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, ενώ για το βιβλίο θα παρέμβει ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, Γενικός Διευθυντής ΣΕΚΕ Α.Ε., πρ. Υπουργός και τ. Βουλευτής Ξάνθης. Για τη Θράκη θα μιλήσει ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τη παρουσίαση του βιβλίου συντονίζει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Το «Δίκτυο Προβληματισμού και Δράσης για την Πιερία μας», διοργανωτής της εκδήλωσης, ιδρύθηκε από αποφοίτους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έλκουν την καταγωγή τους από την Πιερία. Σκοπός του είναι η ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας και η αναζήτηση λύσεων. Σήμερα, στους κόλπους του Δικτύου συμμετέχουν άτομα με κοινούς προβληματισμούς για το μέλλον της Πιερίας. Σημειώνεται ότι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Θρακική Εστία Κατερίνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμβαγιωτών Κορινού, ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, ο Μορφωτικός σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας και ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης.

Μέσω της νέας του συγγραφικής δουλειάς, o πρώην Υπουργός και τ. Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης αναδεικνύει τα προβλήματα και τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που ενέχει η Θράκη ως περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται:

- Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

- Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».

- Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως Πρωθυπουργός.

- Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

- Μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την Ανοιχτή της Κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Εθνικής Οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.

Η Θράκη, παρά τις διαχρονικές θυσίες των κατοίκων της, πάντα άλλαζε χέρια, όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές. Μια έξυπνη Εθνική Αναπτυξιακή και Δημογραφική Πολιτική μπορεί να τη μεταβάλει από «ασπίδα» σε «δόρυ» της οικονομικής διπλωματίας και από «πύλη» σε «γέφυρα» της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή. Αν υπάρξουν Σχέδιο, Πολιτική Βούληση και Τόλμη, η «ακριτική γη» θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εθνική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας.