Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

15μελες 4ου Γυμνασίου Κατερίνης - Ανακοίνωση

15μελες 4ου Γυμνασίου Κατερίνης - Ανακοίνωση
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης σε συνεργασία με μαθητές και άλλων Γυμνασίων της πόλης (5ο-Περίστασης),πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, πορεία ειρηνικής διαμαρτυρίας και επέδωσαν ψήφισμα στους βουλευτές του Νομού, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και στον Δήμο Κατερίνης.


Κυρίαρχο αίτημα της διαμαρτυρίας των μαθητών είναι η επίλυση των χρόνιων και διαρκώς αυξανόμενων προβλημάτων που ταλανίζουν την παιδεία, όπως επίσης και η προοπτική που δίνεται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία για το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου μας. Η συμμετοχή στην πορεία υπήρξε μαζική, με παλμό, πάθος και δυναμισμό και καθ’ όλα αξιοπρεπής, όπως αρμόζει με την ιδιότητα και το ήθος των μαθητών των σχολείων που συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμαθητές μας για τη δραστήρια και δυναμική παρουσία τους. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανοχή και την αρωγή τους για την πραγματοποίηση της πορείας μας.

Τα αιτήματά μας αποτυπώνουν την ανησυχία, τον προβληματισμό, την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας, καθώς και την προοπτική για το μέλλον της νεολαίας.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα του ψηφίσματος:

Είναι φανερό πως το σχολείο σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα εξεταστικό κέντρο, που έχει συνεχώς ως στόχο την εξέταση για την εισαγωγή σε μία ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, θυσιάζοντας την ουσιαστική αγάπη για τη γνώση στον βωμό των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έτσι, προσανατολίζεται μόνο σε εξωτερικούς στόχους , όπως είναι η επιτυχία στις εξετάσεις και η υλοποίηση απλά επαγγελματικών στόχων και όχι στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με αξίες και ιδανικά, κριτική σκέψη και ανοιχτούς ορίζοντες. Συγχρόνως ο τρόπος αξιολόγησης μέσω του εξεταστικού συστήματος αναπτύσσει μια βαθμοθηρική διάθεση και προκαλεί μεγάλο άγχος στους μαθητές. Επίσης δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός , με συνέπεια να μην αξιοποιείται κατάλληλο επιστημονικό - εργατικό δυναμικό.

Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Αγωνιζόμαστε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για μόρφωση, εργασία και ζωή με δικαιώματα!

Καλούμε όλους τους μαθητές να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σχολείο από αυτό που μας τάζουν, ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας ετοιμάζουν! Μόνη λύση είναι η οργάνωση και ο αγώνας συντονισμένα της νεολαίας ενάντια σε όλους αυτούς που μας στερούν το δικαίωμα και τη δυνατότητα για καλύτερη ζωή. Η μαζική συμμετοχή των μαθητών επιβάλλεται! Απαιτούμε μέτρα που να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της βαρβαρότητας που ζούμε, δημιουργώντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για την οριστική λύση των προβλημάτων στην παιδεία και την ανατροπή του συστήματος που μας επιβάλλουν…!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Kαλύτερη υλικοτεχνική υποδομή.

• Ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

• Διεύρυνση του ωρολόγιου προγράμματος εκπαίδευσης με ένταξη σε αυτό και άλλων δραστηριοτήτων που σήμερα πραγματοποιούνται εξωσχολικά, με δυσβάσταχτο κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

• Διασύνδεση της εκπαίδευσης της σύγχρονη γνώσης, με τις αρχές της Αρχαίας Ελληνικής παιδείας (ανθρωποκεντρικές αρχές).

• Καλύτερες συνθήκες αξιολόγησης των μαθησιακών επιδόσεων.

• Διεύρυνση γνωστικών αντικειμένων.

• Όχι στη στείρα γνώση, ναι στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, βασιζόμενη στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

• Δυνατότητα επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης και κατάρτισης ούτως ώστε να αξιοποιούνται οι ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή.

• Αποσύνδεση του βαθμοθηρικού συστήματος αξιολόγησης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ναι στην ουσιαστική αντικειμενική και πολύμορφη αξιολόγηση.

• Δωρεάν και δημόσια παιδεία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές.

• Απάλειψη της παραπαιδείας και υποστηρικτικές δομές για όλη τη μαθητική κοινότητα.

• Όχι άλλους πειραματισμούς στον χώρο της παιδείας.

• Αύξηση δαπανών και κονδυλίων για την παιδεία.

Η καλύτερη «επένδυση» για την ανάπτυξη μιας χώρας είναι η παιδεία της.


Εκ μέρους του 15μελους του 4ου 

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Πετρόπουλος Χρήστος Κατσίμπουρας Δημήτρης