Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συλλόγος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πιερίας - ΓΙΑ ΤΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ»

Συλλόγος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πιερίας -  ΓΙΑ ΤΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πιερίας, για την υλοποίηση του προγράμματος σίτισης «σχολικά γεύματα» που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά από το υπουργείο Παιδείας και από φέτος και στον νομό μας , επισημαίνει τα εξής: 


Τα σχολικά γεύματα παρουσιάζονται ως μέτρο άμβλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής που στέρησε από τα λαϊκά στρώματα τη δουλειά και το ψωμί. Οι διαχειριστές αυτής της πολιτικής, κυβέρνηση και Ε.Ε., έρχονται σήμερα να προσφέρουν ως ελεημοσύνη τα σχολικά γεύματα.

Είναι γνωστό ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, γνωρίζοντας ότι πολλά παιδιά δεν έχουν καθόλου ή με δυσκολία τους προμηθεύει η οικογένειά τους ένα πρωινό, έχει αναδείξει το ζωτικής σημασίας θέμα του υποσιτισμού των μαθητών, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τη σίτιση και την κοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους και θεωρεί απόλυτα αναγκαία την εφαρμογή ενός προγράμματος σίτισης που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες για σωστή, πλήρη και υγιεινή διατροφή όλων των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που κατοικούν στις περιοχές των σχολείων του Συλλόγου μας.

Δυστυχώς, όμως, η αντιμετώπισή του από την πλευρά της Πολιτείας δεν γίνεται με την σοβαρότητα και οργάνωση που απαιτείται. Είναι πασιφανές ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των εταιριών catering που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της υπουργικής εγκυκλίου αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, πρέπει να επισημάνουμε ότι:

• τα σχολικά γεύματα θα προσφέρονται ξαναζεσταμένα στα παιδιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον υγιεινό χαρακτήρα της διατροφής τους αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και τις ευθύνες για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την παροχή τους.

• τα γεύματα θα παρέχονται καθημερινά 13.15-13.45, εντός του σχολικού χώρου. Είναι γνωστό όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν διαθέτει χώρο εστιατορίου, με αποτέλεσμα σχολικές αίθουσες να μετατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη σε "εστιατόρια" και θρανία σε τραπέζια, χωρίς να μπορούν να εξασφαλισθούν ούτε οι στοιχειώδεις όροι καθαριότητας και υγιεινής.

• υπεύθυνοι για την παροχή των γευμάτων θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πράγμα που, πέραν της παραβίασης του διδακτικού τους ωραρίου, συνιστά ανοιχτή αμφισβήτηση του παιδαγωγικό τους ρόλου και μετατροπή τους σε τραπεζοκόμους.

• στα σχολεία μας δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαριστές/τριες) που θα αναλάβει την απαραίτητη προετοιμασία και καθαριότητα των χώρων και την παροχή των γευμάτων

• οι περικοπές των δαπανών για την παιδεία τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει άδεια τα σχολικά ταμεία και σίγουρα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για προμήθεια των αναγκαίων υλικών και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όπως και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:

• Θεωρεί ότι το Πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει με την διανομή των γευμάτων στους μαθητές-τριες ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους εφόσον αυτά φτάνουν στις σχολικές μονάδες συσκευασμένα.

• Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο.

• Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων του Συλλόγου μας να συζητήσουν και να υποβάλλουν πρακτικό με τις παραπάνω θέσεις, όπως αυτό που ενδεικτικά προτείνεται και από τη Δ.Ο.Ε. (επισυνάπτεται) και να ενημερώσουν τους γονείς για το θέμα, με τη συνδρομή και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αν κρίνεται χρήσιμο και αναγκαίο.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Λάμπρου Βασίλης 
 Η Γ. Γραμματέας
Γιάντσιου Σταματία