Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

“Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη : “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Δελτίο Τύπου με θέμα: «Στο στόχαστρο και πάλι ο διαβήτης! “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον ΕΚΠΥ» εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Αναλυτικά στο άρθρο 47 της πρότασης για τροποποίηση του ΕΚΠΥ, όπως αυτή δόθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται τα εξής ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ:


Στην Παράγραφο 5, για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τους ινσουλινοεξαρτώμενους δηλαδή, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχοντας στο στόχαστρο των περικοπών το Διαβήτη από το 2017, βάλθηκε να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς και τα κόστη και τις συνέπειες που θα έχουν οι προτάσεις και αποφάσεις του στην υγεία μας!

--------------------------------------

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)http://glikos-planitis.gr/wp-content/uploads/2018/06/234-DT-POSSASDIA_EKPY.pdf