Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Γιάννης Φάκας: Τι Βρετάνη, τι Κοζάνη!

Γιάννης Φάκας: Τι Βρετάνη, τι Κοζάνη!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-01-2018, ο Δήμαρχος Κατερίνης υπέπεσε σε μια γκάφα στην ομιλία του για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε τον μύθο που λέει ότι η Μεγάλη Βρετανία για να μπει στην Ε.Ε άλλαξε το όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom) επειδή υπήρχε η Βρετάνη απέναντι στην Γαλλία!

Είναι ένας ανυπόστατος μύθος αυτός φυσικά, που στο παρελθόν τον είχαν διατυπώσει ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Σαμαράς.

Και είναι ανυπόστατος γιατί :

α) Η ονομασία της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland *) και με αυτό μπήκε στην Ε.Ε (και με το ίδιο όνομα βγαίνει από την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα για Brexit).Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, βέβαια, χρησιμοποιείται η σύντμηση United Kingdom/ Ηνωμένο Βασίλειο ή, ακόμα πιο οικονομικά, το ακρώνυμο UK. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική. Ένα άλλο παράδειγμα: το επίσημο όνομα με το οποίο έχει μπει στην ΕΕ η Ολλανδία είναι «Βασίλειο των Κάτω Χωρών». Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, χρησιμοποιείται ο συντετμημένος όρος «Κάτω Χώρες». Και βέβαια ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα λέει Ολλανδία και είναι μεγάλη κουτοπονηριά να μπερδεύουν κάποιοι επιτήδειοι τη φραστική οικονομία της καθημερινής χρήσης με την επίσημη διπλωματική ορολογία.

*(Η Μεγάλη Βρετανία, είναι το σύνολο του νησιού στο οποίο βρίσκεται η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία.Το Ηνωμένο Βασίλειο (ο επίσημος τίτλος είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας) περιλαμβάνει το σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας και τη βόρεια Ιρλανδία).

β) Ο πρόεδρος της Γαλλίας ντε Γκωλ ήταν εναντίον της ένταξης της Μεγάλης Βρετανίας, όχι λόγω της γαλλικής Βρετανης αλλά γιατί ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της ένταξης της Μ. Βρετανίας στην κοινή αγροτική πολιτική της ΕΟΚ, ενώ φοβόταν επίσης ότι με όχημα τη Βρετανία θα αυξανόταν η αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη.

Έχουμε πολλά επιχειρήματα για να μην δεχόμαστε να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε με το όνομα "Μακεδονία" ας μην διακινούμε διάφορους μύθους-απάτες σε επίσημα αυτοδιοικητικά όργανα.

Γιάννης Φάκας-ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης