Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Κωνσταντίνου Κοϊδάκη σήμερα στον Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως. (ΒΙΝΤΕΟ)

Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Κωνσταντίνου Κοϊδάκη σήμερα στον Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως. (ΒΙΝΤΕΟ)
Το μνημόσυνο του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Κοϊδάκη τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως Κατερίνης μαζί με την επιμνημόσυνη δέηση της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Δείτε το βίντεο αλλά και το βιογραφικό του Μητροπολίτου:




Σύντομο βιογραφικό Μητροπολίτου Κωνσταντίνου

Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή της επαρχίας Κρήνης (στα τουρκικά Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως και στην συνέχεια στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1895 - 1901). Στο τέλος της φοιτήσεως υπέβαλε εναίσιμο διατριβή (με σκοπό να πάρει διδακτορικό τίτλο) με τον τίτλο «Ότι ο άνθρωπος συνίσταται εκ σώματος και ψυχής, ήτις καλείται Πνεύμα». 

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1900 χειροτονείται Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος
Χάλκης. Μετά την χειροτονία του διορίζεται Διάκονος και Ιεροκήρυξ του Ιερού Ναού Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, ενώ με την αποφοίτησή του από την Χάλκη διορίστηκε καθηγητής στην Σχολή της Χαλκηδόνος. 

Στις 21 Μαΐου του 1906 χειροτονείται Πρεσβύτερος στη Χαλκηδόνα, όπου συνεχίζει να υπηρετεί ως Προϊστάμενος πλέον του Καθεδρικού Ναού καθώς και ως Πρωτοσύγκελος της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Στις 26 Αυγούστου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκλέγεται Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Δαφνουσίας. 

Στις 8 Μαρτίου του 1912 προήχθη στην ιστορική Μητρόπολη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου της Ανατολικής Θράκης.

Το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Κωνσταντίνος Κοϊδάκης καταφεύγει και αυτός πρόσφυγας στην Χίο. 

Στις 7 Οκτωβρίου του 1924, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον τοποθετεί
στην προσωποπαγή Μητρόπολη Πλωμαρίου της Λέσβου. Στην Μητρόπολη Πλωμαρίου, ο Κωνσταντίνος Κοϊδάκης θα παραμείνει για δέκα χρόνια (1924-1934). 

Την χρόνια εκείνη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκλέξει τον Πλωμαρίου Κωνσταντίνο Μητροπολίτη στην χηρεύουσα Μητρόπολη Κίτρους. Ο Πλωμαρίου Κωνσταντίνος εξελέγη Κίτρους το 1934. Στην Μητρόπολη Κίτρους θα παραμείνει για είκοσι χρόνια από το 1934 έως και το 1954.

Ο Κίτρους Κωνσταντίνος ήταν λόγιος Ιεράρχης. Συνέγραψε πλήθος συγγραμμάτων, τόσο κατά την παραμονή του την Ανατολική Θράκη, όσο και ως Μητροπολίτης Κίτρους. 

Ανάμεσα στα σπουδαία έργα του συγκαταλέγονται: "Η Ορθόδοξος Χριστιανική Κατήχησις", "Λόγοι
Εκκλησιαστικοί", "Εγκύκλιος κατά των Χιλιαστών", "Η Ανάστασις του Χριστού", "Κώδιξ Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως", "Γεωλογία της Αγίας Γραφής" και πολλά άλλα.

Στις 31 Ιανουαρίου του 1954, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και πιέσεων, ο Κίτρους Κωνσταντίνος Κοϊδάκης υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Εκοιμήθη ως πρώην Κίτρους στην Κατερίνη στις 30 Μαρτίου 1954 λίγες ημέρες μετά την εκλογή του διαδόχου του, Κίτρους Βαρνάβα.

*Πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.