Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Καταγγελία για αδέσποτα στην Κατερίνη.

Αναγνώστης μας έστειλε email με το οποίο μας αναφέρει ότι στην συμβολή των οδών Μαραθώνος με Δημοκρίτου συγκεντρώνονται αρκετά αδέσποτα σκυλιά δημιουργώντας πρόβλημα στους διερχόμενους.

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" ως όφειλε πήγε στην περιοχή μαζί με τον αντιπρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Κατερίνης ο "ΑΡΓΟΣ" (τον οποίο ενημερώσαμε) και ερεύνησε το περιστατικό.




Διαβάστε πρώτα το email που μας έστειλε ο αναγνώστης :

"Αναγκάζομαι να στείλω αυτό το μήνυμα και να σας γνωρίσω ότι στην συμβολή των οδών Δημοκρίτου και Μαραθώνος, υπάρχει ένα αγροτεμαχιο δίπλα στο δρόμο, στο οποίο μόλις μέτρησα 11(!!!) αδέσποτα σκυλιά, τα οποία επιτίθενται σε όποιον περασει από την περιοχή.

Η ώρα 23:55 και τα τελευταία 40 λεπτά η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη. Το πρόβλημα εδώ είναι πάγιο δεν κάνει κανείς τίποτα, αλλά πρώτη φορα μαζεύονται 11 σκυλια. Επειδή κυκλοφορουν παιδια και ο αριθμος των σκυλιών αυξήθηκε επικινδυνα, παρακαλώ δημοσιοποιήστε το θέμα, μήπως και ευαισθητοποιηθεί κάποιος υπεύθυνος, πριν υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη για εμας και τα παιδιά μας, αφού τα σκυλιά παραμένουν και το πρωΐ στην περιοχή.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να αλλαζουμε δρόμο, κάνοντας μεγάλο κυκλο, για να πάμε στα σπίτια μας, αφού πολλές φορές η Μαραθώνος είναι απροσπελαστη (μου επιτιθενται σχεδόν πάντα όταν περνάω με το μηχανάκι μου), αλλά και να το σκεφτόμαστε να πάμε μέχρι το σουπερ μάρκετ που βρίσκεται στην Τερζοπουλου. Να πάρουμε τα παιδιά μας μαζί ούτε κουβέντα βέβαια, αφου φοβόμαστε για την ασφάλειά τους."


Καταγραφή και μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής:

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" επισκέφτηκε στις 10:00 σήμερα το πρωί την περιοχή και είδαμε μόνο ένα σκυλί το οποίο ήταν ιδιαίτερα φιλικό και χωρίς καμία διάθεση να επιτεθεί...


Όση ώρα ήμασταν εκεί (μισή ώρα περίπου) δεν εμφανίστηκε άλλο σκυλί και επικρατούσε απόλυτη ησυχία.


Μιλήσαμε με δυο μόνιμους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι μας είπαν τα εξής :

Κάτοικος "Α":

"Όντως μαζεύονται αρκετά σκυλιά στην περιοχή μας και χθες το βράδυ μέτρησα έντεκα τον αριθμό αδέσποτα.
Συνήθως τα σκυλιά είναι ήσυχα, δεν είναι επιθετικά χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, αλλά χθες το βράδυ για κάποιο λόγο ενόχλησαν έναν διερχόμενο.
Τα σκυλιά μαζεύονται στην περιοχή μας γιατί παλαιότερα τα φρόντιζε μια φιλόζωη κυρία.
Και εγώ προσωπικά τα ταΐζω γιατί τα λυπάμαι."

Κάτοικος "Β":

"Υπάρχει πρόβλημα, τα σκυλιά είναι πολλά και επιτίθενται στους περαστικούς.
Χθες το βράδυ όρμησαν σε περαστικό.
Φοβόμαστε για τα παιδιά μας που παίζουν στην περιοχή.
Χθες τα σκυλιά τα μετρήσαμε και ήταν έντεκα.
Δεν έχουμε απευθυνθεί όμως ούτε στον Δήμο Κατερίνης ούτε σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο για αυτό το θέμα."


* Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" ενημέρωσε για το περιστατικό και την αρμόδια αντιδήμαρχο Πιπίτσα Μακρίδου η οποία μας δήλωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε κάποια καταγγελία για αυτό το θέμα.

* Ανακεφαλαιώνοντας : Καλό είναι όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα τέτοια περιστατικά, να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης και τα φιλοζωικά σωματεία.

Το περιστατικό σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων είναι πραγματικό και θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής.

Το θέμα των αδέσποτων σκυλιών δεν είναι θέμα για εντυπωσιασμούς, κραυγές και ηχηρούς τίτλους, αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο και σοβαρό γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανά πλάσματα τα οποία δεν φταίνε για τίποτα.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί που παίρνουν τα σκυλιά και για οποιοδήποτε λόγο τα πετάνε μετά στους δρόμους, αλλά και αυτοί που τα κακομεταχειρίζονται, καθώς και η "άρνηση" της πολιτείας να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Οι εμβολιασμοί, η στείρωση, το τσιπάρισμα, η καταγραφή και ο αυστηρός έλεγχος των ιδιοκτητών, είναι λίγα από αυτά τα μέτρα που μπορούν να συντελέσουν στην λύση του προβλήματος.

Το να "φυλακίσεις" τα σκυλιά σε ένα κυνοκομείο ή να τα "μετακομίσεις" σε άλλες περιοχές δεν είναι λύση.

Η άριστη συνεργασία Δήμου και φιλόζωων (ιδιωτών και σωματείων) είναι επιβεβλημένη.

Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενημέρωση του κόσμου μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, ακόμα και μέσα από τα σχολεία.

"Το καθήκον μας είναι να απελευθερωθούμε 
εξαπλώνοντας τον κύκλο της συμπόνιας,
 για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα 
και την ολική ομορφιά της φύσης."
Αλμπερτ Αϊνστάιν 

*ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr