Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Σαν σήμερα εκτελούνται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης οι Έλληνες πατριώτες, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Αιμίλιος Ξανθόπουλος.

Σαν σήμερα εκτελούνται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης οι Έλληνες πατριώτες, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Αιμίλιος Ξανθόπουλος.
Ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος (1899 - 23 Φεβρουαρίου 1943) ήταν δήμαρχος της Κατερίνης από το 1933 μέχρι το 1937.
Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του δημάρχου ο Πλάτων Ρωσσέτος.
Στη δεκαετία του 1930 μαζί με τον πρωτεργάτη της δημοσιογραφίας στην Πιερία, Σάββα Κανταρτζή, εξέδωσε την πρώτη εφημερίδα στην Πιερία


Εκτελέστηκε, σε αντίποινα για το θάνατο 2 Γερμανών στρατιωτών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, μαζί με άλλους 39 πατριώτες, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης. Άνδρες της Εθνικής Αντίστασης είχαν συλλάβει και εκτελέσει 2 Γερμανούς στα λατομεία χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο.
Τα λατομεία είχαν επιταχθεί για λογαριασμό των Ναζί. Σε αντίποινα, οι Γερμανοί συνέλαβαν 34 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και 5 από το Λιβάδι και μαζί με το δήμαρχο Κατερίνης τους εκτέλεσαν ομαδικά, λίγο έξω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η μητέρα του, Σοφία, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στην Αθήνα (όπου ζούσε με τον μικρότερο αδερφό του, Τάσο, τυπογράφο) τον Απρίλιο του 1977.


Η Κατερίνη τίμησε τη μνήμη του Ξανθόπουλου, με προτομή που στήθηκε στα Ευαγγελικά. Κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο στον τόπο της εκτέλεσης.