Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Χαμηλό μπάτζετ αλλά υψηλός επαγγελματισμός!

Χαμηλό μπάτζετ αλλά υψηλός επαγγελματισμός!
Οι φοιτητές αυτοί δουλεύουν σκληρά για το τέλειο αποτέλεσμα. Έχουν ανεβάσει τον πήχη και μελετούν προσεκτικά κάθε κάδρο της ταινίας τους ξεπερνώντας τις 8 ώρες στο πλατό. Διακρίνονται για το κέφι και το μεράκι για το σινεμά αλλά δεν αφήνουν τον ενθουσιασμό τους για τη νέα τους ταινία να μπερδεύεται καθόλου με τον επαγγελματισμό τους.


Το δεκαπενταμελές συνεργείο απαρτίζεται αποκλειστικά από φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου. Η ταινία γυρίζεται στην Κατερίνη στα πλαίσια του τελευταίου εργαστηρίου σκηνοθεσίας του Τμήματος Κινηματογράφου με σκοπό να ταξιδέψει σε διάφορα κιν/φικά φεστιβάλ της χώρας μας και του εξωτερικού σε σκηνοθεσία της συντοπίτισσας μας Μάτας Κούρτη.


Οι φοιτητές-κινηματογραφιστές που συνάντησε η Πιερική Αλήθεια δηλώνουν οπαδοί της συνεργατικότητας. «Κάθε ταινία, είναι μια συλλογική δουλειά. Κάποιος γράφει το σενάριο, κάποιος σκέφτεται τα κάδρα, κάποιος οργανώνει τις ημέρες γυρισμάτων, κάποιος άλλος στήνει τα φώτα, κάποιος φροντίζει για τον ήχο, κάποιοι ερμηνεύουν τους ρόλους. Ο κάθε ένας από εμάς είναι σημαντικός στον τομέα του. Η ταινία ανήκει σε όλο το συνεργείο και στους ηθοποιούς, σε όλους όσους βρίσκονται στο set κάθε μέρα και καταθέτουν την ενέργειά τους για ένα άρτιο οπτικά τελικό αποτέλεσμα» δηλώνει η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα της ταινίας Μάτα Κούρτη.


Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Δημήτρης Σιακάρας ο οποίος κατάγεται από την Πιερία. Ταλαντούχος και με εμπειρία τουλάχιστον 30 ετών εντός κι εκτός Ελλάδος στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ερμηνεύει με τον δικό του χαρισματικό τρόπο τον κύριο ήρωα της ταινίας. «Αν και πιεσμένος χρονικά ο Δημήτρης με τις υποχρεώσεις του στο ΚΘΒΕ και τη δραματική σχολή που διδάσκει, εκδήλωσε εξαρχής ενδιαφέρον όταν του πρότεινα να συμμετάσχει στην ταινία μας. Του άρεσε το σενάριο και στήριξε με το ταλέντο του την προσπάθειά μας. Ο Δημήτρης μας σύστησε επίσης στη Δήμητρα Αντωνακούδη, μια αξιόλογη ηθοποιό και τραγουδίστρια με συμμετοχή σε γνωστές θεατρικές παραστάσεις και διαφημιστικά σποτ. Η Δήμητρα ενσάρκωσε με επιτυχία την ηρωίδα της ταινίας.» σημειώνει η Μάτα Κούρτη.


Οι φοιτητές θεωρούν σημαντικό το να δουλεύουν με έμπειρους επαγγελματίες ηθοποιούς. Ανταλλάσσουν απόψεις, αυτοσχεδιάζουν, γεμίζουν γνώσεις και προχωρούν. Έτσι τα γυρίσματα καταλήγουν ένα διαδραστικό «παιχνίδι». Η εμπειρία και οι γνώσεις των ηθοποιών πολλαπλασιάζονται, οι σπουδές των κινηματογραφιστών συναντούν την πείρα των ηθοποιών. «Αυτά τα γυρίσματα είναι για όλους μεγάλο ευτύχημα» υπογραμμίζει η ενδυματολόγος Λίνα Μυλωνίδου.


Στα γυρίσματα μιλήσαμε επίσης και με τη script supervisor, το κορίτσι που μέσα στις αρμοδιότητές της ανήγγειλε κάθε σκηνή και λήψη χτυπώντας την κλακέτα μπροστά στη κάμερα. Η Αρχοντία Αποστολίδου μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της «Ως δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος θεωρώ πως βίωσα την πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία. Τα γυρίσματα εκτός πόλης, η συνεργασία με καταξιωμένους ηθοποιούς, το 15μελες συνεργείο με εργατικούς συναδέλφους από όλα τα έτη είναι το ιδανικό ξεκίνημα για την καριέρα μου. Η Κατερίνη αποδείχτηκε μια φιλόξενη πόλη με φιλότιμο και αγάπη για την 7η τέχνη. Οι συνάδελφοι απέδειξαν πως το Τμήμα Κινηματογράφου και γενικότερα η Ελλάδα έχει ταλέντο στο σινεμά, πράγμα που με έκανε να επανεξετάσω τα σχέδιά μου για εργασία στο εξωτερικό. Αν και η γενιά μου έχει μεγαλώσει με φόβο και άγχος για την επαγγελματική αποκατάσταση, και πόσο μάλλον στις τέχνες, τέτοιες δουλείες αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.»