Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

3o Γενικό Λύκειο - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επίσκεψη του Δημάρχου Κατερίνης στο σχολείο

Επίσκεψη του Δημάρχου Κατερίνης στο συγκρότημα 3ου Γενικού Λυκείου – 3ου Γυμνασίου.
Ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε μια συνολική πρόταση για το κτιριακό πρόβλημα του συγκροτήματος.


Tο μεσημέρι της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018 ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης επισκέφτηκε το σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου – 3ου Γενικού Λυκείου και παρουσίασε μια συνολική πρόταση παρεμβάσεων με στόχο την λειτουργική αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής των σχολείων. Ο κ. Δήμαρχος συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής κ. Χρυσόστομο Κυραϊλίδη και μηχανικούς του Δήμου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο καθηγητών του Γυμνασίου, συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Ι. Καζταρίδης, οι διευθυντές και οι καθηγητές των σχολείων, εκπρόσωποι των γονέων και σημαντικός αριθμός μαθητών.

Το αίτημα για συμπλήρωση της υποδομής με απαραίτητους χώρους εκκρεμεί από το 1995, χρονιά εγκατάστασης των σχολείων στο σημερινό διδακτήριο και τα τελευταία χρόνια το έθετε με επιμονή η σχολική κοινότητα προς τις τοπικές αρχές. Κατά τη φετινή χρονιά τα σχολικά συμβούλια των δύο σχολείων, στην πρώτη συνεδρίασή τους, ζήτησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο. Στις 20 και 21 Φεβρουαρίου έγινε διήμερη κινητοποίηση των μαθητών με το ίδιο αίτημα και επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας στο Δημαρχείο όπου παραδόθηκε επιστολή με παρουσίαση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων και της πρότασης για την επίλυσή του, η οποία συνοπτικά είναι η ανέγερση μια αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και ορισμένων αιθουσών σε παρακείμενο διαθέσιμο χώρο. Ο κ. Δήμαρχος ανταποκρίθηκε μετά από αυτά με επίσκεψη στο σχολείο και παρουσίαση της δικής του πρότασης.

Τα κύρια σημεία της πρότασης του κ. Δημάρχου για την λειτουργική αναβάθμιση των σχολείων είναι τα παρακάτω:

1. Τροποποιήσεις στη διαρρύθμιση των χώρων στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του κτιρίου ώστε να προκύψουν επιπλέον αίθουσες και ο συνολικός αριθμός των αιθουσών να είναι 16 για κάθε σχολείο.

2. Παρεμβάσεις στον ημι-υπόγειο χώρο του κτιρίου ώστε να γίνει κατάλληλος για λειτουργική χρήση.

3. Μεταφορά των εργαστηρίων σε χώρους του υπογείου ή στις προκατασκευασμένες αίθουσες οι οποίες προτείνεται να παραμείνουν.

4. Ανέγερση μια αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – γυμναστηρίου 400 m2 στη βόρεια – δυτική πλευρά του προαυλείου. Η αίθουσα θα επικοινωνεί με σκεπαστό διάδρομο με τον υπόγειο χώρο του κτιρίου όπου θα δημιουργηθούν αποδυτήρια.

5. Διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ στο παρακείμενο οικόπεδο στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος.

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτημα των μαθητών σχετικό με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, είπε ότι μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς θα ανατεθούν με ξεχωριστές εργολαβίες μόλις τελειώσουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις της φετινής χρονιάς. Από τη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν ορισμένα προβληματικά σημεία της πρότασης, όπως ο περιορισμός των γραφείων καθηγητών σε 53 μόνο m2 για κάθε σχολείο, η μετακίνηση των εργαστηρίων σε χώρους που ίσως δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματική ειδικά για τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, η παραμονή των προκατασκευασμένων αιθουσών κ.ά. Ωστόσο, έγινε αποδεκτό ότι είναι μια συνολική πρόταση που επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως την λειτουργικότητα των σχολείων.

Ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε να παραδώσει σε μια εβδομάδα τα προσχέδια των μετατροπών και παρεμβάσεων που προτείνει. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές θα μελετήσουν τις προτάσεις στις λεπτομέρειές τους, θα εκφράσουν τη γνώμη τους και ενδεχόμενες προτάσεις για τροποποιήσεις.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία είναι δυνατόν να προκύψει η βέλτιστη δυνατή λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα των δύο σχολείων εδώ και 23 χρόνια.

Από το 3ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης