Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Και για τον Πέλεκα ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. (Άρθρο του Στέργιου Καστόρη βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ)

Και για τον Πέλεκα ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. (Άρθρο του Στέργιου Καστόρη βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ)
Ούτε λίγο, ούτε, πολύ, κάτι τέτοιο θέλησε να περάσει ο δήμαρχος Κατερίνης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις τελευταίες πλημμύρες. Εναρμονιζόμενος με το καθοδηγούμενο από το κόμμα του κλίμα (που λέει δε φταίνε όσοι κυβέρνησαν 40 χρόνια αυτή τη χώρα, παρά μόνον η σημερινή κυβέρνηση, που βρέθηκε στο τιμόνι της τα δυόμισι τελευταία χρόνια), βγήκε άνετος και χαλαρός στις κάμερες να δηλώσει ικανοποιημένος γιατί, όπως είπε, «η πόλη άντεξε», «είμαστε οχυρωμένοι» και «δεν είχαμε νεκρούς».


Όσο για τις ζημιές «ήταν ελάχιστες, μικρές», είπε, ο δήμαρχος του δήμου που, μετά και από δικό του αίτημα, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις απώλειες της περιουσίας τους οι δημότες του.

Και για τις όποιες ζημιές, άλλοι φταίνε υποστήριξε. Για τις πλημμύρες γύρω απ’ Μαυρονέρι φταίει ο διπλανός δήμαρχος, για τις πλημμύρες γύρω απ’ την εθνική οδό, φταίει η εθνική οδός, για την Παραλία και την Κατερινόσκαλα φταίει η θάλασσα κι ο μεγάλος όγκος της βροχής.

Όσο για τον Πέλεκα (που γράφουν κάποιοι «κακεντρεχείς και άσχετοι», όπως τους χαρακτήρισε), φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί του, που υπέγραψαν απόφαση για δωρεάν παραχώρηση στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας (αποκλειστικά για τις ανάγκες κατασκευής της περιφερειακής οδού) ποσότητας αμμοχάλικου από το ρέμα, «που (αναφέρεται ρητά στην κοινή υπουργική απόφαση) ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ από την κατασκευή έργου για την αντιπλημμυρική προστασία του».

Και το κουνούσε το έγγραφο μπροστά στις κάμερες, σαν να ήταν απόδειξη εγκλήματος και «ορίστε», έλεγε, «δεν έχει ούτε την υπογραφή Τζιτζικώστα, ούτε την υπογραφή της Μαυρίδου, έχει τις υπογραφές δυο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια, «ορθώς έπραξαν» είπε στη συνέχεια, γιατί με την απόληψη βάθυνε η κοίτη και χώρεσε περισσότερο νερό, αλλά …

Αλλά, δεν είπε το σημαντικότερο. Ότι στη συνέχεια έλειψαν οι υπογραφές του Τζιτζικώστα και της Μαυρίδου σε διάφορα απαραίτητα έγγραφα για να γίνει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως ορίζει η νομοθεσία εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων και έτσι φτάσαμε σε καυγάδες με τον εργολάβο-ανάδοχο του έργου και σε εκβιασμούς και τελικά σε διακοπή των εργασιών της περιφερειακής οδού και σε κάθε εργασία θωράκισης του Πέλεκα.

Όλα αυτά, ή δεν τα ήξερε ο (πράγμα απίθανο κι εγκληματικό), ή δεν ενδιέφεραν (πράγμα εξίσου εγκληματικό) τον δήμαρχο, που έβγαλε από πάνω του την ευθύνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πέλεκα κι έστρωνε κυβόλιθους στις όχθες ενός ρέματος που δεν είχε ακόμη θωρακιστεί αντιπλημμυρικά.

Κι όταν ήρθε η βροχή και πήρε σβάρνα τους κυβόλιθους, επειδή δεν ήθελε να ρίξει ευθύνες στους ομοϊδεάτες του αυτιοδιοικητικούς, τα ‘ριξε στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεμπέρδεψε.

Για να σοβαρευτούμε. Είχαν προειδοποιηθεί για τα αποτελέσματα της εγκληματικής αδιαφορίας τους, τόσο η περιφέρεια του Τζιτζικώστα και η αντιπεριφέρεια της Μαυρίδου (από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας), όσο και η διοίκηση του κ. Χιονίδη (από την Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα), αλλά άπαντες εκώφευαν.

Είπαμε να σεβαστούμε τις ώρες της απόγνωσης των κατοίκων της περιοχής μας, γιατί, την ώρα που έχεις στα χέρια σου τραυματία, προσπαθείς να τον σώσεις, δεν τον αφήνεις να πεθάνει από αιμορραγία για να ζητήσεις τον λόγο από αυτούς που τον τραυμάτισαν. Τώρα όμως είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να πληρώσει το αντίτιμο των πράξεών του.

Κι αν έχει ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μιας χώρας ανοχύρωτης και χρεοκοπημένης και δεν κατάφερε μέσα σε δυο χρόνια να την κάνει πρότυπο, να πληρώσει.

Δεν φταίει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που κοντά πενήντα χρόνια τώρα οι τουριστικές παραθαλάσσιες βιτρίνες μας δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές για να μην πνίγονται στην πρώτη νεροποντή.

Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που κοντά πενήντα χρόνια τώρα δήμαρχοι με πολλές θητείες στην πλάτη τους δεν κατάφεραν να διευθετήσουν ένα ρέμα.

Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που κοντά πενήντα χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως πελάτες, επιτρέποντας και ευλογώντας κάθε είδους εγκληματική αυθαιρεσία και παρανομία, για να μη χάσουν την εύνοια της ψήφου τους.

Και επιτέλους αν το ζητούμενο για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας είναι η αυτοκριτική (που κάποιοι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι), το ζητούμενο για λόγους επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών αυτής της χώρας είναι, όχι μόνο να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν για να μη ζήσουμε ξανά τέτοια φαινόμενα (για τα οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κριθεί γι’ αυτό), αλλά και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων πενήντα χρόνων