Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ): Χρώματα, χορευτικοί ρυθμοί & πολιτισμική πολυμορφία στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης

Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ): Χρώματα, χορευτικοί ρυθμοί & πολιτισμική πολυμορφία στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης
Γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης των λαών με επίκεντρο τη μουσική, τους αυθεντικούς χορούς και παραδόσεις αποτέλεσε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Κατερίνης. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 08 και την Κυριακή 09 Ιουλίου, στην Τ.Κ. Παραλίας και την Ολυμπιακή Ακτή αντίστοιχα, με την συμμετοχή εννέα συνολικά σχημάτων από τις εξής χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, Εσθονία, Πολωνία, Καζακστάν, Ουκρανία.

Τις εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης παρακολούθησαν πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.

Πρώτος σταθμός του Φεστιβάλ ήταν το βράδυ του Σαββάτου, η Παραλία, όπου μετά την παρέλαση στους δρόμους του οικισμού 300 και πλέον χορευτών και μουσικών, ακολούθησε το κυρίως μέρος της γιορτής, στην κατάμεστη πλατεία της περιοχής.

Τα μουσικοχορευτικά σχήματα: Βουλγαρίας Majorette Group – Montana, Ελλάδας Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας, Τουρκίας Bursa Yaren Halk Oyunları Derneği & GOP NECLA ILHAN IPEKCI ORTAOKULU, Εσθονίας Folk-Dance Group Lee, Καζακστάν “Sport Dance” ensemble, Τουρκίας GOP NECLA ILHAN IPEKCI ORTAOKULU, Πολωνίας "KRAJNA" Culture Center in Naklo nad Notecia παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς χορούς και μουσικές της πατρίδας τους, ενώ απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Την έναρξη του διημέρου κήρυξαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, και ο εκπρόσωπος τύπου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, οι οποίοι μετέφεραν τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη: «Ο Δήμος Κατερίνης δίνει έμφαση στην προώθηση -ανάδειξη του πολιτισμού σε κάθε έκφρασή του. Το φεστιβάλ παράδοσης συνιστά πολιτιστικό γεγονός με θεματικό άξονα τον λαϊκό πολιτισμό με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Παυλίδης.

«Είναι τιμή για την περιοχή μας να φιλοξενεί πολιτιστικά γεγονότα που ενδυναμώνουν τον πολιτισμό, τη φιλία των γειτονικών λαών, ενώ αποτελούν και δημοφιλή εργαλεία τουριστικής προώθησης» σημείωσε από την πλευρά του, ο κος Κυραϊλίδης.

Αναμνηστικά δώρα με το έμβλημα του Δήμου Κατερίνης δόθηκαν σε όλες τις αποστολές από τους εκπροσώπους του Δήμου Κατερίνης, του ΟΠΠΑΠ, από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παραλίας Νικόλαο Μαλιώρα, καθώς και από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλίας Θανάση Παπούλια.

Το εορταστικό σκηνικό του Φεστιβάλ μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής, όπου μετά την παρέλαση των σχημάτων στους δρόμους του οικισμού, πλήθος κόσμου απόλαυσε - εκτός από τα μουσικοχορευτικά σχήματα των χωρών που προαναφέρθηκαν - αυθεντικούς παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τα τμήματα του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ», καθώς και από το Dance group "Ranok" Ουκρανίας.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, το χαιρετισμό του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, μετέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας, καθώς και όλους τους εθελοντές και συντελεστές, το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής Παναγιώτη Θεοδωρίδη, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία του διημέρου.