Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για αποκατάσταση ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες της Πιερίας

Επιστολή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, με την οποία ζητά αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες καπνού της Πιερίας από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας μέσω της επιστολής -που κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στο γραφείο του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ, στους Βουλευτές της Πιερίας και στο Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού- ενημερώνει τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, για τις καπνοκαλλιέργειες που επλήγησαν σημαντικά στη Βόρεια Πιερία και συγκεκριμένα σε Ρυάκια, Σφενδάμη, Αλώνια, Κίτρος, Καστανιά, Κολινδρό, εξαιτίας του έκτακτου καιρικού φαινομένου με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ» που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Λόγω του ιδιαίτερου εδαφοκλιματικού χαρακτήρα των ημιορεινών – μειονεκτικών περιοχών που υπέστησαν ζημιές, τα αποτελέσματα έχουν εμφανιστεί στην καλλιέργεια του καπνού, εδώ και λίγες ημέρες. Την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής διαπίστωσε η επόπτρια του ΕΛΓΑ στην Πιερία, που μετέβη για αυτοψία στις ανωτέρω περιοχές.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως επισημαίνει στην επιστολή: «ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Πιερία είναι ο γεωργικός τομέας με βασική ετήσια καλλιέργεια, αυτή του καπνού».

Η κ. Μαυρίδου αξιώνει από τον ΕΛΓΑ να λάβει υπόψιν του την αυτοψία της επόπτριας του ΕΛΓΑ και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την επαλήθευση της έκτασης και του μεγέθους της καταστροφής των καλλιεργειών καθώς και των ενεργειών αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών της περιοχής, με την παράταση του χρόνου αναγγελίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εκφράζει τη διάθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για παροχή βοήθειας και πληροφορίας για την ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.