Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Καλοκαιρινές δημιουργικές αποδράσεις στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού

Καλοκαιρινές δημιουργικές αποδράσεις στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού
Η μεγάλη ανταπόκριση με την οποία υποδέχτηκαν και φέτος παιδιά και γονείς το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, το οποίο είναι σε εξέλιξη στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα, αποτυπώνεται στην καθημερινή αθρόα προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο λόγος για τις «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», ένα παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα.

«Τα παιδιά καθημερινά γεμίζουν με τη δημιουργικότητά και τη φαντασία τους κάθε γωνιά της βιβλιοθήκης, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα παιχνίδι διάδρασης ανθρώπων και γνώσεων» υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου.

«Φέτος στον Κορινό συνεχίζουμε με δημιουργικότητα και ενθουσιασμό το ταξίδι στη γνώση, που με την προτροπή του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη εντάξαμε από πέρυσι στην καθημερινότητα και στις δράσεις μας και διαπιστώνουμε ότι η αγάπη και η αναγνώριση για τη βιβλιοθήκη είναι ιδιαίτερα μεγάλη» σημειώνει σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, στην Κατερίνη:

Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Καραλέκα κ.α. εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι δράσεις για δύο ημέρες επικεντρώθηκαν σε κατασκευές και πειράματα με τίτλο «Σημείο βρασμού».

Παράλληλα, με θέμα «Σημείο τήξης και πήξης: μια συνάντηση για να φάμε παγωτό»

τα παιδιά …ανακάλυψαν την ιστορία του παγωτού από τον 5ο αιώνα έως σήμερα. Κατόπιν διάβασαν το ποίημα «Ο παγωτατζής» του Γιάννη Ρίτσου, στο οποίο υπογράμμισαν λέξεις τις αρεσκείας τους και δημιούργησαν το δικό τους ποίημα, ενώ ζωγράφισαν και το δικό τους παγωτό…. Αμέσως μετά επισκέφτηκαν εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της πόλης, είδαν τον τρόπο παρασκευής του παγωτού, παρασκεύασαν και γεύτηκαν το δικό τους παγωτό.

Τέλος, διάβασαν το παραμύθι «Οι πάγοι στο Βόρειο και Νότιο Πόλο» με πρωταγωνιστή έναν Εσκιμώο, ενώ έπαιξαν ένα παιχνίδι με κάρτες και πίνακες με αναφορές στο Βόρειο και Νότιο Πόλο.

Στον Κορινό: το Εργαστήριο επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων σε θεματολογία σχετική με «Τα αστέρια, σημεία στον ουρανό», όπου τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους αστεροσκοπείο.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων ήρθαν σε επαφή με σημεία ηλεκτρισμού, έκαναν ισορροπία σε σκοινί, ισορρόπησαν αντικείμενα, κατασκεύασαν μόμπιλ κ.α.

Τέλος, παρακολούθησαν στο youtube την ιστορία του Φιλίπ Πετίτ, ο οποίος διέσχισε πάνω σε ένα σκοινί, την απόσταση που χώριζε τους δύο δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη κ.ο.κ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Hashtag: #KE2017gr
Το καλοκαιρινό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, θα διαρκέσει έως και τις 08 Σεπτεμβρίου.