Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ECOMOBILITY KAI FREE MOBILITY

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ECOMOBILITY KAI FREE MOBILITY
Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται
Tην κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το μήνυμα: «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται» καλλιεργούν και προωθούν οι εκστρατείες: ECOMOBILITY και FREE MOBILITY,

τη συνδιοργάνωση των οποίων έχουν αναλάβει 10 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης. Όπως είναι γνωστό, εμπνευστής – διοργανωτής είναι το ECOCITY, το οποίο πραγματοποιεί την εκστρατεία για 15η χρονιά.

Ήδη σήμερα Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, η πρώτη συνάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Παπαζιώγα με τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων, ενώ συντονίστηκε το πλάνο των επόμενων ενεργειών, σύμφωνα και με τις προτάσεις των σχολείων που λαμβάνουν μέρος. Παράλληλα, νωρίτερα παραχώρησαν συνέντευξη, με την συμμετοχή εκπροσώπου του διοργανωτή – φορέα, στους συντελεστές ενημερωτικής εκπομπής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, από την περιοχή του Δήμου Κατερίνης, κατά τη φετινή σχολική περίοδο λαμβάνουν μέρος, οι μαθητές της τρίτης τάξης του Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ», τα οποία έχουν ήδη διανύσει πορεία 14 ετών συμμετοχής και τιμητικών διακρίσεων στην εκστρατεία ECOMOBILITY, ενώ, για πρώτη χρονιά, συμμετέχουν στην εκστρατεία FREE MOBILITY τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Κατερίνης.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Επίκεντρο των ενεργειών των εκστρατειών συνιστά, η κατανόηση από τους μαθητές των προβλημάτων που προκαλούν στη λειτουργία της πόλης, οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία, σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια, στο κέντρο των πόλεων και ταυτόχρονα, φιλοδοξούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εκστρατείες αναμένεται να επικοινωνήσουν τα μηνύματα των μαθητών στους πολίτες των 32 πόλεων της χώρας, σχολεία των οποίων λαμβάνουν μέρος στα συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ., ότι, το πρόγραμμα FREE MOBILITY αναδεικνύει το κορυφαίο κοινωνικό θέμα του εμποδισμού της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις µας, γεγονός, που δυσχεραίνει σχεδόν το 50% του πληθυσμού µας.



ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

O Δήμος Κατερίνης έχει αναλάβει την τοπική ευαισθητοποίηση μέσω προβολής με κάθε θεμιτό μέσο (έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.) και διοργάνωσης εκδηλώσεων με προσανατολισμό την αλλαγή συμπεριφορών, αλλά και την αξιοποίηση των προτάσεων τις οποίες θα διατυπώσουν οι μαθητές, σχετικά με τα προβλήματα μετακίνησης. Αποκορύφωμα θα αποτελέσει η εκδήλωση, η οποία θα γίνει για τις παρουσιάσεις των εργασιών των ομάδων μαθητών της περιοχής μας, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Πολιτών. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές θα απονεμηθούν έπαινοι από τους συνδιοργανωτές, ενώ οι εκστρατείες θα ολοκληρωθούν, µε την Τελετή Απονομής των Βραβείων, τον Απρίλιο του 2018.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και προώθησης των εκστρατειών και της στήριξης των τοπικών σχολικών μονάδων που συμμετέχουν, ο Δήμος Κατερίνης πρόκειται να υλοποιήσει ειδική ενημερωτική ημερίδα – εκδήλωση, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Κατερίνης, για εκπροσώπους Φορέων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων της πόλης.


ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Παπαζιώγας: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική, η συμμετοχή στα συγκεκριμένα προγράμματα και η συνεργασία των τοπικών φορέων, καθώς μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών σε θέματα αλλαγής συμπεριφοράς μετακίνησης στις πόλεις, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη σε ό, τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων. Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ενεργούς συμμετοχής νέων ανθρώπων της περιοχής μας σε ζητήματα, τα οποία θα μπορούν μελλοντικά, να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία».

Η 15η περίοδος της Εκστρατείας ECOMOBILITY τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.



ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Ειδικά φέτος, έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ AIΓΑΙΟΥ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το EKETA- Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας του TEXNIKOΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (MIO – ECSDE), η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, η ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ–CISD, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ (ΠΕΖΗ), η ARTREETEAM, ο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία, η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ (ΟPEN DOOR), η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Εκστρατείας είναι τα περιοδικά ΑUTO TΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΗΡΙΟ, CSR REVIEW και ECOTEC οι δικτυακοί τόποι www.csrnews.gr, www.ecozen,gr και η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επίσης, στηρίζουν η εταιρίες COMBATT, VILLAGE CINEMAS, WEBOLUTION, ΔΕΠΑ, ELITE CITY RESORT, XENIA VOLOS CITY RESORT, STEFI και STUDIO ANALYSIS.

Στοιχεία και πληροφορίες για την Εκστρατεία γενικότερα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.ecomobility.gr, στη σελίδα facebook www.facebook.com/EcomobilityGR.