Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Σκέψεις γύρω από το Μακεδονικό Ζήτημα


*Γράφει ο Παναγιώτης Γ. Αλεκάκης

Η περίπτωση της ψευδεπίγραφης Μακεδονίας των Σκοπίων είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη παραχάραξη που έχει επιχειρηθεί στη διαδρομή της Ιστορίας.


Στη γειτονική μας χώρα εκ του Βορρά, στήθηκε ένα κρατικό μόρφωμα, προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων, το οποίο αναπτύχθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια από το 1944 και εξής. Ένα νέο σλαβικό κράτος, ένα νέο σλαβικό έθνος και μια νέα σλαβική γλώσσα ανάγονται σε κρατική ιδεολογία, που σφετερίζεται τη μισή ελληνική ιστορία και διεκδικεί, υποψιαζόμαστε, ελληνικά εδάφη. Ο ελληνισμός υποτίμησε την αυτόματη λειτουργία ως μέσου παγίδευσης κυβερνήσεων και διεθνούς κοινής γνώμης του σχήματος κράτος-έθνος-γλώσσα.

Στον κάθε σκεπτόμενο Έλληνα και ξένο, ο οποίος διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις Ιστορίας, αρχαίας και νεότερης, προκαλεί θυμηδία όλο αυτό το παραμιλητό της σκοπιανής «ιστοριογραφίας». Ένας σλαβικός λαός βάλθηκε να πεισθεί και να πείσει ότι είναι απόγονος του … Μεγάλου Αλεξάνδρου και κληρονόμος ενός μεγάλου πολιτισμού, τον οποίο ο μακεδονικός ελληνισμός δημιούργησε στους αιώνες ως αναπόσπαστο κομμάτι του μείζονος ελληνικού πολιτισμού. Όταν η επιστήμη γίνεται προπαγάνδα, όπως γίνεται με τα Σκόπια, και οι επιστήμονες προπαγανδιστές, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε δυστυχώς.

Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα είχε πει ο Γερμανός Καραβαγγέλης στον ήρωα μακεδονομάχο Καπετάν Κώττα: «Εσείς είσαστε Έλληνες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πέρασαν οι Σλάβοι και σας εξεσλάβωσαν (εννοείται γλωσσικά). Η μορφή σας είναι ελληνική και η γη που πατούμε είναι ελληνική. Το μαρτυρούνε τα αγάλματα που είναι κρυμμένα μέσα της. Και αυτά είναι ελληνικά, και τα νομίσματα που βρίσκουμε είναι ελληνικά, και οι επιγραφές είναι ελληνικές».

Κανένας σοβαρός και υπεύθυνος επιστήμονας σήμερα δεν θα καταδέχονταν να υποστηρίξει τα προπαγανδιστικά κατασκευάσματα των Σκοπίων. Δυστυχώς, ούτε όλοι οι ακαδημαϊκοί άνδρες είναι σοβαροί ούτε όλοι είναι υπεύθυνοι. Η ψευδώνυμη Μακεδονία των Σκοπίων και τα καλοσερβιρισμένα παραμύθια τους απέδειξαν ότι βρίσκουν εύκολους θεράποντες ανά τα πανεπιστήμια του κόσμου. Πρόθυμους να ενδώσουν στους ποικίλους πειρασμούς. Τυφλούς μπροστά στην εκτυφλωτική λάμψη της ιστορικής αλήθειας, όπως με έμφαση μαρτυρείται από τα εκπληκτικά ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης εδώ και χρόνια.

Η ελληνική επιστήμη και η άξια του ονόματός της ιστορική επιστήμη πράττουν και θα πράττουν το καθήκον τους. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η επιστήμη συχνά είναι αδύναμη να ανασχέσει, πολύ περισσότερο να εξουδετερώσει τη δράση μιας κρατικής εξουσίας. Παρ’ όλες τις εγγενείς αδυναμίες ταχύτητας και μεθοδικότητας που μπορεί κάποιος να χρεώσει στην ελληνική αντίσταση αυτά τα χρόνια απέναντι στα Σκόπια, δεν θα προσέγγιζε σωστά την πραγματικότητα, αν δεν αναγνώριζε ότι αυτό που πρωτίστως επέτρεψε στον εχθρό να περάσει τις θέσεις του διεθνώς, είναι το ελληνικό ψευδώνυμο Μακεδονία που έλαβε ως κράτος και έθνος.

Ένα κυρίαρχο κράτος με το όνομα Μακεδονία στα βόρεια σύνορά μας και με τη γνωστή του κρατική ιδεολογία συνιστά οξύ πρόβλημα εθνικής ασφάλειας σε βάρος μας. Η ελληνική πλευρά οφείλει να εξαπολυθεί και να εξαπολύσει λυτούς και δεμένους, για να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική. Αρχικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει όλες τις ξένες κυβερνήσεις ότι ενδεχόμενη εκ μέρους τους αναγνώριση αποτελεί ανθελληνική ενέργεια και δεύτερον οφείλει να απαιτήσει από τις σύμμαχες κυβερνήσεις να απόσχουν από κάθε ενέργεια αναγνώρισης.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα χαθεί μια μοναδική ευκαιρία απαλλαγής μας από ένα μόνιμο εφιάλτη, ο οποίος μόνο πηγή αστάθειας και δεινών κατά του ελληνισμού μπορεί να είναι. Κράτος με ελληνικό όνομα και ανθελληνικό προσανατολισμό είναι ό,τι χειρότερο στην ιστορία μας. Και η πιθανότητα να καταφύγει σε δορυφορικό ρόλο πλησίον άλλης δύναμης βαλκανικής ή εξωβαλκανικής, ευρωπαϊκής ή εξωευρωπαϊκής, το καθιστά περισσότερο επικίνδυνο.

Κλείνοντας, ας αναφέρουμε πώς αντέδρασε η κυβέρνηση της Αυστρίας στην πράξη της Σλοβενίας να κυκλοφορήσει χαρτονομίσματα με αυστριακά σύμβολα. Όταν, δηλαδή, η Σλοβενία τύπωσε τάλιρα με απεικόνιση του θρόνου των δουκών της αυστριακής Καρινθίας του 14ου αιώνα, η Αυστρία απαίτησε και πέτυχε την άμεση πολτοποίηση των χαρτονομισμάτων με το επιχείρημα ότι ουδείς δικαιούται να οικειοποιείται την ιστορία και τα σύμβολα άλλου λαού. Ας ψάξει τα δικά του.

Και πολύ σωστά έγραψε ο Μ. Γλέζος: «ένας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από το νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας» (Καθημερινή, 11-2-2018).



*Παναγιώτης Γ. Αλεκάκης
Δρ. Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος Α.Π.Θ.