Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΑΜΕΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ - ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

H θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4 έως 6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο αποτελεί κομβικής σημασίας αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το 2006 κατακτήσαμε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Σήμερα, η ψήφιση του άρθρου 33 του ν 4521/2018 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τους/τις νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες έδωσαν τον αγώνα με τις εκατοντάδες ημέρες απεργίας, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας , τα συνεχή υπομνήματα , τις πιέσεις προς τους συλλόγους και τη ΔΟΕ, τις συναντήσεις με τους πανεπιστημιακούς και τους γονείς και διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το αίτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα απέτρεψε τα σχέδια για συγχωνεύσεις σχολών και ενιαιοποίηση των ηλικιών 1 έως 6 ετών, απέτρεψε τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, η οποία ουσιαστικά ζητούσε την αποκοπή των νηπιαγωγείων από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια εκπαίδευση.

Όμως η ΚΥΑ, που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Οικονομικών και η οποία προβλέπει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης μόνο σε 184 Δήμους και όχι σε όλη την επικράτεια, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου και φανερώνει την υποκρισία του! Το υπουργείο δεν δείχνει να δεσμεύεται για το δημόσιο νηπιαγωγείο, αλλά παραπέμπει τα πάντα σε βάθος χρόνου μετά από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία αναγόρευσε ξαφνικά σε ρυθμιστή θεμάτων παιδείας. Η παραπομπή της απόφασης για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε τριμερείς επιτροπές είναι ο φερετζές που έψαχνε η κυβέρνηση για την μη καθολική εφαρμογή της, ρίχνοντας σε άλλους την ευθύνη που έχει η ίδια. Ο δρόμος που άνοιξε με την εμπλοκή των δήμων σε ζητήματα της εκπαίδευσης είναι πολύ επικίνδυνος! Η κυβέρνηση όφειλε εδώ και τώρα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του νόμου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα σε όλη την επικράτεια και όχι σε βάθος τριετίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση της άμεσης θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο και στο πλαίσιο της ενιαίας υποχρεωτικής δεκατετράχρονης εκπαίδευσης (δίχρονη και δωδεκάχρονο ενιαίο σχολείο) ήταν η θέση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας αμέσως μετά την ψήφιση της διάταξης, αλλά και στις τριμερείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν στους τρεις δήμους του νομού και οι οποίες ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον νομό μας.



Διεκδικούμε:



Ø Την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους.

Ø Μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ø Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.



Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Λάμπρου Βασίλης Γιάντσιου Σταματία