Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Στο περίπτερο της ΒΙΟ.ΜΕ στην "Οικογιορτή Κατερίνης". (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο περίπτερο της ΒΙΟ.ΜΕ στην "Οικογιορτή Κατερίνης". (ΒΙΝΤΕΟ)
Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1982, αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Θεωρείτο μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα την μισθοδοσία των εργατών.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ την θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό.

Τον Άυγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους. Τον Οκτώβριο με απόφαση της γενικής συνέλευσης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους. Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 97% την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα.

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στην Ελλάδα, το οποίο έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από διάφορους φορείς και προσωπικότητες.

Η Fair Trade Hellas, στα πλαίσια πρότζεκτ για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, χαρακτήρισε την ΒΙΟΜΕ ως παράδειγμα «καλής πρακτικής» για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε τι είπανε στην κάμερα της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. :





Πληροφορίες από :  https://el.wikipedia.org

*ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr